Drets Socials

Obres del nou edifici Barnahus a Tarragona

Drets Socials accelera la posada en marxa dels serveis per atendre infants que hagin estat víctimes d'abusos sexuals

query_builder   19 novembre 2022 12:30

event_note Nota de premsa

Drets Socials accelera la posada en marxa dels serveis per atendre infants que hagin estat víctimes d'abusos sexuals

El conseller Campuzano ha anunciat que el 2023 el Departament instal·larà 12 noves Barnahus en espais provisionals, “l’activació d’aquests centres no pot dependre d’un calendari d’obres, cal donar resposta als nens i nenes que han patit abusos de la millor manera possible i el més aviat possible”

Presentació del llibre "Anem a la Barnahus"{"name":"2022/11/19/12/28/78f1f6b0-85cb-496e-8c12-9670693e8394.jpg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":593956}

El Departament de Drets Socials s’ha fixat l’objectiu de posar en marxa 12 noves unitats integrades d’atenció a infants i joves víctimes d’abusos sexuals Barnahus durant el 2023. Ho farà en espais provisionals mentre paral·lelament impulsa la construcció d’aquests equipaments. Així ho ha anunciat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès, durant una visita a la Barnahus de Tarragona amb motiu del Dia per a la prevenció de l’abús sexual infantil.

El conseller ha explicat que el desplegament d’una xarxa de Barnahus que doni servei arreu del territori “és una prioritat d’aquest Govern. L’activació d’aquests centres no pot dependre dels terminis que estableix un procés de licitació o d’un calendari d’obres. Cal donar resposta als nens i nenes que han patit abusos sexuals de la millor manera possible i el més aviat possible”. En aquest sentit, Campuzano ha posat en valor els bons resultats de la Barnahus de Tarragona, en funcionament com a projecte pilot des de 2020. “La Barnahus ha demostrat que comporta una millora en l’atenció dels nens i les nenes que han patit abusos i les seves famílies i alhora ha permès fer aflorar nous casos. Aquest és el model que com a Govern volem estendre arreu del territori i volem desplegar-lo amb agilitat”, ha destacat.

Campuzano ha recordat que el Departament fa temps que treballa per construir serveis d’aquestes característiques en diversos punts del país. “A Lleida, Manresa o Terrassa ja disposem de terrenys cedits pels ajuntaments on construir les casetes Barnahus i també s’ha arribat a acords per desenvolupar-lo a la Seu d’Urgell i a Tortosa. En col·laboració amb el món local, seguirem buscant nous terrenys on ubicar-les. Però cal fer un pas més i, tal com vam fer aquí Tarragona, cercar espais provisionals on activar aquests serveis”, ha reblat.

“Som conscients que les noves instal·lacions que construirem amb els fons Next Generation EU són les més adequades per allotjar aquests serveis, perquè estan pensades i dissenyades segons el model Barnahus. Tanmateix la complexitat i els terminis que suposen 12 projectes de nova construcció volen temps. Per això pensem que cal prémer l’accelerador i disposar d’espais provisionals que puguin donar servei mentre no es duen a terme les obres”, ha remarcat Campuzano.


Anem a la Barnahus

En el decurs de la jornada, el conseller ha presentat el conte “Anem a la Barnahus”. Aquest llibre, redactat per l’equip de professionals de Tarragona, explica a nens i nenes quina ajuda poden trobar en aquest servei.

La publicació té com a objectiu que infants i adolescents es familiaritzin amb el projecte i es vinculin positivament amb els diferents professionals que hi intervenen. També inclou diverses activitats per promoure la comunicació i la confiança en els infants que poden haver patit abusos sexuals.

L’acte de presentació ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes i Vall, i la il·lustradora del conte, Sandra Figueras.

Després de la presentació del conte, la comitiva s’ha traslladat a les instal·lacions de la Barnahus, ubicada en un edifici del Complex Educatiu. Durant la visita, el director del servei i l’equip professional els han explicat la funció dels diversos espais que conformen el recurs.

El conseller Campuzano ha visitat les obres de la nova Barnahus, al Complex Educatiu de Tarragona{"name":"2022/11/19/11/47/3515e265-497a-404c-9fcb-e6f950b2cde3.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":891827}

El conseller també ha fet una visita a les obres de la nova Barnahus, que s’està construint en un terreny a pocs metres de l’actual. El Departament preveu que els propers mesos les noves instal·lacions ja estiguin en funcionament. El nou edifici tindrà l’aspecte d’una llar. Serà una construcció càlida, confortable, amb sistema bioclimàtic, dotada de sales accessibles, insonoritzades, separades per protegir la privacitat de les víctimes; equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l’edat i les necessitats dels usuaris petits i grans. També seran adequades per fer l’entrevista forense i l’entrevista d’exploració. El nou centre comptarà també una sala d’exploració mèdica i despatxos, entre d’altres.


Model Barnahus

Barnahus és un model d’atenció als abusos contra la infància que promou Save the Children i que és habitual als països nòrdics. Per poder ser un centre Barnahus i formar part del projecte europeu Promise, cal seguir uns estàndards de qualitat que vetllen per l’interès superior de l’infant i que el situen al centre de la intervenció.

El Govern va posar en funcionament el 2020 la Barnahus de Tarragona com a projecte pioner tant a Catalunya com a Espanya. Des de llavors aquest servei ha atès 526 casos, 8 de cada 10 dels quals estan judicialitzats.

Impulsat pel Departament de Drets Socials, el projecte implica diverses conselleries (Interior, Justícia, Educació, Salut i Igualtat i Feminismes). I és que un dels objectius principals del servei és evitar la victimització secundària dels infants i adolescents que han patit violència sexual. Per això, les víctimes són ateses a la Barnahus per un equip psicosocial especialitzat, que s’encarrega de coordinar-se amb les diferents instàncies que intervenen en aquests processos perquè infants i famílies s’estalvien el periple d’anar a comissaria, al jutjat, al servei d’infància, al centre mèdic...

El bon funcionament del projecte pilot a Tarragona va empènyer el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del territori i a aprovar, el juliol passat, l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Aquesta estratègia té com a objectius la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels departaments de la Generalitat.

L’Estratègia amplia el marc d’actuació més enllà del desplegament de les unitats integrades d’atenció als infants i adolescents i contempla, entre d’altres, dissenyar i implementar polítiques preventives (campanyes de sensibilització, programes sobre educació sexual i afectiva dirigits a la infància i l’adolescència i als professionals que s’hi vinculen, material didàctic, formació específica per als professionals...), desplegar la protecció davant la victimització secundària i vetllar per una col·laboració i coordinació entre els departaments implicats que redundi en el major benefici de l’infant.

3  

Imatges

Visita a les obres del nou edifici Barnahus

Visita a les obres del nou edifici Barnahus 891827

Visita a les obres del nou edifici Barnahus (vertical)

Visita a les obres del nou edifici Barnahus (vertical) 967287

Presentació del llibre 'Anem a la Barnahus'

Presentació del llibre 'Anem a la Barnahus' 678271

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia