Cultura

Jocs

El Departament de Cultura impulsa els jocs de taula a les biblioteques públiques de Catalunya

query_builder   19 novembre 2022 11:15

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura impulsa els jocs de taula a les biblioteques públiques de Catalunya

  1. La primera acció té lloc avui a l’espai Fabra i Coats de Barcelona amb una jornada al voltant dels jocs de taula per a professionals de les biblioteques públiques, en el marc del Festival DAU Barcelona
  2. Per al 2023, hi ha previstes també accions concretes per incorporar els creadors de jocs de taula al Cens d’Artistes de Catalunya i a les beques de creació


Jocs{"name":"2022/11/18/11/03/b3614076-658c-4821-854c-e89d3337e937.jpg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":356767}


El Departament de Cultura i el sector professional del joc de taula du a terme un seguit d’accions amb la finalitat d’impulsar la presència d’aquest objecte cultural a les biblioteques públiques de Catalunya.

En aquest sentit i amb la intenció d’enriquir les col·leccions de les biblioteques amb jocs de taula així com per explorar les múltiples oportunitats que ofereixen, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura ha programat una jornada exclusiva per a professionals de biblioteques públiques en el marc de l’11è Festival del joc DAU Barcelona que es desenvolupa avui a l’espai Fabra i Coats de Barcelona. 

La participació s’articula en tres accions. La primera està destinada a l’adquisició de jocs de taula: 14 biblioteques compraran jocs de taula a la mateixa fira amb un pressupost atorgat pel Departament de Cultura, on seran assessorats als diferents punts de venda.

La segona, relacionada amb l’anterior, és la presentació de la publicació Els jocs de taula a les biblioteques d’Oriol Comas. Aquesta guia de jocs de taula permetrà a les biblioteques -que iniciïn les seves seccions de jocs de taula- disposar d’una eina per a la creació d’una col·lecció inicial de jocs de taula. La guia també conté seccions d’aprofundiment per aquelles biblioteques que ja compten amb una col·lecció bàsica i vulguin ampliar-la amb jocs més especialitzats. La guia selecciona especialment una trentena de jocs editats en català o en edicions multilingües que incloguin el català.

Finalment, i de cara a la mediació d’aquests documents a la biblioteca pública, l’organització del DAU Barcelona ofereix un seguit de tallers dirigits a professionals de les biblioteques.

La col·laboració iniciada enguany entre el Departament de Cultura i el sector té voluntat de continuïtat en el futur i la intenció d’ampliar-se amb més accions conjuntes. Per al 2023 es preveu aprofundir en els aspectes relacionats amb la creació de jocs de taula per la qual cosa es convidarà als autor a incorporar-se al Cens d’Artistes de Catalunya que promouen conjuntament el CONCA i el Departament de Cultura. També es facilitarà que els creadors de jocs de taula puguin ser beneficiaris de les actuals beques de creació de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques.

Els jocs de taula, pel seu vessant informatiu i lúdic, ofereixen grans oportunitats a les biblioteques públiques i als seus usuaris. A un nivell informatiu suposen, en la majoria dels casos, una porta a la consulta i aprofundiment dels fons bibliogràfics que completen les col·leccions de les biblioteques per l’interès creat en el mateix joc. Des del punt de vista lúdic permeten als usuaris gaudir d’una experiència enriquidora i a les biblioteques organitzar nombroses activitats i propostes que vagin en la direcció d’ampliar el seu programa cultural.

La voluntat del Departament de Cultura de construir un sistema cultural de referència que al mateix temps faciliti la participació cultural de tothom és una de les claus que expliquen l’interès en donar suport al jocs de taula com a element cultural en totes les facetes.

Més informació sobre Els jocs de taula a les biblioteques:

https://biblioteques.gencat.cat/web/.content/tematic/professionals/bibliografies/bibliografies_tematiques/documents/jocsdetaula.pdf


Totjoc, programa de promoció del joc i la joguina en català

A l’entorn del jocs de taula en català, el Departament de Cultura, a través del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), també desenvolupa des de fa deu anys el programa de promoció del joc i la joguina en català “I tu, jugues en català?”, que enguany , coincidint amb al desè aniversari, ha renovat el seu format i ha passat a denominar-se Totjoc. Aquesta iniciativa impulsada el 2012 des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona s’ha estès als 22 centres de normalització lingüística que formen el CPNL.

Totjoc ofereix un cercador de jocs i joguines en català. Any rere any augmenta el nombre de jocs en català al mercat i actualment el cercador incorpora 1.193 referències actualitzades. Aquest catàleg conté informació exhaustiva de l'oferta de jocs, que es pot filtrar per l’edat dels destinataris, la tipologia de joc i el fabricant. Gràcies als acords amb els establiments, el cercador també permet saber en quines botigues es pot trobar cada producte.Actualment, més de 400 comerços i establiments d’arreu de Catalunya són col·laboradors del programa i 26 empreses fabricants del sector ja s’hi han adherit (entre elles, Devir, Haba, GdM i Londji). La cooperativa Abacus i l’empresa Juguettos són algunes de les empreses referents en el sector que recentment han signat acords de col·laboració amb aquest programa.



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia