Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra detenen un home a Calafell per falsificació i estafa immobiliària

query_builder   18 març 2023 09:56

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen un home a Calafell per falsificació i estafa immobiliària

· Va simular la compra d’un habitatge com a intermediari a través de l’empresa regentada per la seva dona

· Arran de l’estafa i l’incompliment del contracte d’arres la víctima va perdre un total de 151.468 euros


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria del Vendrell van detenir dimarts passat a Calafell (Baix Penedès) un home de 40 anys, com a presumpte autor d’un delicte d’estafa i falsificació documental continuada. La seva dona, de 44 anys, també ha estat denunciada penalment pels mateixos fets.

La investigació es va iniciar arran de la denúncia presentada a principis de novembre de l’any passat per un ciutadà resident en un altre país europeu interessat en la adquisició d’un habitatge a Miami Platja, al municipi de Mont-roig del Camp (Baix Camp).

A principis del mes de febrer de l’any passat i davant la dificultat de trobar finançament, la víctima va optar pels serveis d’un fals agent de la propietat immobiliària el qual es feia passar per un professional col·legiat de l’Escala (Alt Empordà). Per tal d’assegurar-se l’operació com a intermediari en la compra d’aquest habitatge, l’estafador va utilitzar l’empresa regentada per la seva dona amb una falsa seu social a Sabadell (Vallès Occidental).

Així mateix i per donar una major credibilitat, l’home disposava d’una pàgina web en què oferia els seus serveis en oficines a Madrid, Barcelona i Tarragona. Els investigadors van comprovar que aquestes delegacions i les seves línies telefòniques també eren inexistents.

El 17 de febrer de l’any passat i després de guanyar-se la confiança de la víctima, el detingut va començar a rebre els primers ingressos en un dels trenta comptes bancaris que disposava juntament amb la seva dona i l’empresa fictícia. Per a una major veracitat, l’estafador va falsificar tota mena de documents bancaris i va suplantar la identitat del responsable de l’entitat financera de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) que suposadament havia accedit a concedir-li una hipoteca a la víctima.

Després que la víctima hagués signat un contracte d’arres amb el propietari de l’habitatge ubicat a Miami Platja, el detingut va començar a rebre els primers abonaments en concepte de despeses de notaria i traducció de documents diversos.

Amb falsos arguments i pretextos va aconseguir guanyar més temps i posposar la signatura de l’escriptura hipotecaria en diverses ocasions. Aquest fet va comportar l’incompliment de la signatura del contracte de compravenda i per tant l’abonament de fins a 35.000 euros al propietari de l’habitatge. Aquesta suma de diners es va afegir als 116.468 euros que la víctima ja havia abonat a l’estafador.

Els investigadors coneixien bé al suposat gestor immobiliari i la seva dona, ja que els van detenir el passat 24 de gener com a autors de tres estafes més al Baix Penedès de les mateixes característiques, en què van aconseguir estafar prop de 85.000 euros. Aquest cas del passat gener, se suma a sis estafes i falsificacions més comeses arreu de Catalunya pels investigats des de l’any 2017, les quals els van permetre obtenir quantitats d’entre els 2.700 i els 68.700 euros entre tots aquests delictes.

El modus operandi en aquest tipus d’estafes consisteix en aconseguir que la víctima amb dificultats per aconseguir una hipoteca, dipositi els diners destinats a la compra d’un habitatge en un dels comptes bancaris dels estafadors. El fals assessor immobiliari aconsegueix fer-li creure amb tota mena de documentació falsificada que l’ingrés l’ha efectuat en un compte del qual la víctima n’és la titular, quan en realitat pertany al fals assessor immobiliari. És llavors quan s’apropia de tots els diners traspassats. Es tracta per tant, d’un tipus d’estafa plenament professional.

La investigació continua oberta atès que el fals agent de la propietat immobiliària podria haver de respondre també per altres estafes similars i un cas continuat d’intrusió professional. El detingut va passar ahir a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia del Vendrell i l’autoritat judicial va decretar la seva llibertat amb càrrecs.


Àrea de Comunicació

Tarragona, 18 de març de 2023