Servei Meteorològic de Catalunya

Imatge advecció radar

El nou producte d'Advecció Radar del Servei Meteorològic de Catalunya permetrà veure la precipitació de la pròxima hora

query_builder   10 octubre 2022 11:00

event_note Nota de premsa

El nou producte d'Advecció Radar del Servei Meteorològic de Catalunya permetrà veure la precipitació de la pròxima hora

  1. L’Advecció Radar és un producte pioner a l’estat espanyol que permetrà fer la predicció de la precipitació a una hora vista basada en la informació procedent de la Xarxa de Radars Meteorològics
  2. El nou producte ja es pot consultar al web www.meteo.cat


El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, presenta un nou producte web que té com a objectiu mostrar la predicció de precipitació a una hora vista generada a partir de les darreres imatges procedents de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD). Aquest nou servei, que s’anomena “Advecció radar”, es pot consultar a partir d’avui al web escriptori www.meteo.cat i també al web mòbil m.meteo.cat  

La metodologia d’advecció implementada es basa en l’obtenció d’un camp de moviment de la precipitació a partir de les tres darreres imatges disponibles de radar. Llavors, s’extrapola l’última imatge mitjançant aquest camp de moviment a una hora vista. 

Aquesta predicció, com totes, té un cert grau d’incertesa que, en aquest cas, està bàsicament relacionada amb canvis en el desplaçament de les àrees de precipitació, així com en els processos de creixement i decreixement de la intensitat de precipitació. La metodologia emprada permet tenir en compte part d’aquesta incertesa, i això es fa generant diferents prediccions a partir de la introducció de petits canvis en la intensitat de precipitació. El producte final s’aconsegueix a partir de la combinació de totes elles. 

Cal tenir en compte que aquest producte no oferirà una bona predicció en cas d’algunes tempestes que tenen moviments anòmals o autònoms, així com les que es poden quedar encallades en un mateix punt, a causa de condicions locals.  

El producte d’advecció radar s’actualitza cada sis minuts amb l’entrada d’una nova imatge de radar. La seva resolució temporal és també de sis minuts i té un horitzó de pronòstic d’una hora, és a dir, cada 6 minuts s’actualitzaran 10 noves imatges de predicció (que en la línia temporal del visor es destacaran en color groc). L’escala d’intensitat de precipitació és la mateixa que la que tenia fins ara el producte d’estimació de precipitació a partir de les observacions de la XRAD. 

Aquest nou servei, que es pot consultar a partir d’avui a l’adreçahttps://www.meteo.cat/observacions/radar, respon a l’objectiu de millora en la predicció a molt curt termini, així com la voluntat constant del SMC d’oferir nous productes a tots els seus usuaris. 

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

10 d’octubre de 2022

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia