Territori

Servei Clic.cat al Ripollès

Territori posa en marxa el servei de transport a la demanda Clic.cat al Ripollès

query_builder   16 novembre 2022 17:52

event_note Nota de premsa

Territori posa en marxa el servei de transport a la demanda Clic.cat al Ripollès

  1. Són 4 línies que entraran en funcionament el 21 de novembre i que connectaran 12 nuclis de població
  2. És la primera de les actuacions previstes a l’estudi de millora del transport públic per carretera a la comarca del Ripollès
  3. Es preveuen unes altres 4 línies Clic.cat al 2023 per millorar les connexions amb la Vall de Ribes


El Departament de Territori posa en marxa el pròxim 21 de novembre el servei de transport públic a la demanda Clic.cat a la comarca del Ripollès. Es tracta de 4 noves línies que funcionaran de dilluns a divendres feiners i que arribaran a 12 nuclis de població.

Són la línia R1 entre Camprodon i Setcases amb perllongacions a Llanars, La Roca, Tregurà i Abella; la Línia R2 entre Camprodon i Beget amb parada a Fontubí i Rocabruna; la Línia R3 entre Ripoll i Vallfogona del Ripollès i la Línia R4 entre Ripoll i la Farga de Bebié. Les reserves dels viatges s’han de fer a través de l’aplicació ‘Nemi’, disponible per a IOS i Android, o bé per telèfon.

El Clic.cat és el servei digitalitzat de transport a la demanda de la Generalitat, en què les persones usuàries s’han de donar d’alta a una aplicació mòbil, que és diferent segons l’empresa que fa la ruta. L’aplicació permet fer la reserva, veure en temps real la ubicació del vehicle, l’itinerari, el temps de recorregut o l’hora prevista d’arribada. El Clic.cat, però, manté la possibilitat de fer la reserva via telefònica, com en la resta de transport a la demanda.

En la presentació del nou servei al Consell Comarcal del Ripollès, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha recalcat davant dels alcaldes de la comarca que “la nostra feina és moure gent, no cremar combustible”, i ha subratllat que el Clic.cat respon al repte global de l’emergència climàtica perquè “adequa el transport públic a cada realitat” i fomenta “la descarbonització”. El conseller, en aquest sentit, ha indicat que “la nostra feina és respondre a les necessitats dels ciutadans siguin d’on siguin” i ha recordat que el transport públic ha de ser “tot, a tot arreu i per a tothom”.

Amb la implantació al Ripollès, el Clic.cat ja disposa de 19 línies que donen servei a 8 comarques. Els primers Clic.cat es van posar en marxa al desembre de 2019 al Gironès i al Pla de l’Estany. Des d’aleshores i fins aquest setembre, el servei Clic.cat ha transportat un total de 58.349 persones.

L’objectiu del Departament és anar digitalitzant i transformant en Clic.cat tota la xarxa de transport a la demanda de la Generalitat, que actualment disposa de 240 línies que arriben a 751 municipis. El transport a la demanda té els recorreguts i els horaris establerts, però només es presta si hi ha reserves prèvies. D’aquesta manera, els vehicles i les rutes es poden ajustar a la demanda real, evitant recorreguts ineficients i emissions de CO2.,

Estudi de millores

La posada en marxa del servei Clic.cat al Ripollès és la primera de les actuacions previstes a l’Estudi de millores del transport públic del Ripollès, elaborat entre el Departament de Territori, el Consell Comarcal del Ripollès i els respectius ajuntaments. És un treball que analitza les necessitats de mobilitat de la comarca i estableix iniciatives per oferir un servei de transport públic adequat a la demanda, millorar l’accés als centres sanitaris i afavorir la connexió amb la capital de comarca i els municipis de referència.

En aquest sentit, el document estableix unes altres 4 línies Clic.cat per millorar les connexions amb la Vall de Ribes. L’estudi també preveu la prolongació fins a l’hospital d’Olot i l’augment d’expedicions els caps de setmana i festius de les línies d’autobús Ripoll – Olot i Camprodon-Olot. A més, preveu l’augment d’expedicions i el perllongament fins a Ripoll de la línia exprés.cat e1 Girona-Olot.

Aquest conjunt de millores dels serveis de transport per carretera es preveu que es puguin anar implantant durant el 2023.Són actuacions que es complementen amb els treballs per a la integració completa del Ripollès al sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona, amb la incorporació al sistema T-Mobilitat. El Ripollès a hores d’ara està actualment integrat parcialment amb packs de 10 viatges de les empreses operadores i la T-Casual d’1 zona.

Per tal de fer el seguiment de les millores de transport es preveu una comissió de seguiment que es reunirà quadrimestralment per avaluar l’evolució dels treballs, l’avaluació de les mesures implantades i la detecció de noves necessitats.

El Ripollès és una comarca amb 19 municipis i 25.500 habitants. El major nombre de desplaçaments en dies feiners es produeixen dins de la pròpia comarca, amb un total de 134.450 viatges al dia, que correspon al 89% del total. D’altra banda, un total de 17.000 desplaçaments en dies feiners es produeixen cap a fora la comarca, principalment Osona, Garrotxa i Barcelonès.



5  

Imatges

Imatges de la presentació del servei Clic.cat al Consell Comarcal del Ripollès

Imatges de la presentació del servei Clic.cat al Consell Comarcal del Ripollès 3527430

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, durant la presentació del servei Clic.cat al Ripollès

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, durant la presentació del servei Clic.cat al Ripollès 2846074

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, durant la presentació del servei Clic.cat al Ripollès

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, durant la presentació del servei Clic.cat al Ripollès 3322507

Presentació del servei Clic.cat al Ripollès

Presentació del servei Clic.cat al Ripollès 3470629

Un dels vehicles del servei Clic.cat del Ripollès

Un dels vehicles del servei Clic.cat del Ripollès 3980426

3  

Fitxers adjunts

Tríptic de les noves línies Clic.cat al Ripollès amb les instruccions per a fer la petició del servei

Tríptic de les noves línies Clic.cat al Ripollès amb les instruccions per a fer la petició del servei
PDF | 3344708

Nota de premsa en PDF 'Territori posa en marxa el servei de transport a la demanda Clic.cat al Ripollès'

Nota de premsa en PDF 'Territori posa en marxa el servei de transport a la demanda Clic.cat al Ripollès'
PDF | 263397

Estudi de millora del transport públic per carretera a la comarca del Ripollès

Estudi de millora del transport públic per carretera a la comarca del Ripollès
PPTX | 7576231

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia