Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

MINIATURA NP COMITÈ SEGUIMENT PDR

Balanç molt positiu del grau d'implementació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya

query_builder   18 octubre 2022 17:11

event_note Nota de premsa

Balanç molt positiu del grau d'implementació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya

Aquest Programa ha assolit el 64,58% d’execució amb un import global de 675 milions d’euros

FOTO NP BALANÇ COMITÈ SEGUIMENT PDR{"name":"2022/10/19/13/52/30c30558-5cdb-48af-9e65-bb0ee400d87c.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":80888}

El Secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, ha presidit, avui, la reunió del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014 - 2022.

Aquest Comitè té com a missió examinar periòdicament els resultats de l’aplicació del Programa en relació al compliment dels seus objectius sobre la base dels documents presentats per l’Autoritat de gestió del Programa, la Secretaria d’Agenda Rural.

En aquest sentit, s’ha analitzat detalladament l’execució general del PDR i de les mesures que el composen per tal d’informar sobre els avenços del programa, l’execució del qual finalitzarà al desembre del 2025. A data 30 de juny de 2022, el PDR de Catalunya ha executat el 64,58% dels 1.045,4 milions d’euros programats, és a dir, més de 675 milions d’euros. L’import executat garanteix la correcta execució dels fons europeus d’acord amb els objectius i fites fixades per la pròpia Comissió Europea.

Pel que fa als imports convocats, s’ha tingut en consideració els imports incorporats a la transició del PDR 2014-2022 per als anys 2021 i 2022. D’aquesta manera, ja s’ha convocat, a data d’avui, 1.069,39 MEUR, un import per sobre del programat atès que es torna a convocar els imports no executats d’anteriors convocatòries. Pel que fa als fons del Next Generation, que la UE ha destinat per a la recuperació pels efectes de la Covid-19, ja s’ha convocat la totalitat dels fons, 28,95 MEUR destinats a convocatòries d’ajuts.

Cal destacar que les mesures que han suposat una major despesa executada són les mesures i/o operacions M13 d’‘Ajuda a zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques’, amb una execució del 89,23%, la mesura M10 ‘Agroambient i clima’, amb un 86,72% d’execució, seguida de la M11 d’‘Agricultura i Ramaderia ecològica’, amb un 79,70% d’execució, respecte els imports programats.

Quant a altres operacions del Programa, cal remarcar les mesures adreçades al sector forestal amb un 63,76% d’execució (amb l’operació ‘Organitzacions de productors forestals’, amb una execució del 90,51%, i el conjunt d’operacions destinades a les estratègies de desenvolupament local Leader, amb una execució del 62,51%.

En el següent enllaç hom pot trobar els imports executats per mesures i operacions del programa (clicant damunt de cada mesura/operació), amb l’evolució dels pagaments segons imports del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i despesa pública total per anys i la distribució total dels imports per mesures: Enllaç

Aquest any, en el decurs de la reunió, també s’ha dedicat especial atenció a la proposta de modificació del programa que a banda de reassignar fons entre mesures per a assegurar l’execució total del programa, també permetrà implementar la nova mesura d’ajuda temporal destinada a determinats sectors especialment afectats per les repercussions de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

A banda de l’anàlisi del ritme d’execució del Programa, s’ha informat sobre el seguiment de les convocatòries publicades, els criteris de selecció de les operacions, i sobre l’informe anual d’execució del 2021. Pel que fa a la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027, durant el Comitè s’ha informat els assistents de l’estat dels treballs per a la implementació del programa posteriorment a l’aprovació del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna - PAC (PEPAC).

El Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014 - 2022 compta, per a tot el període de programació, amb un import total de 1.045 MEUR, dels quals un 43% estan cofinançats amb fons FEADER procedents de la Unió Europea, el 50% l’aporta la Generalitat de Catalunya, i el 7% restant prové de l’Administració General de l’Estat. Addicionalment, el PDR compta amb un import de 30,15 MEUR provinents dels fons Next Generation, finançats al 100% per la UE.

La reunió d’avui ha comptat amb l’assistència de representants de la Comissió Europea, del Ministeri d’Agricultura, del Fons Espanyol de Garantia Agrària, de diferents representants del Departament, i de vocals representants de les següents institucions i organitzacions: Departament d’Economia i Hisenda, Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Unió de Pagesos, i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, entre altres.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/221019_comite_seguiment_pdr_2022

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 589641

`