Protecció Civil

zona de l'incendi

Protecció Civil ha activat avui l'EMERGÈNCIA del PLASEQTA per l'incendi en una empresa de sofre de Constantí

query_builder   7 novembre 2022 23:53

event_note Nota de premsa

Protecció Civil ha activat avui l'EMERGÈNCIA del PLASEQTA per l'incendi en una empresa de sofre de Constantí

  1. Un cop els bombers han donat per estabilitzat l’incendi a les 20 hores, s’ha donat per finalitzat el confinament en una zona del polígon de Constantí
  2. El foc encara no està extingit i es manté el confinament al polígon, entre l’empresa afectada i el carrer Dinamarca
  3. El ferit que havia estat traslladat al Joan XXIII ja ha pogut rebre l'alta
  4. Aquest tarda s’ha convocat el Comitè Tècnic i també s’ha desplaçat al CAT112 de Reus el delegat del govern a Tarragona i director del PLASEQTA, Àngel Xifré, la directora de Protecció Civil, Marta Cassany, juntament amb la resta de cossos d’emergències i autoritats locals de la zona


Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquesta tarda les fases de PREALERTA, d’ALERTA i posteriorment EMERGÈNCIA del Pla especial d’emergències per risc químic a Tarragona PLASEQTA per un incendi a l’empresa AFEPASA de Constantí.

A les 14.16 un ciutadà ha trucat al telèfon 112 dient que veia una columna de fum blanc a la zona del polígon industrial de Constantí. A les 14.48 hores el CECAT ha estat informat per Bombers que es tractava d’un foc en una indústria i que hi havia hagut una possible deflagració a causa d’un problema elèctric.

S’ha comprovat des de CECAT que no era una industria SEVESO (de risc alt per productes, processos i/o quantitats) i Bombers de la Generalitat ha informat que enviava 7 vehicles a les 14.57 hores.

Posteriorment, l’empresa (coordinador de seguretat) ha informat a CECAT que es tractava d’una deflagració en un magatzem que havia passat a través del sostre a un altre magatzem i que el producte que tenien era amb un 80% de sofre. Es desconeixia en aquell moment la quantitat però la potencialitat del sofre (transformant-se en diòxid de sofre en combustionar) ha fet que s’emetés una prealerta del PLASEQTA. A les 15.26h s’ha passat a Alerta el PLASEQTA i a les 15.52 h un cop confirmat que hi havia dos afectats que ja estaven sent atesos pel SEM s’ha passat a emergència el PLASEQTA i han sonat les sirenes un cop Bombers ha informat que degut al fum calia confinar les industries veïnes i procedien a demanar-lo in situ.

L’activació en fase d’Emergència s’ha materialitzat amb el confinament de la zona del polígon industrial de Constantí que s’ha ordenat mitjançant l’activació de les dues sirenes de risc químic disponibles al polígon.

Els Bombers de la Generalitat han activat fins a 27 dotacions, entre les quals efectius de suport i assessorament del GRIT (Grup Riscos Tecnològics), i la unitat sanitaritzada del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb un infermer del SEM . S’ha treballat en la seguretat exterior així com també en la seguretat dels efectius actuants, en les tasques de recerca i extinció de l’incendi a l’interior de les instal·lacions, i han designat una zona de seguretat al voltant de la nau afectada.

L’incendi ha afectat tres naus de la indústria: una s’ha pogut sectoritzar ràpidament; a l’altra, el foc ha afectat la coberta i a les 16.04 hores ja s’havia donat per controlat; i a la tercera, on hi havia els palets emmagatzemats a l’interior, s’hi ha treballat amb dificultat per la presència de fum i gasos tòxics. Efectius treballen per separar aquells palets que cremen o que poden veure’s afectats pel foc, dels que no, per tal d’evitar-ne la propagació i facilitat les tasques d’extinció.

A les 20.00 hores els Bombers han donat el foc per estabilitzat, ja que no quedaven flames a l’interior de la instal·lació. S’ha mantingut la monitorització del fum i el control de l’àrea d’operacions, hem extret tot el material a l’exterior de la nau per acabar-lo d’extingir i s’ha procedit a la ventilació de la nau afectada per fum. Es mantindrà la vigilància i el control per confirmar que tot evoluciona correctament.

Al voltant de l’empresa també s’ha establert una zona de seguretat, i efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Constantí s’han encarregat d’acordonar la zona i restringir el pas al polígon. Mossos també ha tallat la TP-7225 entre la cruïlla de la C-14 i la C-422 i la TV-7211 entre Constantí i Reus.

A les 19.00 aproximadament, i per un canvi en la direcció del vent, s’ha ampliat el confinament a part del municipi de Reus (zona polígon Nirsa) i part de Constantí, a la zona delimitada per la TV-7211, l’aeroport de Reus i la C-14. Es tractava d'una zona industrial i amb alguns masos, que ha calgut confinar, així com també l’aeroport de Reus, on s’ha desviat un vol Ryanair Dublin- Reus cap a l’aeroport del Prat.

Un cop els bombers han donat la situació per estabilitzada, a les 20.15 hores s’ha fet sonar una sirena de fi de confinament a la zona del polígon entre el carrer Dinamarca i el municipi de Constantí. El foc encara no està extingit i es manté encara confinada, doncs, la zona del polígon entre l’empresa afectada i el carrer Dinamarca. AL lloc hi treballen 28 dotacions de bombers en aquests moments.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 114 trucades a causa de l’incendi, bàsicament des de Constantí per demanar informació del que havia passat.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que ha activat dues dotacions terrestres, 3 unitats ORCA, 2 comandaments i un equip conjunt Bombers-SEM i que han atès dos afectats: 1 menys greu traslladat a l’hospital Joan XXIII (que ja ha estat donat d’alta) i un altre que ha rebut l’alta in situ.



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia