Delegació a Lleida

Ofrena floral Diada Nacional a Lleida

Les institucions lleidatanes commemoren la Diada Nacional de Catalunya amb una ofrena floral al turó de la Seu Vella

query_builder   10 setembre 2022 21:26

event_note Nota de premsa

Les institucions lleidatanes commemoren la Diada Nacional de Catalunya amb una ofrena floral al turó de la Seu Vella

L’acte unitari ha estat presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, amb l’assistència de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i la participació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, i el delegat del Govern, Bernat Solé

Diada Nacional de Catalunya 2022 a Lleida
Imatge de l'ofrena floral de les autoritats, al monòlit en record a les víctimes del 1707, al Turó de la Seu Vella de Lleida
{"name":"2022/09/27/22/47/a3b67b70-f1f5-47fd-9fee-d6d97544473b.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":376258}


La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida han commemorat, avui dissabte 10 de setembre, la Diada Nacional de Catalunya amb una ofrena floral als lleidatans defensors de les llibertats de Catalunya, al turó de la Seu Vella. L’acte ha estat presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, amb l’assistència de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i ha comptat amb la participació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn i el delegat del Govern, Bernat Solé, que han fet els parlaments a la plaça dels Apòstols i, en acabat, han fet l’ofrena floral al monòlit en record a les víctimes del 1707, davant del Pont Llevadís.

La consellera Verge ha manifestat que en la Diada d’enguany volem posar en valor “la lluita d’aquelles persones que, amb les seves reivindicacions socials, polítiques i culturals, han contribuït a fer de Catalunya un país més lliure, en especial, el paper de les dones en aquest projecte de construcció nacional”. En una commemoració com la d’avui, ha afirmat Verge, “cal destacar tot allò que podem aprendre del moviment feminista, que també té més de 300 anys d’història i ens aporta molts aprenentatges en tant que força col·lectiva com a motor de qualsevol projecte de transformació, des d’aquest anhel permanent de llibertat i de lluites compartides, també per aconseguir el ple recobrament nacional que garanteixi aquesta voluntat d’una gran majoria social de decidir el seu futur exercint el dret a l’autodeterminació”.

Per la seva banda, Bernat Solé ha insistit en que “la repressió, que segueix implacable, no es venç per cridar molt fort i molt alt, sinó amb una estratègia compartida i amb unitat d’acció al voltant d’un objectiu comú, des de la diversitat de sensibilitats i la transversalitat de tos els que volen assolir la república catalana, com en va ser exemple l’1 d’octubre del 2017”. Solé ha anunciat que se li acaba de comunicar que la resolució del recurs que havia presentat en contra de la inhabilitació decretada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per l’1-O la decidirà el Tribunal Suprem el 16 de novembre. “Estar al costat de la ciutadania com alcalde l’1-O, vetllant pel bon desenvolupament de la jornada, com així va ser, és un exercici plenament democràtic que no ha de ser mai considerat un delicte”, ha afirmat el delegat.

L’alcalde Miquel Pueyo ha apel·lat a la “consistència, constància i resolució en el camí cap a la república catalana”, alhora que s’ha referit a “la capacitat de mesurar què podem fer en cada moment per anar, potser no més ràpid, però sí més lluny”. Joan Talarn ha dit que “encara no hem aconseguit recuperar el que vam perdre fa 308 anys, les llibertats de Catalunya”, tot remarcant que “persistirem malgrat les dificultats”.

En el transcurs de l‘acte, la Coral Maristes Montserrat de Lleida ha interpretat tres peces musicals: “El Rossinyol”, cançó popular catalana; “Sóc de l’Oest”, de David Esterri, i “Una branca florida” -poema de Màrius Torres-, composada per Pablo Ruz en motiu del 20è aniversari de la coral Maristes Montserrat. Com a cloenda, ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya.

`