Territori

Mini

EN EL MARC DE LA PROVA PILOT DEL PROGRAMA D'ARRELAMENT I EQUITAT TERRITORIAL

El Soleràs, a les Garrigues Altes, rehabilitarà un edifici municipal per construir-hi dos pisos de lloguer social per a joves

query_builder   23 novembre 2022 14:34

event_note Nota de premsa

EN EL MARC DE LA PROVA PILOT DEL PROGRAMA D'ARRELAMENT I EQUITAT TERRITORIAL

El Soleràs, a les Garrigues Altes, rehabilitarà un edifici municipal per construir-hi dos pisos de lloguer social per a joves

La Comissió d’urbanisme de Lleida aprova una modificació del planejament del Soleràs per rehabilitar l’actual edifici del consultori mèdic i afegir-hi aquest nou ús

  1. Forma part de la prova pilot del projecte per facilitar l’arrelament de la població i garantir l’equitat territorial dels petits municipis rurals que el Departament impulsa a les Garrigues Altes
  2. La prova inclou la rehabilitació d’edificis per reconvertir-los en habitatges dotacionals i equipaments públics i noves línies de transport a la demanda
  3. També s’impulsarà una diagnosi per ordenar urbanísticament les vuit vil·les, i per donar valor al paisatge de la zona, al patrimoni històric i per identificar les actuacions prioritàries en l’espai públic
Vista del Soleràs{"name":"2022/11/23/14/22/c9d42133-871d-4e95-baeb-bf9f2f313255.JPG","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":61786}


La Comissió territorial d’urbanisme de Lleida, presidida pel director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, ha autoritzat avui el pas necessari per rehabilitar un edifici municipal al Soleràs (les Garrigues) i poder-hi habilitar dos pisos de lloguer social per a joves, per facilitar la continuïtat del jovent al municipi. Aquesta actuació s’emmarca en la prova pilot que impulsa el Departament de Territori a les Garrigues Altes per facilitar l’arrelament de la població i lluitar contra el despoblament.

El municipi del Soleràs, en concret, es situa a l’oest de la comarca de les Garrigues i el 2021 comptava amb una població de 337 habitants, més aviat envellida, on els majors de 64 anys representen més del 30% de la població i la franja entre els 20 i els 35 anys no arriba al 15%. El municipi, com la comarca de les Garrigues, acusa una pèrdua significativa de població en els darrers anys. Amb l’objectiu d’evitar la pèrdua de població jove i frenar el declivi demogràfic, es proposa la creació d’habitatge social per a joves, com a mesura per donar resposta a les necessitats d’habitatge transitori de lloguer i fomentar l’arrelament al territori.

Els pisos s’habilitaran en un edifici municipal situat a la plaça de les Escoles, de planta semisoterrani amb accés des del carrer de la Bassa i planta baixa i pis amb accés des de la plaça de les Escoles. Actualment, la planta baixa es destina a consultori mèdic, que es mantindrà. En canvi, es rehabilitaran les façanes i es duran a terme obres d’adaptació del primer pis per ubicar-hi els dos allotjaments.

edifici que es rehabilitarà{"name":"2022/11/23/14/21/eda73b59-8c8c-4f74-9870-0c4ebb9a78dc.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":89220}


L’obra s’executarà per fases i es finançarà amb el fons que el Departament de Territori gestiona de la Conferència Sectorial per al Repte Demogràfic i amb aportacions de l’Ajuntament del Soleràs.

Per donar aquest nou ús a l’immoble, la Comissió d’urbanisme ha aprovat provisionalment avui dotar l’edifici amb una doble qualificació: ús sanitari-assistencial en planta baixa i ús d’allotjament dotacional en planta pis. Per fer-ho possible s’ha hagut de modificar el planejament municipal per definir l’allotjament dotacional com un equipament comunitari i, així, donar resposta a les necessitats d’allotjament temporal de les persones.

Igualtat d’oportunitats i facilitats per a l’arrelament

El Departament de Territori va escollir vuit municipis de les Garrigues Altes per a la primera prova pilot del projecte d’arrelament de la població i garantia de l’equitat territorial als petits municipis i nuclis rurals de Catalunya, que busca treballar per la igualtat d’oportunitats, donar resposta a les necessitats de la població d’aquestes zones i atreure nous veïns.

L’objectiu és facilitar als petits municipis rurals les eines necessàries per combatre el procés de despoblament que molts d’ells venen experimentant les darreres dècades. A més de la millora de les infraestructures físiques i dels equipaments, la població d’aquests municipis té, avui dia, noves necessitats que cal abordar, com són la connectivitat digital per assegurar les oportunitats de treball; l’accés a l’habitatge; nous espais col·lectius de treball i de residència, o la millora del transport públic.

Per tal d’avaluar les necessitats concretes dels municipis i posar a prova les noves eines i actuacions, el Departament impulsa una prova pilot en un territori molt concret, les Garrigues Altes, i n’avaluarà el funcionament per estendre-la a altres indrets amb problemàtiques similars.

Pèrdua sostinguda de població

Les Garrigues Altes és una agrupació de vuit municipis de la comarca de les Garrigues, formada per Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs, els Torms i el Cogul. Per les seves dinàmiques de funcionament, es considera un sistema urbà. Dels 104 sistemes urbans que delimita el planejament territorial català, el de les Garrigues Altes és el que més població ha perdut en aquest segle.

Només hi ha 7 sistemes urbans a Catalunya on tots els municipis que els integren perden població, i les Garrigues Altes n’és un. És per això que aquesta agrupació ha estat escollida com l’escenari de la prova pilot.

Tot i la dinàmica de pèrdua de residents, les Garrigues Altes presenta possibles punts forts que es podrien potenciar, com ara la capacitat d’acollida d’activitats rústiques, ambientals, energètiques, col·lectives a l’aire lliure i d’allotjament turístic. També podrien esdevenir oportunitats les edificacions que es podrien reconvertir per allotjar activitat econòmica i nou habitatge o el patrimoni històric dels municipis.

Per potenciar aquests atractius i donar resposta a les mancances i a les necessitats de la població, i atreure nous veïns, el Departament de Territori impulsa diverses línies d’actuació en el marc de la prova pilot. Entre elles, la rehabilitació d’edificacions per implantar-hi habitatges dotacionals o equipaments,la possibilitat de tramitar un Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que abasti les vuit vil·les de les Garrigues Altes, una diagnosi del paisatge o un estudi d’ordenació dels espais oberts per endreçar la possible implantació d’energies renovables i els usos i edificacions en sòl no urbanitzable. El setembre de 2021 també es van posar en marxa quatre línies Clic.cat de transport a la demanda.



1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 261122

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia