Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

dacc

El Departament d'Acció Climàtica segueix treballant per a la prevenció de pèrdues i el malbaratament alimentari

query_builder   13 octubre 2022 14:26

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica segueix treballant per a la prevenció de pèrdues i el malbaratament alimentari

Després de l’èxit dels sopars Gastrorecup, aquest octubre tindrà lloc el Dinar d’Aprofitament a Lleida i la 2ª Marató #JoEspigolo

cartell{"name":"2022/10/13/13/55/3edd9a56-7343-4bfc-98d3-905bc6a7bb22.jpg","author":"dacc","type":"0","location":"0","weight":60803}

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació (16 d’octubre) i seguint amb les accions per a commemorar el Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari (29 de setembre), en un context en què la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles és a l’agenda política i mediàtica mundial, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) i el Banc d’Aliments de Lleida i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, organitza un Dinar d’Aprofitament a Lleida amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre el valor dels aliments, la prevenció del malbaratament alimentari i l’aprofitament alimentari.

L’acte tindrà lloc el proper 15 d’octubre a la plaça de la Catedral de Lleida. Una festa on se celebrarà la recuperació d’aliments que, malgrat trobar-se en perfectes condicions per al consum, han quedat fora del circuit comercial per diferents motius i que, per aquesta raó, anaven a ser descartats. Aquesta acció obre un espai per convertir la consciència en acció i on la ciutadania és protagonista activa del canvi perquè ajuda a convertir aquests aliments en un àpat nutritiu i deliciós.

El repte serà cuinar i servir al voltant de 400 àpats cuinats in situ en una cuina instal·lada a peu de carrer, a la plaça mateix. L’àpat es portarà a terme amb l’ajuda d’un equip de cuina format per més de 40 persones voluntàries.

La recollida d’aliments es farà de dues maneres diferents. D’una banda, amb espigolades urbanes de les parades dels mercats locals i dels comerços del voltant. I, de l’altra, amb espigolades rurals per recollir el producte que queda al camp un cop feta la collita.

Al llarg de tot el matí, l’equip cuinarà i prepararà l’àpat per llepar-se’n els dits. A la una del migdia, just abans del dinar, es farà l’acte d’inauguració del dinar amb la benvinguda del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia.

Per als qui vulguin participar també en una espigolada a d’altres indrets de Catalunya, la Fundació Espigoladors organitza, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, el mateix cap de setmana, el diumenge 16 d’octubre al matí, la 2ª Marató d’Espigolades. Sota el hashtag #JOESPIGOLO; es realitzaran tres espigolades populars simultànies a les zones agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i del Camp de Tarragona, on l’entitat desenvolupa habitualment les seves accions d’espigolament.

Les espigolades, que preveuen la participació d’una cinquantena de voluntaris i voluntàries. comptaran també amb la presència d’ambaixadors mediàtics com el cuiner Arnau Paris (guanyador del concurs Masterchef), la xef sostenible Ada Parellada i la meteoròloga Mònica Usart que ajudaran a ampliar l’abast de les jornades, a banda de representants institucionals que assistiran també a l’esdeveniment. Per a dur a terme la inscripció a alguna de les tres espigolades populars, els voluntaris ho podran fer a través del seu web.

`