Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Espècies invasores

Acció Climàtica ha rebut a través de la bústia d'alerta d'espècies invasores més de 5.500 comunicacions des de la seva creació

query_builder   15 maig 2023 13:00

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica ha rebut a través de la bústia d'alerta d'espècies invasores més de 5.500 comunicacions des de la seva creació

  1. La bústia, que es va posar en marxa el 2018, forma part de la Xarxa d’alerta d’invasores

La bústia d’alerta d’espècies exòtiques invasores de Catalunya, especiesinvasores.tes@gencat.cat, ha rebut des de la seva creació el 2018 més de 5.500 correus electrònics sobre la presència d’invasores o qualsevol altra consulta relacionada amb aquesta problemàtica. Així es constata en la darrera Memòria d’actuacions sobre les espècies exòtiques invasores durant el període 2021-2022 que elabora el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Aquesta bústia electrònica rep les notificacions de presència d’espècies invasores i les sol·licituds d’autorització o qualsevol consulta relacionada amb aquesta temàtica i és un dels instruments que forma part de la Xarxa d’alerta d’espècies invasores. Tot plegat permet una detecció ràpida d’espècies invasores i l’establiment de respostes urgents i actuacions d’erradicació i control.

L’any passat es van rebre 1.537 alertes i el 2021, 1.519.

Així mateix, durant el període 2021-2022, la Generalitat de Catalunya ha reportat a la Xarxa d’Alerta estatal-Unió Europea cinc noves comunicacions relacionades amb la detecció d’espècies exòtiques. Concretament, les referides a la presència el 2021 de l’alga moc de roca al Llobregat, a la planta aquàtica elodea de Nutall al Ripollès i al cargol poma en una bassa urbana a Olesa de Montserrat. En cas de l’elodea de Nutall, es tracta de la primera cita de l’espècie a la península Ibèrica.

El 2022 es van emetre comunicacions referides a la presència de la vespa oriental (Vespa orientalis) al Port de Barcelona i l’alga Chrysonephos lewisii, al cap de Creus. La presència d’un vesper Vespa orientalis al Port de Barcelona es va detectar el 8 de setembre de 2022. Era la primera detecció a Catalunya d’aquesta espècie no catalogada dins la legislació específica, però amb un risc d’impacte greu. El vesper va ser eliminat immediatament tan bon punt va ser detectat i el Departament va fer mostrejos tant al Port de Barcelona com al Port de Tarragona, per detectar la possible presència d’altres exemplars, o vespers en aquestes zones. Els resultats preliminars obtinguts per ara no han detectat la presència de l’espècie en cap dels dos àmbits.

En el cas de l’alga exòtica Chrysonephos lewisii, també es tracta de la primera cita de l’espècie que s’aconsegueix a Catalunya i a l’Estat espanyol.

Formació, divulgació i sensibilització

La prevenció, en primer terme, juntament amb la divulgació, l’educació i la sensibilització són bàsiques en la lluita contra aquesta problemàtica. En aquest sentit, el Departament està treballant constantment en la millora de la divulgació i la sensibilització envers la problemàtica de les espècies invasores.

La legislació relacionada amb les espècies invasores i la seva situació en el medi natural varien constantment. El web del Departament actualitza tota la informació disponible amb l’objectiu de posar a disposició de la ciutadania i les organitzacions ambientals un punt d’informació actualitzat, dinàmic i que pugui cobrir tots els aspectes de la problemàtica.

L’any 2022, un dels fitxers més descarregats del web va ser el protocol d’actuacions relacionat amb la Vespa velutina. Durant el tercer trimestre de 2021, “espècies invasores” va ser la sisena frase o paraula de cerca que més trànsit ha aportat des dels cercadors cap al web de medi ambient.

Acció climàtica
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia