Interior

miniatura

Agents de Mossos seran formadors acreditats pel Consell d'Europa en delictes d'odi contra el col·lectiu LGBTI+

query_builder   28 novembre 2022 12:57

event_note Nota de premsa

Agents de Mossos seran formadors acreditats pel Consell d'Europa en delictes d'odi contra el col·lectiu LGBTI+

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la cap de la Unitat d'Orientació Sexual i Identitat de Gènere (SOGI) del Consell d'Europa, Evgenia Giakoumopolou, han inaugurat avui una jornada de formació al cos de Mossos d’Esquadra sobre delictes d'odi envers els col·lectius LGBTI+ a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. 

La jornada, organitzada conjuntament pel Departament d’Interior, el Consell d'Europa i el European LGBT Police Association (EGPA), permetrà que més de 25 agents passin a ser formadors acreditats per aquesta institució europea. Així, agents d’arreu del continent podran rebre aquesta formació a Catalunya impartida pels formadors acreditats de Mossos d’Esquadra. De la mateixa manera, els agents de Mossos formats en aquestes jornades podran impartir formació a l’estranger.

El conseller Elena ha destacat que “la ciutadania ha de tenir confiança en els cossos de policia i sentir que hi són per defensar els seus drets, i la formació és molt important perquè aquells que els veuen vulnerats sentin no només la confiança sinó també la complicitat”.

Elena ha explicat que no només es formaran 25 agents de Mossos acreditats pel Consell d’Europa sinó que “la voluntat és multiplicar-ho i potenciar aquest rol de projecció internacional del cos”, ha insistit.

El conseller ha clos el seu discurs fent valer que “el centre de la nostra actuació és la víctima”. “Hem de ser capaços de liderar aquest canvi des del cos de Mossos d’Esquadra com estem fent i continuarem fent”, ha dit.

Per la seva part, la consellera Verge ha posat en relleu que “la coordinació entre departaments i institucions és clau si volem acabar amb la LGBTI-fòbia al nostre país”. En aquesta línia, Verge ha subratllat que “el treball compartit amb organismes internacionals, però també el treball que compartim especialment els Departaments d’Igualtat i Feminismes i el Departament d’Interior, és essencial per a garantir els drets de les persones LGBTI+ i protegir-les de la discriminació i els delictes d’odi”.

Jornada de formació sobre delictes d’odi envers els col·lectius LGBTI+

Durant els diversos dies que durarà aquesta formació, la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra hi participarà amb vint-i-cinc agents de diverses unitats, tant de serveis centrals com desplegats al territori. Perfils diversos de mossos i mosses adscrits a l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, a la Comissaria General d’Informació, a Oficines de Relacions amb la Comunitat o als Grups d’Atenció a la Víctima, entre d’altres, assistiran a aquestes jornades per formar-se i rebre les eines i coneixements per impartir, posteriorment, formacions que estan acreditades pel Consell d’Europa. 

Amb la finalitat de continuar lluitant contra les desigualtats i totes aquelles conductes delictives relacionades amb l’odi i la discriminació, els Mossos d’Esquadra disposen d’una Oficina de Delictes d’Odi i Discriminació que s’encarrega d’analitzar el fenomen a Catalunya amb l’objectiu de proposar noves estratègies de prevenció, millorar l’atenció a les víctimes que denuncien i treballar per fer aflorar la xifra oculta que es detecta en aquest àmbit. 

Aquesta oficina es complementa i es coordina amb la Unitat Central d’Investigació de Delictes d’Odi i Discriminació, depenent de la Comissaria General d’Informació i que està especialitzada en la investigació i persecució d’aquesta tipologia delictiva.

Entre els mesos de gener i setembre de 2022 s’han instruït un total de 446 denúncies per delictes d’odi i discriminació, fet que representa un 20% més respecte del mateix període de l’any anterior. Gairebé el 40% dels casos investigats van correspondre a l’àmbit LGTBI-fòbia. En aquest sentit, en els nou primers mesos de 2022 s’han rebut 177 denúncies, pràcticament un 15% més que a 2021. Per minimitzar l’impacte que aquest tipus de fets delictius tenen entre els més joves els Mossos d’Esquadra han dut a terme durant aquest 2022, fins al mes de setembre, 220 xerrades dins l’àmbit escolar i educatiu amb gairebé 5.000 assistents.

En aquest sentit, des de Mossos d’Esquadra s’encoratja qualsevol persona que sigui víctima o testimoni de delictes d’odi a presentar denúncia en qualsevol de les nostres comissaries d’arreu de territori. A més, també es posa a disposició de la ciutadania un canal per compartir dubtes i rebre assessorament a través del correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat

4  

Imatges

foto

foto 418478

foto2

foto2 282517

foto3

foto3 429257

foto4

foto4 321833

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia