Educació

El Departament d'Educació destina 12 milions d'euros a millorar l'eficiència energètica i el confort tèrmic de 28 centres educatius del Maresme i el Vallès Oriental

query_builder   1 desembre 2022 12:40

event_note Nota de premsa

El Departament d'Educació destina 12 milions d'euros a millorar l'eficiència energètica i el confort tèrmic de 28 centres educatius del Maresme i el Vallès Oriental

·Es tracta d’actuacions finançades amb fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica i que han de permetre millorar les infraestructures de serveis a la ciutadania, com ho són els edificis escolars

·L’objectiu és fer edificis més sostenibles, habitables, saludables i allargar-ne la vida útil

·Es millorarà l’aïllament dels edificis per combatre la calor i el fred i se substituiran calefaccions. L’impuls dels fons europeus permetrà actuar de cop en 294 centresi dur a terme en un any el que a través de les inversions ordinàries del Departament s’ha dut a terme en un termini de 7 anys anteriors per aquest concepte

·Les actuacions s’emmarquen en el Pla director d’infraestructures educatives


El Departament d'Educació destinarà 12.128.309 euros a millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic dels centres educatius del Maresme i el Vallès Oriental. Aquest seguit d’obres es finançaran amb els fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica que han de fer possible millorar les infraestructures que donen servei a la ciutadania, en aquest cas, escoles i instituts.


Les obres que es duran a terme amb aquesta inversió inclouen un seguit d’actuacions amb l’objectiu de fer els edificis escolars més sostenibles, més confortables i més saludables per al professorat i l’alumnat. Així, es canviaran els envolupants, és a dir, els elements de la façana que actuen com a aïllants tant del fred com de la calor i que separen la part interior de la part exterior de l’edifici –s’inclourien la façana, les finestres, les portes o el sostre de l’edifici, entre d’altres-. Un bon aïllament dels edificis millora l’eficiència energètica d’escoles i instituts i redueix les despeses per fugues de temperatura i en millora el confort.


Al mateix temps, les obres permetran substituir calefaccions actuals per d’altres més eficients energèticament, amb menor impacte ambiental i que millorin la confortabilitat dels centres.


L’objectiu final de totes aquestes millores és aconseguir que els edificis propietat del Departament d'Educació es converteixin en infraestructures de màxima eficiència energètica. Els 12 milions d’euros d’inversió als serveis territorials del Maresme-Vallès Oriental amb els fons europeus permetran dur a terme actuacions en 28 centres: en 4 centres se substituiran les calefaccions, en 10 es millorarà els envolupants i en 14 s’hi durà a terme tant obres de substitució de la calefacció com en envolupants. A tota Catalunya es destinaran 102 milions d’euros per obres en un total de 294 centres educatius. El Departament ja duu a terme anualment aquestes millores, però la inversió finançada amb els Fons Europeus permetrà fer en un any el què a través de les inversions ordinàries del Departament s’ha dut a terme en els 7 anys anteriors per aquest concepte.


El detall dels centres segons el tipus d’obres i segons la inversió econòmica és el següent:



Municipi

Centre educatiu

Import total

Actuació

Arenys de Mar

Institut Els Tres Turons

145.308

Calefacció

Arenys de Munt

Institut Domènec Perramon

374.694

Envolupant

Caldes de Montbui

Institut Institut Manolo Hugué

521.115

Envolupant

Canovelles

Institut Bellulla

285.356

Calefacció

Garriga, La

Institut Manuel Blancafort

285.356

Calefacció

Granollers

Institut Antoni Cumella

522.831

Envolupant

Granollers

Institut Marta Estrada

302.017

Envolupant i calefacció

Llagosta, La

Institut Marina

285.356

Calefacció

Malgrat de Mar

Institut Ramon Turró i Darder

459.771

Envolupant

Masnou, El

Institut Escola Lluís Millet

434.029

Envolupant

Mataró

Institut Alexandre Satorras

522.204

Envolupant i calefacció

Mataró

Institut Josep Puig i Cadafalch

342.330

Envolupant

Mollet del Vallès

Institut Gallecs

521.632

Envolupant

Premià de Dalt

Institut Valerià Pujol i Bosch

126.103

Envolupant

Premià de Dalt

Institut Escola Santa Anna

406.806

Envolupant i calefacció

Premià de Mar

Institut de Premià de Mar

454.116

Envolupant i calefacció

Sant Celoni

Institut Baix Montseny

528.591

Envolupant i calefacció

Santa Maria de Palautordera

Institut Reguissol

270.726

Envolupant

Vilassar de Dalt

Institut Jaume Almera

226.406

Envolupant i calefacció

Calella

Institut Bisbe Sivilla

568.226

Envolupant i calefacció

Granollers

Institut Carles Vallbona

568.187

Envolupant i calefacció

Masnou, El

Institut Maremar

568.213

Envolupant i calefacció

Masnou, El

Institut Mediterrània

568.200

Envolupant i calefacció

Mataró

Institut Thos i Codina

568.160

Envolupant i calefacció

Mollet del Vallès

Institut Vicenç Plantada

568.121

Envolupant

Montmeló

Institut Montmeló

568.147

Envolupant i calefacció

Roca del Vallès, La

Institut de la Roca del Vallès

568.174

Envolupant i calefacció

Tiana

Institut de Tiana

568.134

Envolupant i calefacció


Les actuacions en centres formen part del Pla director d’infraestructures educatives i el Pla de confort tèrmic que han posat en marxa el Departament d'Educació i que inclou diferents línies de treball:


1.Construcció de centres per tal de donar resposta a les necessitats d’escolarització obligatòria.


-Aquestes noves construccions es duen a terme en base a criteris d’eficiència energètica i confort tèrmic. Els nous centres tenen un disseny pensat amb criteris ambientals, energètics i de confort per a l’alumnat i el professorat. I que inclou també la tecnologia i els materials pensats per aquesta finalitat.


-Els nous centres, a més, es conceben com un espai al servei de l’aprenentatge. Enguany el Departament d’Educació ha presentat una nova Guia per als projectes de construcció i transformació de centres públics que implica la concepció dels espais del centre com una eina més d’aprenentatge. Els criteris de sostenibilitat mediambiental, l’eficiència energètica i el confort tèrmic d’una nova construcció són requisits tècnics i al mateix temps una eina d’aprenentatge.


2.Rehabilitació i reformes de les infraestructures per tal de fer els centres més sostenibles i fer front a l’emergència climàtica.


-Reforma, amb dotació de fons europeus, per actuacions de millora d’aquells elements que incideixen en el confort tèrmic i l’eficiència energètica -com ara les calefaccions i els aïllaments tèrmics.- Al mateix temps, s’inclou aquest criteri en les actuacions que el Departament realitza anualment a través de les obres RAM (Reforma, ampliació i millora).


-Anàlisi de les diferents realitats arquitectòniques. La gran varietat de tipologies d’edificis comporta la necessitat de diferents solucions constructives per assolir aquestes millores. S’està duent a terme un estudi on es proposaran actuacions per assolir l’objectiu del confort tèrmic, en base a les tipologies habituals i a les diferents zones climàtiques. Per exemple, pel que fa als espais exteriors dels centres, s’analitzen aspectes com la vegetació existent, els espais d’ombres, les proteccions solars existents o l’exposició als vents, entre d’altres.



1 de desembre de 2022


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia