Salut

Catalunya farà seguiment dels viatgers provinents de la Xina i vigilarà l¿aparició de noves variants de la COVID

Catalunya farà seguiment dels viatgers provinents de la Xina i vigilarà l'aparició de noves variants de la COVID

query_builder   30 desembre 2022 19:43

event_note Nota de premsa

Catalunya farà seguiment dels viatgers provinents de la Xina i vigilarà l'aparició de noves variants de la COVID

  1. Salut efectuarà la seqüenciació dels virus que resultin dels casos positius detectats
  2. El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha dit que el Govern està amatent a la situació i ha transmès un missatge de tranquil·litat a la ciutadania, perquè "a dia d'avui no hi ha cap motiu de preocupació ni cap nova variant del virus"
Catalunya farà seguiment dels viatgers provinents de la Xina i vigilarà l’aparició de noves variants de la COVID{"name":"2022/12/30/19/07/aecbd4c8-8a44-4b0a-a95d-8f0d971c7ee3.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":308509}

Catalunya seqüenciarà els virus de tots els casos positius de COVID-19 que es detectin –amb test d’antígens primer, i PCR després–, dels viatgers i viatgeres provinents de vols directes de la Xina a l’aeroport de Barcelona. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, en roda de premsa, en què també ha informat que la seqüenciació permetrà portar un control exhaustiu de la situació i vigilar que els possibles positius de COVID no ho siguin per variants noves del virus.

Tant la seqüenciació com tot aquest protocol de seguiment s’engegarà en el moment en que comencin a arribar vols directes de la Xina.

El conseller de Salut ha remarcat també que Catalunya és partidària es puguin fer el test d'antígens a tots els passatgers que procedeixin de la Xina, i no només als que no tenen la pauta completa de la vacunació i la puguin justificar mitjançant el certificat COVID de l'UE.

Només en cas que la seqüenciació d’un positiu detecti una variant nova –és a dir, diferent a les que ja han circulat i estan circulant a Catalunya i a l’entorn–, Salut recomanarà l’aïllament per a la persona. I, en aquest punt Balcells ha aclarit que Catalunya sí recomanarà aquest aïllament malgrat que no es pugui determinar com a obligatori sense una normativa de tipus estatal.

Balcells ha avançat que tot apunta que aquesta seqüenciació es farà des de l’Hospital de Bellvitge, per la seva proximitat a l’aeroport de Barcelona però també per la capacitat del seu laboratori.

El conseller Balcells també ha confirmat que els resultats de la seqüenciació feta a Itàlia no han detectat cap variant nova i que la majoritària ha estat òmicron; una molt bona notícia perquè la població del nostre país ja hi està àmpliament immunitzada.

El titular de Salut ha reconegut que hi ha una possible amenaça a causa de l’increment de COVID a la Xina, que genera una certa alerta social. Però ha reiterat que el Govern vol transmetre un missatge de tranquil·litat respecte a la situació actual de la COVID al nostre país. I ha estat molt clar: “A dia d’avui no hi cap motiu de preocupació i no és necessari prendre cap mesura especial, excepte que cal estar alerta i preparats. I des del Govern de Catalunya farem seguiment de les persones que siguin positiu en les proves, estarem amatents i actuarem amb celeritat en funció dels canvis que es puguin produir”, ha dit Balcells.

També ha anunciat que ha convocat una reunió el pròxim dilluns 2 de gener amb el Comitè Científic Assessor de la COVID.


Vacunació per a persones de risc, majors de 60 anys i qui viatgi a la Xina

El conseller de Balcells també ha volgut recordar la importància de la vacunació com a mesura de prevenció de possibles contagis i de protecció per evitar patir la malaltia de gravetat. Les persones cridades a vacunar-se contra la COVID-19 –que són les majors de 60 anys, les persones amb condicions de salut de risc (com problemes de salut crònics i obesitat, entre d’altres), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió i els professionals sanitaris i sociosanitaris (incloent el personal de residències)–, poden demanant cita a citasalut.gencat.cat i lamevasalut.gencat.cat per vacunar-se al seu centre d’atenció primària (CAP) de referència.

D’altra banda, el conseller de Salut també ha recomanat a tothom que viatgi a la Xina que ho faci amb la seva pauta de vacunació actualitzada per protegir-se al màxim.

Salut pública
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia