Economia i Hisenda

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció

Natàlia Mas Guix: "L'efecte multiplicador que els fons europeus tenen a l'hora d'incentivar inversions privades pot arribar a ser de cinc"

query_builder   27 octubre 2022 12:51

event_note Nota de premsa

Natàlia Mas Guix: "L'efecte multiplicador que els fons europeus tenen a l'hora d'incentivar inversions privades pot arribar a ser de cinc"

  1. Afirma que els 2.947 M€ que la Generalitat té concedits de forma directa només representen un 15,1% del total de fons assignats a les comunitats autònomes, “una xifra inferior al pes econòmic i poblacional de Catalunya”
  2. Reclama a l’Estat “el traspàs dels romanents i la gestió dels recursos europeus per destinar-los a un sector tan prioritari per a l’economia catalana com és el de l’automoció”


La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha destacat aquest matí que “l’efecte multiplicador que els fons europeus tenen a l’hora d’incentivar inversions privades pot arribar a ser de cinc”, és a dir, que per cada euro finançat amb els programes de finançament públic, s’incentiven cinc euros més d’inversió privada.

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
{"name":"2022/10/28/09/43/12c686c1-8909-4b85-b45f-f4cfe49e8712.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":72097}

Mas Guix ha inaugurat aquest matí una jornada sobre el programa InvestEU i l’impuls públic d’inversions a Catalunya, on ha avançat les últimes dades en la gestió dels fons. Així, a mitjans d’octubre la Generalitat tenia concedits 2.947 milions d'euros de forma directa, “només un 15,1% del total assignat a les comunitats autònomes; per tant, veiem que l’Estat assigna a Catalunya una xifra inferior al seu pes econòmic i poblacional”, ha subratllat. Mas Guix ha explicat que “a dia d’avui, d’aquests recursos la Generalitat n’ha ingressat 1.966 milions, dels quals ja se n’ha mobilitzat el 49%”.

A banda dels recursos concedits a la Generalitat, la consellera també s’ha referit als 830 M€, ingressats per entitats i organismes de Catalunya a través de concessions directes o convocatòries de subvencions estatals. “Aquí estem per sobre del 19%, una dada que demostra la fortalesa i la competitivitat en aquest tipus de convocatòries”, ha afegit.

Durant la seva intervenció, la consellera ha posat de relleu que la governança d’aquests fons per part de l’Estat “deixa un marge insuficient a les comunitats autònomes per adaptar-los a les necessitats del territori”, i ha posat com a exemple el PERTE del vehicle elèctric, al qual només s’han assignat un 30% dels fons “en un context en què el sector de l’automoció necessita urgentment el suport financer per a les grans inversions que han d’afrontar els propers anys”. En aquest sentit, Mas Guix ha aprofitat per reclamar a l’Estat “el traspàs dels romanents i la gestió dels recursos per destinar-los a un sector tan prioritari per a l’economia catalana com és el de l’automoció”.

La consellera d’Economia i Hisenda ha explicat que el programa InvestEU, que està finançat en part amb fons del pressupost ordinari de la Unió Europea i amb fons Next Generation, “pretén dotar de recursos als intermediaris financers per tal de fomentar el finançament d’empreses i start-ups a través de les institucions de crèdit públiques”. En aquest sentit, ha citat la feina que realitzen l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis, dos instruments públics per “fer arribar els fons al teixit productiu i incentivar les inversions privades a través del sistema financer”.


L’ICF, un nexe entre les eines globals i les necessitats locals

Per la seva banda, el director de desenvolupament de productes de l’Institut Català de Finances (ICF), Marc Lloveras, que ha intervingut durant la presentació tècnica de la jornada, ha destacat el paper de l’ICF com a “nexe entre les eines globals i les necessitats locals” i ha posat en relleu la seva tasca a l’hora de “transformar l’oferta dels instruments financers que la Comissió Europea posa a disposició dels estats membres en productes que responen a les necessitats reals de les empreses catalanes”. I tot això, “amb l’alt grau de coneixement del teixit empresarial de Catalunya que té l’Institut”, ha conclòs.

La jornada, organitzada a la Borsa de Barcelona pel Departament d’Economia i Hisenda i Barcelona Centre Financer Europeu (BCFE), s’ha dirigit principalment a entitats i intermediaris financers, amb sessions informatives que han comptat amb la participació d’experts de l’Institut Català de Finances (ICF), Avalis, la Comissió Europea, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Fons Europeu d'Inversions (FEI), així com bancs i fons d'inversió que comercialitzen aquests productes financers i empreses que han gaudit d'aquests fons per dur a terme diferents projectes.

El president de Barcelona Centre Financer Europeu (BCFE), Lluis Herrero, ha obert la jornada i ha afirmat que la tasca que realitza l’entitat “forma part de la xarxa internacional de centres financers, promoguda per les Nacions Unides per impulsar les finances sostenibles”.També ha intervingut a la jornada el cap de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, que ha insistit en què “Catalunya és una terra d’inversió. Estem treballant amb l’ecosistema financer per impulsar projectes amb impacte al territori”. Els debats s’han centrat en desenvolupar els aspectes que envolten les iniciatives públiques d'impuls de les inversions mitjançant el programa europeu InvestEU, a través de préstecs, avals i inversió en capital. Aquest programa pretén contribuir a l'estímul de les inversions, a la recuperació i el desenvolupament equilibrat i a la construcció de l'economia europea del futur.

A través del programa InvestEU, l’Institut Català de Finances (ICF) va formalitzar l’any passat un total de 60 operacions de la línia d’eurocrèdit, per valor de 40,93 M€. D’aquestes iniciatives, 20 operacions es van aprovar per solucionar necessitats de circulant, amb 12,98 M€; unes altres 16 es van destinar a projectes d’inversió (17,19 ME); i la resta de 24 operacions es van concentrar en respostes a problemes provocats per la pandèmia de la COVID (10,76 M€).

Per la seva banda, el BEI va formalitzar a través de l’ICF 159 operacions de préstec amb un import de 120,6M€.


Mobilització de 26.000 M€

El Programa InvestEU, successor del denominat Pla Juncker, preveu mobilitzar en el període 2021-2027 una garantia pressupostària de la UE per valor de 26.200 M€, el que permetrà als inversors assumir més riscos en projectes de sectors clau com la intel·ligència artificial, l’eficiència logística i els semiconductors. Així, elPrograma InvestEU generarà inversions estimades en més de 372.000 M€ en la promoció d’una recuperació sostenible, una economia europea més verda, més digital i més resistent.

Els objectius del Programa InvestEU se centren en quatre polítiques específiques. En primer lloc, vol donar suport a operacions de finançament i inversió relacionades amb infraestructures sostenibles; la segona política busca afavorir la recerca, la innovació i la digitalització, inclosa l'ajuda a l'expansió de les empreses innovadores i el desplegament de tecnologies en el mercat; en tercer lloc, es pretén augmentar l'accés i la disponibilitat del finançament per a les pimes i les petites empreses de mitjana capitalització; i per últim, vol augmentar l'accés i la disponibilitat del microfinançament per a les empreses socials, i activar les competències i les capacitats dels mercats d'inversió social. 

Pel que fa a la forma de gestió, la garantia de la UE s'executarà en règim de gestió indirecta a través de les organitzacions internacionals o les seves agències, el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Fons Europeu d'Inversions (FEI), o tots dos quan actuïn com a grup (grup BEI), els organismes de Dret públic, incloses les organitzacions dels estats membres, organismes de Dret privat investits d'una missió de servei públic, incloses organitzacions dels estats membres, en la mesura en què estiguin dotades de garanties financeres suficients i la resta de formes de finançament s’executarà en règim de gestió directa o indirecta. 

Es pot veure el vídeo-resum de la jornada Invest EU en aquest enllaç: https://youtu.be/4lxV_NqzYiU




1  

Imatges

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció 72097

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 89463

Fons UE
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia