- D’aquesta manera, l’ATC culmina l’assumpció de la gestió integral dels ingressos tributaris de la Generalitat
- Els lots que sortiran a licitació s’aniran publicant a la seu electrònica de l’ATC i les persones interessades a participar-hi ho podran fer a través del portal de Subhastes del BOE
- Es preveu que la primera subhasta se celebri a finals del proper mes de setembre
L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) reprèn el procediment de celebració de subhastes públiques electròniques de béns embargats als contribuents que no han fet efectiu el pagament dels seus deutes. Una competència que, després de ser impugnada pel Govern espanyol l’any 2019, ha estat plenament reconeguda pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aquest passat mes de gener. Amb aquesta nova funcionalitat, l’ATC culmina el procés d’assumpció integral de totes les fases de la recaptació executiva dels deutes que gestiona i es dota d’una eina clau en la gestió dels tributs, que li permet recuperar els ingressos no cobrats en període voluntari d’una manera àgil i transparent. Un pas més per avançar cap a la modernització de l’ATC i guanyar eficiència en els processos tributaris en benefici de la ciutadania.
Els lots que sortiran a licitació es podran consultar a la seu electrònica de l’ATC, que anirà actualitzant la informació detallada del total de béns a subhastar. En aquests moments, n’hi ha nou: dos edificis, dos locals, dos solars i tres habitatges. Les seves característiques es poden consultar a la seu electrònica de l’ATC: https://atc.gencat.cat/ca/gestions/executiva/subhastes/. Es preveu que la primera subhasta se celebri a finals del proper mes de setembre.
Les persones interessades a participar en la licitació d’algun dels béns publicats ho podran fer a través del web https://subastas.boe.es/, on hauran de seguir els passos següents:
1.Dipòsit del 5%: quan s’obri la subhasta i l’interessat hagi rebut l’acreditació pertinent, haurà d’ingressar un dipòsit del 5% del preu de sortida de cada bé pel qual vulgui licitar.
- 20 dies naturals des de l’inici de la subhasta: un cop validat el dipòsit, es podran començar a fer licitacions durant 20 dies naturals des de l’inici de la subhasta. El sistema enviarà avisos als licitadors, per exemple, cada vegada que entri una licitació superior, la qual cosa generarà la possibilitat de tornar a licitar pel mateix import o per un de més elevat.
- Amb reserva de dipòsit o sense: en el moment de fer la licitació, també s’haurà d’especificar si es fa “amb reserva de dipòsit” o “sense”. Si s’escull la modalitat “sense reserva”, l’Administració tornarà el dipòsit als licitadors que no hagin resultat adjudicataris. En cas contrari, si s’opta per fer la licitació “amb reserva”, els diners quedaran retinguts per tal de tenir l’opció d’adquirir el bé subhastat en el supòsit que l’adjudicatari no finalitzi el procés.
- 15 dies per completar el preu: un cop tancada la presentació de licitacions, la Mesa de la subhasta es reunirà en el termini màxim de 15 dies naturals per adjudicar els lots o declarar deserta la subhasta. Després, els adjudicataris tindran un període de 15 dies més per completar-ne el preu, és a dir, ingressar la diferència entre el dipòsit i el valor total d’adjudicació. Si no ho fan, la Mesa l’adjudicarà al següent millor licitador que hagi fet el dipòsit “amb reserva”.
Finalment, la normativa preveu que en qualsevol moment anterior a l’emissió de l’acta d’adjudicació dels béns o de l’atorgament de l’escriptura pública, el deutor pugui fer el pagament íntegre de l’import alliberant, així, el bé objecte de subhasta. Aquest fet implica la suspensió de la subhasta o, si és el cas, la finalització del procediment d’alienació dels béns subhastats.
L’ATC, competent per celebrar subhastes electròniques
El 2019, el Govern aprova el Decret 41/2019, de 19 de febrer, de creació i funcionament dels mitjans informàtics per a la celebració de subhastes públiques electròniques per part de l’Agència Tributària de Catalunya. L’octubre d’aquell mateix any, l’Estat espanyol impugna el Decret davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i queda suspès cautelarment. El 21 de gener del 2022, el TSJC anul·la definitivament el Decret i dictamina que l’ATC és competent per convocar subhastes de béns embargats, però que aquesta activitat s’ha de fer a través del portal del BOE.
1