Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Presentació de les noves línies d'ajuts de la PEAC a Reus.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta al sector de la demarcació de Tarragona les línies d'ajuts de l'Estratègia Alimentària dotades amb 10 milions

query_builder   11 gener 2023 13:36

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta al sector de la demarcació de Tarragona les línies d'ajuts de l'Estratègia Alimentària dotades amb 10 milions

  1. El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha manifestat durant la trobada informativa amb el sector que són unes “ajudes transformadores i que representen una “oportunitat pel territori” per “avançar cap un sistema agroalimentari sostenible ambientalment, però també econòmica i socialment i que doni resposta a grans reptes com l’emergència climàtica”.
PEAC{"name":"2023/01/11/13/31/d7ee77ba-21fe-4556-b59d-75b44eff5c4f.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":236891}


El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i la directora dels serveis territorials, Glòria Tibau, han presentat al sector agroalimentari de la demarcació de Tarragona les 9 línies d’ajuts de l’Estratègia Agroalimentària de Catalunya, que estan dotades amb 10 milions d’euros, en una trobada informativa que s’ha celebrat a l’Estació Enològica de Reus.

Mòdol ha manifestat que aquestes són unes “ajudes transformadores” que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que representen una “oportunitat pel territori” per “avançar cap un sistema agroalimentari sostenible ambientalment, però també econòmica i socialment i que doni resposta a grans reptes com l’emergència climàtica”.

En aquest sentit, i durant la trobada informativa, s’ha detallat també que aquestes ajudes seran molt beneficioses pel conjunt de petites i mitjanes empreses del sector agroalimentari ubicades al Camp de Tarragona.

Un primer bloc d’aquests ajuts està destinat a fomentar la producció i la seva transformació calculant la petjada ambiental del producte de les explotacions agràries, la creació i millora d’obradors compartit i de petits escorxadors. Un segon bloc vol impulsar l’emprenedoria en el sector fomentant el relleu generacional, els projectes liderats per dones i els projectes d’arrelament territorial del sector.

El secretari ha posat en valor també l'oportunitat que pot representat, per exemple, la creació d’un escorxador mòbil pel sector de l’oví i cabrum, que ha considerat “estratègic”, així com la creació i millora d'obradors agroalimentaris compartits: “És una línia d’ajuts clau en la consolidació de les iniciatives de transformació de productes agraris així com la que tindrà en la creació de nous projectes que dinamitzin la demarcació. I amb especial incidència en el sector de l’avellana, ja que facilitaran la implementació de les accions ja definides en el Pla Estratègic de Valorització de l’Avellana”, ha afegit el Mòdol.

Un tercer bloc té per objectiu reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i incrementar la seguretat i la qualitat amb el foment de la normativa d’higiene en petits elaboradors. Finalment, l’última línia és l’ajut Innotrack, destinat a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

En concret, la primera de les línies d’ajut facilita als agricultors i ramaders el càlcul de la petjada ambientals dels productes agraris per tal d’obtenir la certificació Producció Agrària Sostenible (PAS). El Departament s’ha fixat l’objectiu que més del 50% de les explotacions agràries siguin sostenible l'any 2030. Aquesta ajuda permetrà acompanyar als productors i a les productores en aquesta transformació, i posarà en valor i farà visible l’esforç que molts ja estan fent per assolir aquests nous reptes.

La línia de càlcul de la sostenibilitat ambiental és també molt interessant sobretot per les explotacions mitjanes i grans perquè les permetrà fer un pas endavant de cara a la implementació del quadern d’explotació digital i la integració en una producció agrària sostenible”, ha detallat.

Les ajudes, que estan alineades amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) i amb l’Estratègia Marítima Catalana (EMC), han estat creades i consensuades d’una forma participativa, mitjançant la col·laboració i aportacions dels 34 grups de treball que formen part del projecte. D’aquí han sorgit uns ajuts transversals amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i demandes reals de tota la cadena alimentària.

Els ajuts, que compten amb una dotació de 10 milions d’euros, estan dividits en les 9 línies següents:

  1. Línia 1: Ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte, línia d’ajut 1.
  2. Línia 2: Ajuts per la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits
  3. Línia 3: Ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixes i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d'establiments de manipulació de carn de caça.
  4. Línia 4: Ajuts per al foment de projectes transformadors i per l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.
  5. Línia 5: Ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. 
  6. Línia 6: Ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.
  7. Línia 7: Ajuts per al foment pel relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.
  8. Línia 8: Ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.
  9. Línia 9: Ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa. 

Amb aquetes ajuts, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol dotar de l'instrument necessari per a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores.

Les dates de les sessions informatives en línia sobre els ajuts seran:

  1. Sessió informativa per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dilluns 16 de gener de 2023
  2. Sessió informativa per als ajuts per als negocis d’artesania alimentària, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dilluns 16 de gener de 2023
  3. Sessió informativa per als ajuts per a les explotacions agràries, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dimarts, 17 de gener
  4. Sessió informativa per als ajuts per a emprenedors, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dimarts 17 de gener
  5. Sessió informativa per als ajuts per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dimecres 18 de gener
  6. Sessió informativa per als ajuts per la creació i millora de l’eficiència de petits escorxadors, en el marc dels ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català – dijous 19 de gener

Avui som a Reus per informar al sector de la demarcació de Tarragona de la tots aquells projectes, petits i grans, que formen part de l’ecosistema agrari de la demarcació de Tarragona i que formen part de l’ADN del sector primari del país”, ha conclòs el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol.

1  

Imatges

Presentació de les noves línies d'ajuts de la PEAC a Reus.

Presentació de les noves línies d'ajuts de la PEAC a Reus. 70696

Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia