Palau Robert

Imatge gràfica de l'exposició Underground

Fins al 12 de febrer de 2023, a la planta 5ª de l'espai CentroCentro de l'Ajuntament de Madrid, amb entrada gratuïta

L'Underground català dels anys 70 visita Madrid

query_builder   17 octubre 2022 12:42

event_note Nota de premsa

Fins al 12 de febrer de 2023, a la planta 5ª de l'espai CentroCentro de l'Ajuntament de Madrid, amb entrada gratuïta

L'Underground català dels anys 70 visita Madrid

  1. Amb motiu de l'exposició a CentroCentro, el Centre Cultural–Llibreria Blanquerna de la Generalitat de Catalunya acull la instal·lació "BANDA SONORA. Notes i lletres"


El dia 20 d'octubre obre al públic al CentroCentro, espai de l'Àrea de Cultura, Turisme i Esport de l'Ajuntament de Madrid, Underground i contracultura a la Catalunya dels 70, una exposició que proposa una mirada exhaustiva als protagonistes i als moviments socials i culturals d'una època transcendental.

Coproduïda amb el Palau Robert de Barcelona, centre expositiu depenent de la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya, al seu pas per Barcelona, el 2021, va rebre més de 65.000 visitants.

L'exposició ha estat ideada i comissariada per Pepe Ribas, cofundador de la revista Ajoblanco i autor, entre d'altres, de Los 70 a preu fet, amb la col·laboració de Canti Casanovas, impulsor del digital el web sense nom, ambdós actors i testimonis directes de l'eclosió de l'underground català. El disseny museogràfic de l'exposició és de l'arquitecte i Premi Nacional de Disseny Dani Freixes.

Grafica
Imatge gràifca de l'exposició "Underground i contracultura a la Catalunya dels anys 70"
{"name":"2022/10/17/12/42/bb1e775a-6b10-430e-8b56-96481231ef0f.jpg","author":"Palau Robert","type":"0","location":"0","weight":64838}

L'exposició reuneix més de 700 peces, publicacions, cartells, fotografia, còmics, vídeos, poesia, música, escenografies, biografies, entre d'altres. El recorregut comença amb l'arribada dels nous corrents contraculturals provinents de Califòrnia, Londres i Amsterdam, des de mitjans de la dècada dels 60. A través de diferents espais temàtics l'exposició documenta la irrupció de les comunes, el feminisme, la psicodèlia, l'ecologia, l'espiritualitat, les músiques i les arts d'avantguarda, entre moltes altres referències; fent parada en llocs com la Casa Fullà, Instant City, el festival Canet Rock, el Casal del Boscatge i les Rambles barcelonines, els carrers del barri xino i el Born, on es va viure la contracultura al carrer. Cómix i fanzines ocupen un apartat especial en l'exposició –amb dibuixos originals de Nazario i Mariscal, entre d'altres–, igual com les revistes de la contracultura, Star i Ajoblanco. Un disseny expositiu immersiu trasllada al visitant als anys 70, amb la recreació d'alguns d'aquells escenaris, com el saló d'una comuna hippy i la sala Zeleste, i una banda sonora amb temes de Bowie, Rolling Stones, Smash, Pau Riba, Kraftwerk...

Com explica Pepe Ribas, “van ser temps de creativitat desbordant, sense cànons imposats, viscuts al marge de prebendes, partits i institucions. Hi va haver una necessitat vital d'escapar-se de les grapes de qualsevol autoritarisme en temps de rock and roll, psicodèlia, contracultura i maig del 68. La imaginació i l'entusiasme van desbordar els murs, van poblar els carrers i van alliberar les ments. Van néixer espais; de la música ie-ie es va passar a la psicodèlia, al rock progressiu i als concerts a l'aire lliure. Es va revolucionar el teatre independent, l'art es va unir a la vida i molts van canviar la família autoritària per la comuna i una sexualitat lliure. Les Rambles i altres zones de la ciutat es van transformar en un fòrum. Van aparèixer els comix underground, els fanzines i les revistes contraculturals en què van participar milers de joves. Van néixer col·lectius a favor del feminisme, dels drets dels homosexuals, de l'ecologia, de l'agricultura biològica, de l'objecció de consciència i de la despenalització de la droga.”

“Aquesta exposició és un exercici de memòria d'uns fets transcendents, però poc estudiats”, explica el comissari, “que potser ajudarà a entendre part del nostre present, ja que aquelles noves formes de vida van ser les llavors de les llibertats civils que avui gaudim”.

L'Associació de Galeries d'Art de Catalunya i Arts Barcelona van reconèixer el 2021 Pepe Ribas com el millor comissari de l'any per aquesta exposició, que ara es presenta a CentroCentro. 

Underground i contracultura a la Catalunya dels 70 obrirà al públic el 20 d'octubre i es podrà visitar fins al 12 de febrer de 2023 a la planta 5 de CentroCentro, amb entrada gratuïta.

Completant l'exposició, el Centre Cultural–Llibreria Blanquerna acull la instal·lació BANDA SONORA. Notes i lletres, que reuneix la música i els músics que en els 70 van acompanyar als esdeveniments que es recorren a CentroCentro. Creada per Pepe Ribas, Canti Casanovas i Dani Freixes, vol reflectir el talent, la intensitat i el compromís que va ajudar a transformar una realitat, eixamplant els seus límits i obrint noves portes.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia