Cultura

Cap de Setmana Ibèric

El Cap de Setmana Ibèric difon la cultura ibèrica amb un centenar d'activitats gratuïtes arreu de Catalunya

query_builder   28 setembre 2022 15:42

event_note Nota de premsa

El Cap de Setmana Ibèric difon la cultura ibèrica amb un centenar d'activitats gratuïtes arreu de Catalunya

  1. Els dies 1 i 2 d’octubre, els principals jaciments ibèrics catalans celebren l’esdeveniment, que enguany té com a tema central “L’enigma de la llengua ibèrica”


Cap de setmana ibèric{"name":"2022/09/28/15/36/2aecc74c-8cb1-4801-b929-464143f65757.jpg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":938009}

Aquest cap de setmana se celebra la 22a edició del Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers amb més de 100 activitats gratuïtes per a tots els públics en 27 jaciments ibèrics de Catalunya.

El Cap de Setmana Ibèric és una oportunitat única per redescobrir el nostre passat, passejar per enclavaments espectaculars i meravellar-se davant de troballes úniques, tot plegat de la mà d’alguns dels millors arqueòlegs del país. Està organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya que, a través dels jaciments i museus que integren la Ruta dels Ibers, vol donar a conèixer com era la vida fa més de 2.200 anys a Catalunya.

Aquesta proposta cultural permet apropar-se a la cultura dels ibers d’una manera divertida, fer accessibles a tots els públics els jaciments ibèrics catalans a través de reconstruccions històriques, tallers d’experimentació, visites guiades i teatralitzades, tasts de menjar i beguda ibèrica... Com cada any, el Cap de Setmana Ibèric proposa fer una immersió en la societat ibèrica des d’un punt de vista diferent: l’artesania, la tecnologia, l’organització social i política, etc. Aquesta nova edició se celebra sota el títol “L’enigma de la llengua ibèrica” i s’han programat moltes activitats per conèixer aquesta fascinant escriptura, la primera de la península, que encara avui està per desxifrar.

Un cap de setmana ple d’activitats gratuïtes

El jaciment El Castellot (Bolvir) ha preparat una visita teatralitzada dirigida per un centurió romà, seguida d’un tastet de vermut. Caminades al jaciment del Casol de Puigcastellet (Folgueroles) i a l’Esquerda (Roda de Ter), on a més s’ha programat l’sketchcrawl, una visita comentada, un taller i una conferència de la llengua dels ibers.

Per apropar-se a la tribu dels indigets, al Baix Empordà, s'ha programat una conferència-visita de la ciutat ibèrica d’Ullastret per conèixer l’enigmàtica escriptura ibèrica; a Empúries, portes obertes i un joc familiar de pistes sobre la llengua indesxifrable; Girona dinamitza l’activitat “La incògnita ibera” per descobrir com escrivien els Indiketes; a Sant Sebastià de la Guarda (Palafrugell) es podrà participar en una visita guiada i un taller de grafies ibèriques; al jaciment de Castell a Palamós una conferència sobre “Les làmines de plom ibèric amb inscripció”, i als de Puig de Castellet i Turó Rodó (Lloret de Mar) s'oferiran portes obertes, visita guiada i el taller “El missatge secret”.

Al jaciment d’El Cogulló (Sallent, Bages) es podrà gaudir d’una visita comentada i taller infantil. Al museu i poblat de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès) portes obertes, visites guiades i teatralitzades,a més d’un scaperoom i tallers d’alfabet ibèric; Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet) oferirà tallers d'escriptura i visites guiades, i Puig del Castell (Cànoves i Samalús) ha programat una visita teatralitzada i un itinerari guiat a les excavacions arqueològiques de la ciutat ibèrica de Lauro.

Per descobrir el poble dels ilergets es poden visitar els següents jaciments: Els Entinclells (Verdú), amb una visita per conèixer el poblat i el Camp d’Experimentació de la Protohistòria; la Fortalesa dels Vilars (Arbeca) amb visites guiades i el taller familiar "Com escriurien Indíbil i Mandoni?", a més de tast de vi, i Molí d’Espígol (Tornabous), on hi ha programada l’activitat familiar “Desxifrem la cultura ibèrica” per conèixer el mètode de treball dels i les historiadores i on gaudir d’un tast de la cervesa artesanal Iberika, elaborada prenent de referència les troballes arqueològiques dels nostres avantpassats. A la Necròpolis d’Almenara (Agramunt) s’ha organitzat una visita guiada a càrrec de l'equip d'arqueòlegs que duu a terme les campanyes d'excavacions.

Seguint cap al sud del territori català, es troben els jaciments dels cessetans: el conjunt arqueològic d’Olèrdola (Alt Penedès), on hi ha programat un taller i visita guiada sobre la primera escriptura pròpia de la península Ibèrica; la Ciutadella de Calafell, on es podrà assistir a les portes obertes i al taller per aprendre a llegir inscripcions; el jaciment de Darró (Vilanova i la Geltrú) on s’han programat tallers de construcció i d’arqueologia; i Font de la Canya (Avinyonet del Penedès) on es podrà gaudir d’una visita al jaciment a càrrec de l’equip d’arqueòlegs i també al Centre d'Interpretació DO Vinífera amb tast de vi.

Per conèixer els ilercavons, es pot participar en les propostes del jaciment del Castellet de Banyoles (Tivissa) i Coll del Moro (Gandesa), on hi ha programades visites guiades i activitats familiars on la canalla farà de professionals de la investigació per un dia; a Sant Miquel de Vinebre es podrà gaudir d’una visita guiada i tast de vi, i a la Moleta del Remei (Alcanar), se celebrarà festival iber Tyrika amb espectacles, demostracions, tallers, conferències i la visita teatralitzada “Adeu Bekoiltun!”

El Museu d’Arqueologia de Catalunya, organitzador de l’esdeveniment i coordinador de la Ruta dels Ibers, ha programat a Barcelona l’activitat per adults “El repte de les restes incinerades”, durant la qual es farà una descoberta, de la mà de la responsable del Laboratori de Paleopatologia, de quina informació es port extreure de les restes que trobem a les tombes. També es podrà participar en el taller d’escriptura ibèrica on es podrà experimentar amb els seus símbols. A més, el diumenge 2 d’octubre, el museu oferirà una jornada de portes obertes.

D’altra banda, a tots els nens i les nenes que participin aquest cap de setmana de les activitats de descoberta del patrimoni ibèric català, se’ls regalarà un joc realitzat per l’il·lustrador Iván Bravo, un dels referents actuals i amb una gran projecció internacional.

Per viure una aventura trepidant al món desaparegut dels ibers, es proposa a famílies i escoles jugar al videojoc col·laboratiu Balkeuni, Amusic i la Pàtera del Llop. Hi trobaran una sèrie de reptes relacionats amb els ibers: història, costums, tecnologia que empraven, territori que ocupaven les diferents tribus, descobriments sobre la seva escriptura…

El programa d’activitats es pot consultar i descarregar al web www.rutadelsibers.cat, per descobrir quins jaciments hi participen i organitzar millor la visita. També es poden consultar a l’agenda en línia del web del Patrimoni Cultural a través d’un mapa geolocalitzat per jaciments: https://bit.ly/3UOKFmK

L’accés a la cultura, una prioritat del Departament

Un dels eixos de treball del Departament de Cultura és garantir que tothom tingui els drets culturals garantits, tant d’accés com de participació en la cultura. El Cap de Setmana Ibèric garanteix l'accés lliure als jaciments que conformen la Ruta dels Ibers, fomenta la participació i afavoreix l’accés al coneixement en un entorn lúdic i festiu. Aquesta iniciativa respon a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, oferint a la ciutadania un accés universal al patrimoni i aconseguir la seva implicació perquè se l’estimi, se l’apropiï i n’esdevingui ambaixadora al món.

1  

Fitxers adjunts

Programa del 22è Cap de Setmana Ibèric

Programa del 22è Cap de Setmana Ibèric
PDF | 2839616

`