Ferrocarrils

FGC

Ferrocarrils acull una trobada d'operadors de transport públic per debatre sobre la presència de les dones al sector

query_builder   7 novembre 2022 10:14

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils acull una trobada d'operadors de transport públic per debatre sobre la presència de les dones al sector

  1. La Comissió d’igualtat i gènere de l’ATUC s’ha reunit dos dies a les instal·lacions d’FGC
  2. Les companyies operadores han reflexionat sobre com fomentar la igualtat i com aplicar la perspectiva de gènere en el transport públic
Foto de la jornada.{"name":"2022/11/07/10/13/d96b25cd-0757-4dc6-b946-5fe86f8519fd.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":2158250}

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha acollit aquesta setmana a les seves instal·lacions la segona reunió de la Comissió de mobilitat i gènere de l’Asociación de Transportes Públicos Urbanos y Metropolitanos (ATUC). La trobada ha reunit a una trentena de professionals del sector del transport públic que han pogut debatre sobre la situació i el paper de la dona en el sector, conèixer bones pràctiques per fomentar la igualtat i posar en comú indicadors del sector en l’àmbit de la igualtat per conèixer la situació actual.

A la Comissió s’ha compartit l’estudi realitzat amb la participació de 16 empreses i que conclou, entre d’altres, que les plantilles de les companyies analitzades estan lluny de la paritat, amb un 14% de dones de mitjana. Tanmateix, es detecta un esforç per part de les empreses en promoure i incrementar el paper de les dones en diferents àmbits, en particular en la direcció. En aquest sentit, entre les empreses participants hi ha un 21,5% de dones als comitès de direcció, xifra que puja fins al 29,5% en el cas dels Consells d’Administració. En el cas de la Representació dels Treballadors es detecta un nivell reduït de representació de les dones, amb un 10,3%.

Els resultats mostren que les empreses estan fent un esforç per contractar dones tot i que la captació del talent femení segueix essent un repte important. Pel que fa a la bretxa salarial, aquesta es situa en un 7,67% de les retribucions mitges.

La presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, acompanyada de la directora d’Organització i Persones, Juliana Vilert, ha donat la benvinguda a les persones participants en la jornada i les ha esperonat a continuar realitzant esforços per assolir la paritat a les empreses del sector, altament masculinitzades.

La mobilitat amb perspectiva de gènere també ha centrat una part de la trobada. Les companyies operadores han pogut debatre i reflexionar sobre com millorar les seves polítiques de mobilitat i aconseguir un model més inclusiu que tingui en compte la perspectiva de les dones i altres col·lectius.

En aquest sentit, Ferrocarrils ha compartit la seva experiència, arran dels resultats d’una auditoria de seguretat amb perspectiva de gènere realitzada per la companyia per introduir criteris de gènere en les estacions. D’aquesta auditoria, FGC ha aplicat iniciatives com la incorporació de pictogrames inclusius als trens, la millora de la il·luminació a les estacions per incrementar la sensació de seguretat o la millora de la senyalització dels Punts d’Informació d’Estacions, entre d’altres.

La trobada s’ha completat amb una visita tècnica al Centre Operatiu de Rubí de Ferrocarrils, on s’ha pogut conèixer de primera mà com gestiona la companyia el servei des del Centre de Comandament Integrat, com es fa el manteniment de trens als tallers o com es fa la formació de conducció de trens als simuladors de conducció. El grup també ha visitat la Nau de Material Històric on hi ha exposat una part del material mòbil de la línia.

L'ATUC agrupa les empreses de busos, metros i ferrocarrils, públiques i privades, responsables del transport col·lectiu urbà de les principals ciutats d’àmbit estatal amb l'objectiu de sumar esforços per a una mobilitat sostenible, així com per a la millora contínua del sector. L'entitat compta amb una vuitantena de membres, entre els quals hi ha Ferrocarrils.

2  

Imatges

Foto de la jornada.

Foto de la jornada. 2158250

Foto de grup.

Foto de grup. 2385311

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 252084

Mobilitat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia