Els nous aparells facilitaran identificar i quantificar substàncies en situacions de vulnerabilitat química en contextos d’agressions sexuals, en accidents de trànsit o en morts degudes a reacció aguda a substàncies psicotròpiques

El nombre d’anàlisis sol·licitades als metges forenses en assumptes judicials –toxicològiques, bioquímiques i biològiques– creix significativament any rere any: 6.055 l’any 2022, un 70% més que el 2010


El Servei de Laboratori de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) adquireix nous equips analítics d’última generació que milloraran la qualitat dels estudis bioquímics, biològics i toxicològics que realitzen els metges forenses a petició del jutge. Aquest nou equipament, a més, millorarà la detecció i quantificació de drogues noves o emergents en les mostres de sang i orina, substàncies que són actives a molt baixa concentració. S’adquireixen, concretament, quatre nous aparells d’un alt nivell tecnològic i alta resolució, en règim de lloguer, per a un període de sis anys –fins al 2028– i amb un valor total d’1,8 MEUR.

Es tracta de dos cromatògrafs de gasos acoblats a espectrometria de masses/masses, un cromatògraf de líquids acoblat a espectrometria de masses/masses i un cromatògraf de líquid acoblat a espectrometria de masses, que es basen en les tècniques de toxicologia forense per a la detecció d’alcohol, drogues d’abús o psicofàrmacs, entre d’altres. Els tres primers són similars als aparells de què ja disposa el Laboratori, però molt més moderns i preparats per detectar més substàncies i més ràpid. El darrer aparell destaca perquè és d’alta resolució, la tecnologia més avançada a dia d’avui en toxicologia forense. El seu funcionament és una mica diferent als aparells tradicionals i es caracteritza perquè permet detectar substàncies a molt baixa concentració.

Això es tradueix en una millor resolució dels casos amb substàncies complexes, com podrien ser situacions de submissió o vulneració químiques en el context d’agressions sexuals i també en casos de morts violentes, com ara accidents de trànsit o morts degudes a reacció aguda a substàncies psicotròpiques.


.{"name":"2023/08/07/11/40/3bce2bf1-d334-4245-91d0-735d05c6893d.jpg","author":"Oficina de comunicació","type":"0","location":"0","weight":796291}

L’equipament actual del Servei del Laboratori Forense es va incorporar l’any 2009 amb la posada en funcionament de l’edifici de l’IMLCFC a la Ciutat de la Justícia. Tot i que es tracta d’aparells que segueixen sent aptes i vàlids, la renovació i modernització de l’equipament analític permetrà fer un pas més enllà en eficiència i precisió, en un camp –la toxicologia forense– altament exigent des d’un punt de vista tecnològic i que requereix una constant actualització. Amb aquests nous aparells, per tant, es fa un salt qualitatiu molt important i necessari en el marc del servei fonamental que presta l’IMLCFC a l’Administració de justícia.


6.055 anàlisis el 2022, un 70 % més que el 2010

El Servei de Laboratori Forense de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) rep mostres d’assumptes judicials de tot Catalunya, i en realitza anàlisis toxicològiques, bioquímiques i biològiques. El número de casos en els quals se sol·liciten aquests tipus d’anàlisis és elevat i creix de manera important, any rere any.

Així, l’any 2022, el Servei del Laboratori va fer 6.055 anàlisis en total, la qual cosa suposa un augment d’un 70,2 % respecte als casos atesos durant l’any 2010. El Servei de Laboratori de l’IMLCFC atén casos judicials i les mostres que analitza provenen de les víctimes dels delictes, dels agressors, dels detinguts o dels casos de les autòpsies judicials.


El laboratori forense: un servei essencial a l’Administració de justícia

El Servei de Laboratori Forense realitza anàlisis toxicològiques, bioquímiques i biològiques, sens perjudici de les competències de l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, que és el centre de referència per a la pràctica de les proves complementàries que sol·liciten els diferents instituts de medicina legal de l’estat, en el marc de les seves competències.

Té un lloc específic a l’Administració de justícia, ja que fa anàlisis toxicològiques de confirmació en mostres biològiques que no fan ni laboratoris hospitalaris ni policials a Catalunya. També fa bioquímica post mortem i identificació mitjançant visualització microscòpica d’espermatozous, que tampoc fan aquests laboratoris.

El Servei, format per metges forenses, químics i auxiliars tècnics de laboratori, està ubicat a la ciutat de Barcelona, i el seu àmbit d’actuació és tot Catalunya. Analitza les mostres (tant de vius com de cadàvers) remeses pels metges forenses de les diferents divisions territorials i serveis de l’IMLCFC (Girona,Tarragona, Lleida i Terres de l’Ebre). A banda, i cada cop més, el Servei fa pericials, dictàmens i assessorament analític. Aquestes pericials són molt importants en els processos judicials ja que ajuden els jutges a prendre decisions més informades i justes des de l’evidència científica.

També porta a terme actuacions de col·laboració amb altres organismes, com ara l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), el Servei Català de Trànsit (SCT) o l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

5  

Imatges

IMLCFC 1

IMLCFC 1 796291

IMLCFC 2

IMLCFC 2 4570936

Laboratori IMLCFC 1

Laboratori IMLCFC 1 371247

Laboratori IMLCFC 2

Laboratori IMLCFC 2 134921

Laboratori IMLCFC 3

Laboratori IMLCFC 3 141555