Cultura

Imatge

El documental 'Palmira Jaquetti. Un cant a la vida' es presenta a la Filmoteca de Catalunya

query_builder   6 octubre 2022 12:02

event_note Nota de premsa

El documental 'Palmira Jaquetti. Un cant a la vida' es presenta a la Filmoteca de Catalunya

Imatge{"name":"2022/10/06/10/41/e30d6974-9064-4b78-8f71-ced78fbe523a.jpeg","author":"LaBarranco Films","type":"0","location":"0","weight":176369}

  1. La pel·lícula mostra la recerca de cançons que la folklorista Palmira Jaquetti va fer en diversos viatges a zones rurals i de muntanya durant les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, de la qual enguany es commemoren els 100 anys
  2. La presentació es farà dilluns 10 d’octubre a les 19 hores a la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya, i també s'emetrà a Televisió de Catalunya durant el mes de novembre

El documental Palmira Jaquetti. Un cant a la vida es presenta dilluns 10 d’octubre a les 19 hores a la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya. Ressegueix una part del recorregut que va fer Palmira Jaquetti a zones rurals i de muntanya durant les missions de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, a la recerca de cançons. Les experiències van ser explicades amb gran intensitat a les memòries de les missions.

La projecció forma part dels actes i les activitats de la commemoració de l’Any de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i s’emmarca dins de dues de les línies estratègies del Departament de Cultura:l’accés a la cultura i l’impuls a l’audiovisual.

El film ha estat dirigit per Susanna Barranco i produït per LaBarranco Films i compta amb la col·laboració i el suport de TV3, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mousiké, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Abadia de Montserrat, i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

Palmira Jaquetti va ser una folklorista i intel·lectual catalana que va contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general. Va viure en una època en la qual era difícil que les dones fossin escoltades i valorades en el món de la cultura.

Des de 1925 va participar de manera molt activa en les missions de recerca de cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, patrocinada i promoguda per Rafel Patxot i Jubert i l’Orfeó Català. Els seus escrits de les memòries dels viatges i dels treballs de camp són un testimoni viu i directe de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat, a part d’una mostra de la seva sensibilitat estètica, literària i humana. Com a poetessa va participar en Jocs Florals celebrats fora de Catalunya i hi va guanyar diversos premis. No va deixar d’escriure poesia en tota la vida, només va publicar un llibre, L‘estel dins la llar, però va deixar una gran quantitat d’obra inèdita bona part de la qual s’ha publicat darrerament. Com a compositora, va compondre cançons per a infants, música pròpia i harmonitzacions de cançons populars per a cor, música instrumental. En el fons Palmira Jaquetti hi ha molta obra encara per descobrir. La seva figura, la seva trajectòria i el llegat que ens ha deixat mereixen el nostre reconeixement i la seva divulgació.

El documental mostra diversos testimonis que la van conèixer personalment o que han estudiat la seva obra així com cantaires actuals. Dona a conèixer la seva figura i remarca l’esforç, la voluntat de superació davant de les dificultats, la passió per escriure, l’amor per la cançó popular, l’espiritualitat i la connexió amb la natura d’aquesta intel·lectual tan polièdrica. I tot amb el rerefons de la seva condició de dona lluitadora, però subjecta a les limitacions i prejudicis del seu temps.

Al vestíbul de la Filmoteca de Catalunya, abans i un cop finalitzat l’acte, es podrà visitar l’exposició Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti, 1895-1963 produïda pel Departament de Cultura l’any 2020 arran de la commemoració de l’Any Palmira Jaquetti amb motiu dels 125 anys del seu naixement.

`