Interior

Finalitza la 4a edició del Curs de coordinació de grans emergències i catàstrofes a l'ISPC

query_builder   18 novembre 2022 15:07

event_note Nota de premsa

Finalitza la 4a edició del Curs de coordinació de grans emergències i catàstrofes a l'ISPC

d{"name":"2022/11/21/10/26/2bf50205-aece-4db4-a000-91d80c6c4bd2.jpeg","author":"d","type":"0","location":"0","weight":347584}

Avui divendres ha tingut lloc a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) la cloenda de la 4a edició del Curs de coordinació de grans emergències i catàstrofes de l’Escola de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals de l’ISPC, sota la coordinació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil.

La cloenda ha estat presidida per la directora de l’ISPC, Marta Roca, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, i el cap de l'Escola de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals, Antoni Rifà.

El curs va néixer a proposta dels responsables de la Gerència de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Escola de Bombers i Protecció Civil, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils al 2017, que van posar de manifest la necessitat de reforçar el coneixement mutu entre les diferents organitzacions que intervenen en la resposta a emergències i la necessitat d’un treball cooperatiu i transversal. Així, al 2018 es va dur a terme la primera edició d’aquest curs que dóna una visió global del sistema de seguretat pública a Catalunya i reforça el lideratge i la coordinació entre comandaments i responsables d’aquestes organitzacions.

Efectivament, el curs s’adreça a comandaments i tècnics dels serveis que intervenen en grans emergències, ja siguin de la Generalitat o dels ajuntaments dels municipis amb més població de Catalunya, així com a responsables de seguretat i protecció civil d’empreses gestores d’infraestructures de serveis bàsics.

 En aquesta 4a edició hi han participat comandaments i responsables de col·lectius diversos, com Transports Metropolitans de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Autoritat Portuària de Barcelona, Autoritat Portuària de Tarragona, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja, Protecció Civil de l’Administració local, Direcció General de Protecció Civil, Guàrdia Civil, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana, policies locals i bombers de la Generalitat i de Barcelona.

El curs s’ha dut a terme des de finals d’abril fins a aquest mes de novembre i ha constat d’una part virtual i dotze sessions presencials.

 Els continguts s’han impartit a l’ISPC però també a les instal·lacions de Bombers de Barcelona de la Zona Franca, al centre mòbil d’operacions de Creu Roja i a l’ISPC en xarxa. Amb una visió integral i transversal, s’han tractat matèries com l’actuació en riscos naturals i tecnològics i incendis forestals i urbans, l’atenció a la població afectada, la intervenció en patologies de la construcció i en incidents de múltiples víctimes, la gestió de situacions d’emergència complexes i el lideratge dels equips de resposta.

En la docència del curs han intervingut diferents organismes com la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Hospital de Sant Pau, els ajuntaments de Mataró i l’Hospitalet de Llobregat, Red Eléctrica Española, el Col·legi Oficial de Treball Social, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona o la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior.

Per posar en pràctica els continguts treballats al curs, els alumnes han dut a terme un treball final de recerca individual on han analitzat una emergència real a partir de la seva experiència i els aprenentatges del curs.

Enguany la coordinació tècnica dels continguts del curs l’ha dut a terme per primera vegada la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), que ha agafat el relleu de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta tasca.

Protecció Civil de la Generalitat ha incorporat canvis en el curs per tal de potenciar els continguts relacionats amb la coordinació i presa de decisions de mesures d’emergència per a la protecció de la població, com són les limitacions de mobilitat o la restricció d’activitats; i també l’atenció a la població afectada per emergències.

Aquests canvis s’han fet a partir de les lliçons apreses de la gestió de les darreres grans emergències ocorregudes a Catalunya com ha estat la pandèmia per la COVID-19, el temporal Glòria, el Filomena o l’accident d’IQOXE. També s’han incorporat continguts sobre la gestió d’emergències en l’àmbit internacional, com el mecanisme europeu de protecció civil o el model de gestió d’emergències dels EUA.

El curs, a banda d’un aprenentatge teòric i pràctic per als participants, ha representat un espai per al coneixement mutu de les diferents organitzacions, per al debat i per a l’intercanvi d’experiències, cosa que el fa especialment interessant per als alumnes i contribueix a enfortir el sistema de protecció civil de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia