1. L’acte de constitució marca el tret de sortida de la iniciativa, formada per diversos departaments de la Generalitat, empreses i agents de recerca i innovació, que treballaran conjuntament amb l’objectiu de consolidar Catalunya com un dels pols de referència de la indústria dels semiconductors a Europa
  2. Durant la trobada s’han abordat les actuacions prioritàries de suport a aquesta indústria, basades en els eixos estratègics per al Govern: l’enfortiment de la cadena de valor dels xips a Catalunya, la seva connexió internacional, la creació i atracció d’inversió productiva, i l’impuls del talent i la recerca
  3. L’acte ha comptat amb les empreses Cisco, IBM, MPS, NXP, Ideaded, Imasenic i Semidynamics, o agents de l’ecosistema de recerca com el BSC-CNS, l’IMB-CNM, l’ICN2, l’ICFO, la UAB i la UPC
  4. El sector dels semiconductors a Catalunya es troba en expansió i ja compta amb 4.400 professionals i 86 empreses que s’hi dediquen


Aquest dijous s’ha constituït l’‘Aliança de semiconductors i xips de Catalunya’, una iniciativa publicoprivada que aglutinarà els agents d’aquest ecosistema amb l’objectiu de liderar-ne la transformació i consolidació a Europa. L’Aliança compta amb la participació de diferents departaments de la Generalitat, a més d’agents públics i privats que col·laboraran per enfortir l’ecosistema i la industrialització dels xips i els semiconductors.

L’acte de constitució de l’Aliança ha permès validar un full de ruta amb una primera anàlisi d’oportunitats i reptes, i l’establiment de línies estratègiques i d’una proposta preliminar d’actuacions clau consensuades entre els agents i empreses que en formen part. Així, l’Aliança se centrarà en la promoció del creixement i la consolidació de l’ecosistema de semiconductors, la microelectrònica, la fotònica i la quàntica a Catalunya per assolir una economia competitiva, innovadora i sostenible.

Aquesta primera trobada ha marcat també la constitució dels grups de treball mitjançant els quals l’Aliança se centra en els eixos estratègics per al Govern, que marcaran els àmbits concrets d’actuació: l’enfortiment de la cadena de valor dels xips a Catalunya, la seva connexió internacional, la creació i atracció d’inversió productiva, i l’impuls del talent i la recerca.

Impuls al sector dels semiconductors

Entre altres actuacions, el Govern ja està impulsant diverses actuacions que tenen aplicacions en l’àmbit dels semiconductors, com ara el desplegament de programes de suport a projectes empresarials i tecnològics en l’àmbit de la microelectrònica, l’acompanyament des de l’Oficina EU Next Generation d’ACCIÓ per a l’obtenció de fons europeus -especialment, en el marc del PERTE Chip-, o l’organització de sessions informatives sobre noves oportunitats.

Un altre dels aspectes rellevants que buscarà l’Aliança és enfortir les relacions i el posicionament de Catalunya a Europa, tot promovent la participació del país en iniciatives europees per al desenvolupament de l’ecosistema de semiconductors i xips. Per exemple, Catalunya ja és una de les regions impulsores de l’aliança de Regions Europees de Semiconductors (Semiconductor European Regions Alliance), creada recentment, que té l’objectiu d’impulsar el creixement i la competitivitat de la indústria dels semiconductors al continent a partir de l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques i de la cooperació entre les regions.

Col·laboració publicoprivada

L’acte celebrat aquest dijous ha servit de tret de sortida de la Taula de l’Aliança, l’òrgan de governança d’aquesta nova iniciativa, que s’integrarà al departament d’Empresa i Treball, que exercirà la presidència d’aquest òrgan. La iniciativa també està impulsada pels departaments d’Economia i Hisenda, i de Recerca i Universitats, i compta també amb la participació dels departaments de la Presidència, i d’Acció Exterior i Unió Europea. Mitjançant ACCIÓ, es donarà el suport tècnic i administratiu necessari per al desenvolupament de les funcions de la Taula.

L’acte de constitució ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras.

El conseller Torrent ha explicat que, amb la constitució de l’Aliança, arriba el moment de concretar les passes per “impulsar mesures que permetin incrementar la competitivitat de Catalunya” en la indústria dels semiconductors. “Comptem amb tots els elements per convertir-nos en un pol d’atracció i de generació de projectes vinculats al sector, i estic convençut que si avancem units assolirem els objectius que ens hem marcat”, ha conclòs.

Per la seva banda, la consellera Mas Guix ha destacat que l’Aliança de semiconductors servirà per “fer de Catalunya un dels baluards d’una Europa que ha de recuperar sobirania tecnològica i energètica”. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya té “projectes molt potents” sobre la taula, que s’activaran amb l’arribada dels fons Next Generation EU i ha assegurat que “des del govern vetllarem perquè l’Estat acceleri d’una vegada per totes el PERTE dels xips”.

El conseller Nadal, ha posat en valor el fet que “avui visualitzem amb la presència de tres consellers en aquest acte que l’aposta per l’àmbit dels semiconductors és del conjunt del Govern, que de la mà dels centres de recerca i de les empreses que hi operen està compromès a traduir les bones intencions en accions tangibles i accions transformadores”. El conseller de Recerca i Universitats, a més, ha subratllat que “convertir Catalunya en un pol de referència de la indústria dels semiconductors a Europa és un eix d’acció estructural de país per donar resposta efectiva als reptes econòmics i socials del futur”. 

A banda dels departaments del Govern implicats, també en són membres els representants d’empreses i agents del sistema de recerca. En aquesta primera trobada hi han participat representants de les empreses Cisco, IBM, Ideaded, IMASENIC, MPS, NXP i Semidynamics. També hi han estat presents el Consell General de Cambres de Catalunya (mitjançant la Cambra de Comerç de Barcelona), el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La iniciativa, que neix amb vocació integradora i representativa, s’obrirà a altres representants del món empresarial i de la indústria i entitats de l’ecosistema perquè també puguin adherir-s’hi.

La iniciativa s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, aprovat la tardor de 2022 i que ja contempla l’elaboració d’un Pla estratègic per al desenvolupament i captació d’inversions per a la fabricació de semiconductors i la voluntat de posicionar Catalunya internacionalment com un pol de coneixement, activitat econòmica i infraestructures relacionades amb el sector dels xips. També està en sintonia amb la prioritat del Pacte Nacional per a la Societat de Coneixement de donar suport a projectes estratègics amb la finalitat d’ampliar la capacitat formativa al voltant d’aquest sector.

L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya

Segons dades de l'estudi 'Els semiconductors a Catalunya' d’ACCIÓ, actualment hi ha 86 empreses del sector dels semiconductors que ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors involucrats en projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals a Catalunya. Segons l’informe d’ACCIÓ, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. En aquest sentit, el document apunta que la indústria dels semiconductors es troba en fase de desenvolupament a Catalunya i compta amb una gran projecció de creixement.

De fet, a la informació i dades recollides en aquesta anàlisi, enllestida al desembre de 2022, cal afegir els nous projectes d’empreses anunciats els últims mesos per part de diverses multinacionals, com ara els de les nord-americanes Cisco i MPS. A més, la Generalitat està treballant, a través d’ACCIÓ, amb una cartera d’una vintena de potencials projectes d’inversió estrangera a Catalunya. Si es materialitzessin tots, suposarien una inversió addicional superior als 1.600 milions d’euros i la creació de 1.800 nous llocs de treball en els pròxims dos-tres anys.Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________


Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

Facebook @acciocat

Linkedin ACCIÓ

Youtube ACCIÓ

5  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 77260

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 79702

Fotografia dels tres consellers durant la reunió

Fotografia dels tres consellers durant la reunió 84666

Fotografia de tots els participants en la reunió

Fotografia de tots els participants en la reunió 95961

Fotografia dels tres consellers durant la reunió

Fotografia dels tres consellers durant la reunió 119071