Polítiques Digitals

El secretari Marcén signa l'adhesió a la Global Cyber Alliance en presència del director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy i del president i director general de la Global Cyber Alliance (GCA), Phil Reitinger.

El Govern de Catalunya s'adhereix a la Global Cyber Alliance

query_builder   27 abril 2023 10:18

event_note Nota de premsa

El Govern de Catalunya s'adhereix a la Global Cyber Alliance

  1. La Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, a través de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, han signat l’adhesió a aquest organisme internacional

El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy i el president i director general de la Global Cyber Alliance (GCA), Phil Reitinger s’han reunit a la ciutat de San Francisco per signar un memoràndum d’entesa que oficialitza l’adhesió de l’Agència a aquesta organització sense ànim de lucre que lluita per reduir l’impacte del risc cibernètic a escala global. Amb aquest acord, l’Agència podrà disposar d’accés a dos projectes col·laboratius i d’intercanvi de dades que coordina actualment la GCA: AIDE i Domain Trust, de seguretat IoT i abús de dominis, respectivament.

El secretari de Telecomunicacions ha manifestat que “la col·laboració amb tots els actors és vital per protegir les persones” i “des del Govern, i en particular la Secretaria que lidero, s’han iniciat i accelerat accions per posar el focus en millorar els serveis digitals dirigits a la ciutadania. La signatura amb la GCA és un exemple de les moltes accions que estem fent i que continuarem fent en aquesta línia” ha subratllat Marcén.

“L’acord amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya millora la nostra connexió amb un soci clau i ajuda a construir una comunitat global d’actors aliats contra els ciberatacs”, ha manifestat el president i director general de Global Cyber Alliance, Phil Reitinger, qui ha explicat que “els nostres projectes poden ser un recurs valuós per impulsar el treball de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i una oportunitat per enfortir el seu abast internacional. Així, aquestes entitats ens ajuden a arribar al nucli de l’ecosistema que protegeixen”.

Per la seva banda, Tomàs Roy ha destacat que "aquesta col·laboració és una oportunitat per impulsar eines que facin del món digital un món més segur, especialment per a aquells menys protegits. Per tant, ens permetrà incloure a tothom i participar activament en la construcció d’un món digital on el respecte dels drets digitals portin a una vida digital plena".

El projecte AIDE (Automated IoT Defense Ecosystem) inclou una plataforma de dades massiva amb informació sobre atacs i comportaments maliciosos contra dispositius electrònics d’Internet de les Coses (IoT) que una xarxa de sensors ubicats arreu del món recopila constantment. Aquesta informació permetrà a l’Agència analitzar tendències, desenvolupar i implementar algorismes destinats a identificar noves amenaces en el sector de la ciberseguretat, explorar vulnerabilitats i dur a terme polítiques que millorin la resiliència en els entorns d’IoT i la protecció de les ciutats intel·ligents. Per la seva banda, el projecte Domain Trust funciona com una comunitat d’acció i una plataforma d’intercanvi d’informació que proporciona dades als usuaris sobre dominis maliciosos, els quals permeten distribuir programari maliciós, enviar correus de phishing, aconseguir la pesca de credencials i ser llocs de comandament i control de xarxes de dispositius infectats.

A part d’aquests dos projectes, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya també podrà crear campanyes amb els paquets d’eines que la GCA ha dissenyat perquè les petites i mitjanes empreses i els usuaris d’Internet puguin millorar la seva ciberseguretat i reduir l’exposició als riscos cibernètics. Aquest conjunt d’eines han estat seleccionades amb els estàndards més elevats perquè siguin fàcils d’entendre i implementar per part de les diferents comunitats d’usuaris a qui s’adrecen.`