Mossos d'Esquadra

CME

Detinguts els dos responsables d'un restaurant per captar telemàticament una dona i obligar-la a treballar en condicions infrahumanes a la Sènia (Montsià)

query_builder   22 novembre 2022 09:31

event_note Nota de premsa

Detinguts els dos responsables d'un restaurant per captar telemàticament una dona i obligar-la a treballar en condicions infrahumanes a la Sènia (Montsià)

. La investigació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacionalneix arran de la denúncia de la dona, i va finalitzar en un dispositiu conjunt amb el suport de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social, on es van realitzar tres inspeccions a establiments de la Sènia i a Vinaròs (Castelló)

· La víctima va ser captada telemàticament, es va desplaçar des de Colòmbia fins a la Sènia per treballar a un local durant jornades molt llargues, sense contracte, patint maltractaments verbals, sense poder sortir a l’exterior i sense rebre cap tipus de retribució

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial de les Terres de l’Ebre, conjuntament amb agents del Grupo Local de Extrangería y Fronteras de la Policia Nacional amb el recolzament de la Inspecció provincial de Treball i la Seguretat Social, han detingut dues persones a qui se’ls atribueixen un delicte contra els drets dels treballadors, i un tercer a qui se l’atribueix presumptament un delicte d’usurpació d’identitat.

La denúncia de la víctima clau per destapar l’entramat

El dia 19 d’abril, una dona va adreçar-se a una comissaria dels Mossos d’Esquadra per denunciar que estava sent víctima d’explotació laboral, ja que segons va manifestar, a mitjans dels mes de febrer va contactar de manera telemàtica amb una dona que oferia feina com a cuinera en un local de restauració de la localitat de la Sènia (Tarragona).

La víctima va parlar diverses vegades amb aquesta persona fins que van arribar a un acord per tal que ella viatgés a Espanya des de Colòmbia per treballar en aquest establiment, sota l’acord de la regularització del seu permís de treball, un sou de 1000 euros al mes, i a banda facilitar-li la manutenció i la pernoctació en un pis amb altres treballadores del restaurant.

La víctima va arribar a Madrid el dia 31 de març i es va desplaçar fins a la localitat de Castelló, on el propietari del local la va recollir per portar-la a la localitat de la Sènia, on va començar a treballar com a cuinera.

Segons va manifestar la víctima, les condicions de treball eren molt dures, amb jornades molt llargues, un maltractament verbal continuat, i a més, el propietari li impedia que sortís a conèixer la població. Quan la víctima va reclamar unes millors condicions, el propietari la va fer fora de la feina i del domicili, sense les seves pertinences, i sense pagar-li cap tipus de retribució.


La coordinació entre cossos permet detenir els responsables

Un cop obtinguda la informació i realitzades les primeres gestions, es va iniciar una investigació conjunta amb la Policia Nacional centrada en els responsables del local investigat, que en regentaven un altre a Vinaròs.

Els investigadors va dissenyar un dispositiu amb la col·laboració d’inspecció de treball en el que es van produir tres inspeccions, una a la Sènia i dos més a Vinaròs (Castelló) el passat 14 de juny.

Finalment, en el marc de l’operatiu es van detenir els dos responsables dels establiments on es duia a terme l’activitat il·lícita, a banda d’una altra persona que es trobava treballant i que disposava d’una documentació d’una altra persona.

Paral·lelament, els investigadors també van activar la Unitat de Policia Administrativa en el local de la Sènia i van poder comprovar que no disposava de cap tipus de llicència municipal, assegurança, pla de riscos laborals ni cap tipus de certificació de mesures de seguretat, aforament, o fulls de reclamació, entre d’altres.

La investigació continua oberta a l’espera de poder analitzar tota la documentació intervinguda, i de l’aparició d’alguna altra víctima.



Àrea de Comunicació

Barcelona, 22 de novembre de 2022


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia