Delegació a Barcelona

Consell Assessor Territorial

Protecció Civil presenta el Pla INUNCAT 2022 als ajuntaments de la demarcació de Barcelona

query_builder   29 setembre 2022 17:38

event_note Nota de premsa

Protecció Civil presenta el Pla INUNCAT 2022 als ajuntaments de la demarcació de Barcelona

La campanya d’enguany demana especialment la col·laboració ciutadana i dels municipis per evitar riscos durant els episodis de pluges intenses típiques de la tardor


El Consell Assessor Territorial, convocat per la Delegació del Govern a Barcelona, s’ha centrat avui en la presentació de lacampanya 2022 del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya INUNCAT.

El cap del Servei d’Implantació de Protecció Civil, Álvaro González, ha recordat als ajuntaments de la demarcació que les pluges característiques de la tardor són habitualment “molt intenses, sobtades i locals”, la qual cosa dificulta la predicció del lloc exacte on es produeixen aquests episodis meteorològics.

Per aquest motiu, la campanya d’enguany del Pla INUNCAT incideix especialment en la necessitat que la població conegui els consells d’autoprotecció i sigui conscient de les situacions de risc per actuar amb prudència. Alguns d’aquests consells són, per exemple, no baixar als soterranis ni als garatges per treure els cotxes enmig d’una tempesta si hi comença a entrar aigua, no aparcar a les rieres o no travessar amb el vehicle zones inundables encara que sembli que hi ha poca aigua.

En la campanya d’enguany, els responsables de Protecció Civil demanen especialment la col·laboració dels ajuntaments per difondre aquests missatges d’alerta i recorden la importància de realitzar les actuacions preventives en els punts que poden ser més fàcilment inundables, previstos a l’INUNCAT i en els plans municipals de protecció civil.

Álvaro González ha recordat que les inundacions, habituals a la tardor a Catalunya, són la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals i per això és molt important la coordinació entre administracions.

El cap del Servei d’Implantació de Protecció Civil ha explicat també quins són diferents punts del Pla INUNCAT, el qual disposa d’un sistema de predicció de situacions de risc d’inundació que s'alimenta del Servei Meteorològic de Catalunya, així com de l’avaluació de creixements dels rius de l’Agència Catalana de l’Aigua i de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. També ha recordat que, amb el canvi climàtic i l’escalfament de la temperatura de l'aigua del mar, els episodis de precipitació intensa poden ser més freqüents i assolir major magnitud en les properes dècades.

`