Cultura

La consellera Garriga durant l'acte d'homenatge a Guillem Viladot a l'Ateneu Barcelonès

Cultura celebra l'acte central de l'Any Guillem Viladot a Barcelona

query_builder   3 novembre 2022 21:11

event_note Nota de premsa

Cultura celebra l'acte central de l'Any Guillem Viladot a Barcelona

  1. La consellera ha participat en l'acte, que ha estat organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i la Fundació Lo Pardal en reconeixement a l’obra i la figura d’aquest escriptor lleidatà
  2. Consellera Garriga: "L’objectiu de l’any Viladot era que el poeta visual es conegués més i millor, que en parléssim dins i fora de les seves terres més properes, i així ha sigut."
La consellera Garriga durant l'acte d'homenatge a Guillem Viladot a l'Ateneu Barcelonès{"name":"2022/11/03/21/09/24b17960-690d-48f1-89e8-b7d6c628d502.jpg","author":"Arnau Pascual / Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":415185}

El Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, ha celebrat el centenari del naixement del poeta agramuntí en reconeixement de la seva obra amb un acte central a Barcelona: “Guillem Viladot: més enllà dels marges”.

L’esdeveniment, presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s’ha iniciat amb la projecció d’un fragment del sobre l’autor realitzat per la Fundació Guillem Viladot-Lo Pardal. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe, ha obert l’acte. Tot seguit, Maria Garganté, Teresa Ibars i el comissari de l’Any, Pau Minguet, han reflexionat sobre l’obra de Viladot en la taula rodona “Guillem Viladot: més enllà dels marges” que ha estat moderada per Mercè Vila.

El recital poètic, a càrrec del grup Nicomedes Mendes, ha posat veu i fins i tot música als textos de l’escriptor d’Agramunt. Finalment, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha clos l’acte i ha remarcat que la celebració del poeta visual ha marcat l'any 2022: "Vam començar l’any a Agramunt, quan vam presentar les línies mestres de tot el que faríem per commemorar el poeta des del Departament de Cultura, a través de la Institució de les Lletres Catalanes i de la mà de la Fundació Lo Pardal, amb el Pau Minguet al capdavant", ha explicat la consellera; "En aquell moment, ja preveiem que aquest seria un any ple d’activitat, i així ha sigut: estem duent a terme totes les accions previstes, i també n’hem sumat de noves." Segons Garriga, "l’objectiu de l’any Viladot era que el poeta visual es conegués més i millor, que en parléssim dins i fora de les seves terres més properes, i així ha sigut."

L’inici oficial de l’Any Viladot va tenir lloc el 29 de gener al Teatre Casal Agramuntí amb la presència també de la consellera. El Departament de Cultura, a través de la ILC, es va sumar així a la celebració del centenari del poeta amb un seguit d’actuacions, fruit d’un acord de col·laboració entre la ILC i la Fundació Viladot.


Poeta innovador

Guillem Viladot va néixer a Agramunt el 26 d’abril de 1922. Fer-se càrrec del negoci familiar –una farmàcia— no li va impedir, més aviat li va permetre, dedicar part del seu temps a l'experimentació en nombrosos camps del panorama cultural.

Ja a finals dels anys 40 va començar a escriure petits poemes d’inspiració oriental i, tot seguit, es va anar immergint en el camp de la literatura, tot escrivint reflexions al voltant del que suposava viure en un poble de caràcter rural durant la postguerra. Aquestes incursions en el món de les lletres el va portar a publicar, el 1959, el seu primer volum, titulat Temps d’estrena.

Malgrat que mai no va deixar el camp de la novel·la, la narració i la poesia, diguem-ne “convencional”, a finals dels anys 50 es va interessar per les possibilitats discursives, teòriques i plàstiques que permetia el desmantellament de l’ordre alfabètic. La seva relació amb altres personatges vinculats al món de la cultura, com Leandre Cristòfol, Ton Sirera, Lluis Trepat i Josep Vallverdú, el van situar de ple en els corrents avantguardistes més punters del panorama català.

Les reflexions al voltant del fenomen visual el van portar, en cert moment, a defugir del format paper per a començar a crear una sèrie d’obres volumètriques. Objectes trobats o, molt sovint, buscats van ser els protagonistes de nombroses peces que segueixen el paradigma del “ready made”.

L’any 1997, Guillem Viladot va finalitzar les obres de la Casa de la Poesia Visual a Agramunt que, tot recuperant el nom de la seva llunyana col·lecció de llibres de poesia experimental, va batejar com a Lo Pardal. Plenes d’objectes, collages i poemes, les sales de Lo Pardal segueixen plenes del llegat de Guillem Viladot des del dia de la seva mort, a Barcelona, el 19 de novembre de 1999.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia