Mossos d'Esquadra

Miniatura

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional frustren l'intent de la màfia holandesa d'assentar-se a Catalunya en una operació als Països Baixos on s'intervenen 2.000.000 d'euros

query_builder   26 octubre 2022 10:52

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional frustren l'intent de la màfia holandesa d'assentar-se a Catalunya en una operació als Països Baixos on s'intervenen 2.000.000 d'euros

. L’operatiu es va dur a terme amb entrades simultànies a Holanda i Catalunya contra la Mocro Maffia, una perillosa organització criminal amb epicentre als Països Baixos i Bèlgica i en el qual també hi va participar la policia dels Països Baixos (IRC la Haia)

. Es detenen a La Haia dos integrants destacats d’aquest grup mafiós i un tercer a Mataró, a més de quatre persones que han quedat investigades

. S’han intervingut armes de foc real i munició i aproximament uns 2.000.000 d’euros a Holanda que el grup utilitzava per a adquirir pisos, béns de luxe i vehicles d'alta gamma que blanquejaven

. Als detinguts se’ls vincula amb els delictes de blanqueig de capitals, tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes i pertinença a organització criminal

. La celeritat i la fluïdesa en la cooperació de l’oficina SIRENE Espanya i l’impuls i recolzament que es va donar a la investigació per part de la Fiscalia Provincial de Barcelona,ha resultat clau per agilitzar, tant des de l’òptica policial com la judicial, la investigació entre ambdós països

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal, de la Policia Nacional i de la Policia dels Països Baixos (IRC la Haia) han aconseguit impedir, en el marc d’un operatiu conjunt i simultani a Catalunya i Holanda, que membres de la perillosa Mocro Maffia holandesa s’assentessin a Catalunya on tenien previst blanquejar diners a partir de diversos negocis i l’adquisició de béns provinents del narcotràfic. Durant el dispositiu, que es va dur a terme el 13 d’octubre, es van detenir a La Haia dos integrants destacats d’aquest grup mafiós.

Agents de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra es van desplaçar a Holanda per actuar conjuntament amb la policia holandesa. La investigació s’ha saldat amb un tercer detingut que es va lliurar a la comissaria de Mataró dies després de l’operatiu i quatre persones més han quedat com a investigades. Se’ls imputen els delictes de blanqueig de capitals, tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes i pertinença a organització criminal.

És el primer operatiu que es duu a terme a Catalunya contra aquesta organització criminal i fins al moment no s’ha detectat cap intent més per part d’aquest grup d’assentar-se en territori català.

Després de dos anys de treball, amb múltiples vigilàncies i seguiments on hi han participat activament membres de la UDYCO de Barcelona i dels Mossos d'Esquadra, els investigadors econòmics han identificat els negocis que utilitzaven per a blanquejar els béns adquirits i les connexions amb els Països Baixos per dur a terme les diverses operacions de blanqueig de capitals.

El cop a l'estructura econòmica d'aquesta organització s'ha basat principalment en la identificació, intel·ligència financera i bloqueig preventiu dels negocis (d'aparença lícita però usats per a fins delictius) que els detinguts tenien a Catalunya. Entre aquests negocis destaca la inversió en restauració i la compravenda de vehicles d'alta gamma. Aquestes dues metodologies de blanqueig de capitals servien per a moure grans quantitats de diners dins la Unió Europea amb ocultació de l'origen dels fons utilitzats, que, al seu torn, es camuflaven en operacions comercials simulades.

La Mocro Maffia, el perill emergent sorgit d’Holanda i Bèlgica

La denominada Mocro Maffia s’instaura als Països Baixos i Bèlgica en diferents clans a mitjans dels anys vuitanta. En aquests països són coneguts pel seu component d’alta perillositat pels mètodes utilitzats en els seus negocis i comencen a estar emergint i estenent les seves influències en d’altres països de la Unió Europea, entre els quals Espanya.

Tot i que aquesta organització mafiosa mai ha tingut el mateix ressò respecte de les seves activitats criminals com les d’arrel italiana, xinesa o russa, cal destacar que es tracta d’una organització molt violenta en expansió. Aquest component violent s’ha expressat en atacs a periodistes o persones relacionades amb la judicatura a Holanda, que estaven al damunt de la seva activitat delictiva.

Els seus tentacles i relacions els connecten amb grups criminals d’arreu del món donat el seu ascendent en l’activitat del Port de Rotterdam, el més important d’Europa pel que fa al transport de mercaderies per via marítima. En aquest sentit cal destacar els seus vincles amb grups criminals que operen al nord d’Àfrica en el tràfic d’haixix i amb d’altres provinents d’Amèrica del Sud pel que fa al tràfic de cocaïna.

Dos robatoris amb explosius a caixers connecten el principal investigat amb aquesta organització criminal

L’inici de les investigacions es remunten al mes de gener de 2020 quan es van cometre dos robatoris en caixers automàtics a les localitats de Cerdanyola i Martorell mitjançant l'ús d'explosius. Aquesta recerca la va iniciar la Unitat Central de Multireincidents dels Mossos d'Esquadra, experimentada en la investigació de robatoris amb força especialitzats. Arran de la informació aportada pel TEDAX dels Mossos i per la policia alemanya, mitjançant els sistemes de coordinació interpolicial de la Unió Europea, es va tenir coneixement de l'existència d'una persona d'origen holandès que podria estar relacionada amb aquests robatoris.

Les indagacions no van permetre relacionar-lo amb aquests fets, però sí amb un altre robatori de les mateixes característiques que havia tingut lloc a Paterna (València) a finals d'octubre de 2020 i que investigava la Brigada Provincial de Policia Judicial de València de la Policia Nacional. A partir d'aquest instant ambdós cossos policials van iniciar una vigilància conjunta sobre l'investigat que en aquell moment residia a Catalunya. Cal remarcar que les indagacions d'aquest tipus de robatoris especialitzats resulta especialment complexa per la tecnificació que suposa, així com per la perillositat manifesta que comporta la seva execució, fins i tot per als propis investigats.

Per aquest motiu durant el febrer de 2021 es va constituir un equip conjunt d’investigació multidisciplinària amb agents dels Mossos i de la Policia Nacional per a la cerca d'indicis relacionats amb delictes de robatoris amb força per mitjà de gasos explosius en diversos països de la Unió Europea.

Les investigacions d’aquests robatoris van posar al descobert l’activitat d’una organització criminal d'origen holandès que pretenia instal·lar-se Catalunya. Posteriorment, una investigació de blanqueig de capitals iniciada al Jutjat d'Instrucció número 2 de Mataró i coordinada per la Unitat Central de Blanqueig de Capitals i Delictes Econòmics dels Mossos d'Esquadra i de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya va teixir el fil investigador que ha servit finalment per obtenir proves de càrrec rellevants.

En aquest sentit es van dictar diverses Ordres Europees de Recerca (OER) que van servir per a confirmar les teories dels investigadors que consideraven als principals investigats com les persones encarregades dins de l'organització de facilitar als membres de la Mocro Maffia la seva instal·lació a l’Estat espanyol, principalment a Catalunya. La celeritat i fluïdesa en la cooperació efectuada per l'Oficina SIRENE Espanya, a més de l’impuls i recolzament que es va donar a la investigació per part de la Fiscalia Provincial de Barcelona, ha resultat essencial per a agilitzar la coordinació judicial i policial entre els dos països participants.

Controlaven grans sumes de diners per adquirir pisos, béns de luxe i vehicles d’alta gamma

El passat 13 d’octubre es va poder dur a terme un operatiu policial internacional, gràcies a la cooperació de l'agregat a l'Ambaixada Espanyola dels Països Baixos que, de manera activa, va ajudar els investigadors de tots dos països a perfilar l’estratègia que ha comportat l'èxit de l'operació.

L’operatiu, dut a terme de manera simultània als Països Baixos i Catalunya, va concloure amb la detenció a Holanda de dues persones i altres quatre van quedar com a investigades. A més, es van intervenir comptes corrents, béns de luxe (turismes de gamma alta, motos d'aigua, joies, monedes d'or certificades...), a banda de la intervenció d'aproximadament uns dos milions d’euros en efectiu en moneda de curs legal d’euro i francs suïssos. Hi ha un altre investigat que es va presentar a la comissaria de Mataró el 17 d’octubre i el jutge el va citar a declarar. 

Entre els vehicles d'alta gamma localitzats hi ha algun model amb un preu de mercat que supera els 150.000 euros, fet que confirma l'alta capacitat econòmica de la qual disposaven els investigats, fruit de la pluralitat d'activitats delictives a què es dedicaven.

En un dels domicilis la policia dels Països Baixos va trobar un amagatall en el qual s’hi van trobar diverses bosses de plàstic que contenien diners. Entre els efectes intervinguts hi havia un rellotge amb un preu de mercat que se situa sobre els 200.000 euros així com una altra peça el preu base de la qual estaria al voltant dels 50.000 euros i que també els serviria per blanquejar els diners obtinguts en les activitats delictives.

Cal destacar que es van trobar diverses armes de foc real i munició que tenien preparades per a defensar els corresponents negocis i les ingents quantitats de diners en efectiu que emmagatzemaven, així com substàncies estupefaents amb les quals comerciaven en alguns dels locals regentats a Catalunya.

Aquesta investigació d’abast internacional ha permès conèixer més de prop la realitat d'una de les organitzacions emergents a Europa que buscava membres ja residents al nostre país i que demostrava tenir facilitat i capacitat per a blanquejar els beneficis provinents del narcotràfic que generaven altre integrants de la mateixa organització. L'activitat delictiva estava diversificada, ja que també duien a terme robatoris amb força i tràfic de substàncies estupefaents.

Els detinguts van passar a disposició judicial a Holanda el passat 15 d’octubre i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

A dia d’avui no es descarta que es puguin produir noves detencions a conseqüència dels nombrosos indicis detectats i una vegada s’analitzi la documentació intervinguda.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 26 d’octubre de 2022

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 512084

imatge 2

imatge 2 400810

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia