Salut

El conseller Balcells durant la reunió amb l'equip directiu del CAP Ramón Turró

El conseller de Salut anuncia la incorporació de fisioterapeutes a 30 centres de primària abans d'acabar l'any

query_builder   20 octubre 2022 15:49

event_note Nota de premsa

El conseller de Salut anuncia la incorporació de fisioterapeutes a 30 centres de primària abans d'acabar l'any

  1. Manel Balcells i Diaz ha fet aquest matí la seva primera visita com a titular de Salut al CAP Ramon Turró de Barcelona
  2. Balcells ha refermat el seu compromís amb l’Atenció Primària com a eix vertebrador del sistema de salut de Catalunya
El conseller Balcells durant la reunió amb l'equip directiu del CAP Ramón Turró
El conseller Balcells durant la reunió amb l'equip directiu del CAP Ramón Turró
{"name":"2022/10/20/15/48/ce3f09a2-0a98-48b0-95c5-32e77662cd1a.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":3486363}


El conseller de Salut, Manel Balcells i Diaz, ha anunciat avui la incorporació de fisioterapeutes a 30 centres d’atenció primària des d’ara fins a acabar l’any. L’objectiu és que al llarg del 2023 tots els centres de primària disposin d’un fisioterapeuta, una figura que es complementarà amb els referents de benestar emocional, nutricionistes, dietistes i higienistes dentals. Es vol donar així resposta a una de les patologies més freqüents del sistema de salut, com són les patologies osteoarticulars com les lumbàlgies cròniques o les patologies que afecten la fibromiàlgia.

“Una bona atenció i un bon suport dels fisioterapeutes, amb tractament comunitari, des de l’atenció primària pot estalviar i alleugerir aquesta pressió i alhora millorar molt la qualitat de vida de la població”, ha indicat Balcells durant la seva primera visita com a titular de Salut al CAP Ramon Turró de Barcelona.

Allà, el conseller ha refermat l’aposta del Govern i també del Departament de Salut per l’Atenció Primària “com a eix vertebrador del sistema de salut de Catalunya”.Volem una primària més resolutiva, amb més capacitat, amb tota la força que calgui perquè sigui l’element més pròxim a la comunitat, especialment en aquest moment de crisi econòmica”, ha reblat el conseller.

Durant la visita, en què el titular de Salut s’ha reunit amb l’equip directiu i professionals del CAP Ramon Turró, Balcells també ha explicat que el Departament estudiarà l’impacte de la implementació d’aquests perfils per avaluar si han contribuït a millorar la qualitat de vida dels ciutadans, a reduir la pressió assistencial i a disminuir les visites a l’especialista.

La incorporació dels fisioterapeutes als EAP

Segons l’Enquesta de salut de Catalunya del 2020 (ESCA), entre els grups de malalties que tenen més impacte en la discapacitat cal destacar les malalties musculoesquelètiques i, especialment, el mal d'esquena, l’artrosi i les patologies de parts toves, que són més prevalents en dones que en homes i en persones d’edat avançada.

Amb la incorporació dels fisioterapeutes als equips d’atenció primària (EAP) es vol aconseguir la realització d’activitats per promoure i millorar l’autonomia, així com prevenir la discapacitat, amb una orientació bàsica a tractar afeccions músculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat. Al mateix temps també es pretén augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis dels seus barris, ciutats o pobles que siguin beneficioses en aquest context.

Els principals grups de trastorns sobre els que treballaran aquests professionals, seran els dolors vertebrals (lumbàlgia i cervicalgia); mal de genoll i/o mal de maluc crònic; dolor d’espatlla; i pacients amb risc de fragilitat.

Una altra àrea on els fisioterapeutes de l’APiC (FisioAPiC) tenen un paper destacat és en la coordinació amb els metges de família, els infermers i infermeres, i els treballadors socials, referents emocionals, dietistes i nutricionistes per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties, oferint una atenció integral de les persones per assolir el màxim manteniment de la seva autonomia.

2  

Imatges

El conseller Balcells atenent els mitjans

El conseller Balcells atenent els mitjans 632382

El conseller Balcells amb el personal del CAP Ramón Turró

El conseller Balcells amb el personal del CAP Ramón Turró 828853

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia