Agència Catalana de l'Aigua

Mapa amb l'estat de la sequera.

L'ACA declara l'alerta hidrològica al sistema Ter Llobregat i a la conca de la Muga, sent tretze les àrees que estan en aquest escenari

query_builder   25 novembre 2022 11:03

event_note Nota de premsa

L'ACA declara l'alerta hidrològica al sistema Ter Llobregat i a la conca de la Muga, sent tretze les àrees que estan en aquest escenari

  1. Els embassaments del Ter-Llobregat i Darnius Boadella se situen al 33%, registrant un descens constant en els darrers mesos, fet que ha comportat l’entrada en aquest escenari
  2. Continuen en alerta els aqüífers de Carme Capellades i el Fluvià Muga, la capçalera del Ter, el Llobregat Mitjà, l’Anoia Gaià, l’Empordà, la Serralada Transversal, Banyoles i Prades Llaberia
  3. Passen de 9 a 13 les unitats en aquest escenari (3 relatives al Ter Llobregat i la unitat restant pertanyent a la Muga), que comprenen un total de 515 municipis en alerta per sequera pertanyents a 27 comarques

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha revisat la situació de la sequera a les conques internes, definint un nou canvi consistent en la declaració d’alerta al sistema Ter Llobregat i a la conca de la Muga. L’entrada en aquest escenari entra en vigor avui amb la publicació en el DOGC de la resolució del director. Es pren aquesta decisió després de constatar que tant el sistema Ter Llobregat com l’embassament de Darnius Boadella se situen al 33% de la seva capacitat.

Mapa amb l'estat de la sequera a l'àmbit de les conques internes.
Mapa amb l'estat de la sequera a l'àmbit de les conques internes.
{"name":"2022/11/25/09/57/d9845238-1e27-48fe-a68f-48e77aaeef70.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":76715}

Amb aquest ja són 13 els àmbits de les conques internes que estan en situació d’alerta, juntament amb les unitats del Carme Capellades, el Fluvià Muga, la capçalera del Ter, el Llobregat Mitjà, l’Anoia Gaià, l’Empordà, Banyoles, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia.

Amb l’entrada en alerta del sistema Ter Llobregat i de la conca de la Muga, hi ha a les conques internes de Catalunya un total de 515 municipis de 27 comarques que es troben en situació d’alerta per sequera, el que representa una població propera als 6,7 milions d’habitants habitants.

Cal tenir en compte que el Pla de Sequera està activat des del mes d’octubre de 2021 i mensualment revisa la situació de la sequera a les 18 àrees en les que es divideix el territori de les conques internes en funció de la font de proveïment principal (embassaments, aqüífers, pluviometria).

Mesures en situació d’alerta

Les mesures que s’han d’aplicar en situació d’alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d'aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

Pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres.

També es defineix una xifra per al consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

La resta d’unitats, en prealerta

Pel que fa Riudecanyes (19%), la capçalera del Llobregat i l’àmbit del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), continuen en l'escenari de prealerta.

Els aqüífers del Baix Ter i el de Tarragona són els únics de les conques internes que es mantenen en situació de normalitat.

Les dessalinitzadores, produint al màxim

Amb la situació actual, les dessalinitzadores continuen funcionant al seu màxim rendiment, el que suposa una producció mitjana des del gener de 5,4 hm3 al mes.

Des del mes de febrer, moment en què el sistema Ter Llobregat va entrar en l’escenari de prealerta, les dessalinitzadores catalanes han incrementat notablement el nivell de producció d’aigua, totalitzant des del febrer fins a finals d’octubre un volum superior als 54 hm3 d’aigua nova, un fet que ha alentit el descens de reserves. Sense la seva aportació, avui els embassaments estarien 7 punts per sota.

A més de la dessalinització, en la fase de prealerta s’ha potenciat la producció d’aigua regenerada, aportant 2.000 litres per segon en el tram final del riu Llobregat per garantir el cabal ecològic. En la fase d’alerta, es preveu que part d’aquesta aigua regenerada (900 litres per segon) es destini per al reg agrícola a través del canal de la dreta del Llobregat, mentre que els 1.100 restants serviran per a garantir el cabal ecològic.

Actuacions per a millorar la disponibilitat d’aigua

L’ACA, per a incrementar la disponibilitat d’aigua i assegurar l’abastament en alta, desplega amb caràcter periòdic diversos ajuts. Per una banda, dues vegades l’any, convoca subvencions per al cofinançament del transport d’aigua en camions cisterna i l’execució d’obres d’emergència. El primer d’aquests ajuts es va adjudicar el maig d’enguany, destinant més de 239.000 euros a través de 36 ajuts, i la segona ja s’ha signat la resolució, que comporta l’atorgament de 36 ajuts amb una inversió global superior als 400.000 euros.

D’altra banda, en un nivell més estructural, l’ACA millora l’abastament d’aigua a través de les línies de subvencions que es convoquen periòdicament per a millorar els abastaments locals (més de 100 milions d’euros en el període 2016-2021 en la millora dels abastaments municipals, a través de 7 línies d’ajuts -5 per a la millora dels abastaments municipals i 2 per a la millora de les xarxes supramunicipals-). Aquest octubre s’han publicat les bases d’una nova línia d’ajuts per a millores en el subministrament d’aigua (en les mesures que es podran subvencionar i incrementar del nivell de les aportacions que beneficien els municipis), que es preveu convocar a principis de 2023 amb una aportació de 15 MEUR.

A més de la millora de la garantia, també és vital el control dels cabals d’aigua que es capten i es subministren. L’Agència Catalana de l’Aigua ha resolt els ajuts destinats a la instal·lació de comptadors en alta, destinant 1,1 milions d’euros a través de 112 subvencions a ajuntaments de tot Catalunya. Aquesta línia d’ajuts ens permetrà millorar el coneixement dels consums i l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament.

Pots ampliar la informació sobre l’estat de la sequera en aquest enllaç.

També pots consultar les campanyes divulgatives sobre l’estalvi d’aigua i informació complementària sobre recomanacions i mesures per a fer un consum més eficient en aquest enllaç.

1  

Imatges

Mapa amb l'estat de la sequera a conques internes.

Mapa amb l'estat de la sequera a conques internes. 227112

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 183941

Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia