- El total de donacions cadavèriques acumulades ascendeix a 1.710 des de 2017
- Les donacions de pell i de teixit musculoesquelètic en aquests darrers sis anys s’han triplicat
- En termes absoluts, la donació de còrnies segueix sent la que registra xifres més elevades, i assoleix les 167 l’any 2022
- Un únic cadàver pot ser multidonant i, per tant, pot ajudar a millorar la vida de 100 malalts
- L’IMLCFC és l’únic a tot l’Estat que ofereix aquest servei directament en un necroquiròfan habilitat a les mateixes instal·lacions forenses
L’any 2022 l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya va enregistrar un total de 396 donacions provinents de cadàvers, entre còrnies, teixit musculoesquelètic, vàlvules, artèries i pell. Es tracta de la millor xifra de tota la sèrie històrica, des que l’any 2016 l’IMLCFC va iniciar, de forma pionera, aquesta activitat. A dia d’avui, segueix sent l’únic institut de medicina legal a tot l’estat que ofereix que aquest servei de donació cadavèrica per a ús clínic, directament des de les instal·lacions forenses. L’extracció es fa en un necroquiròfan habilitat expressament per aquesta finalitat i que funciona en les mateixes condicions clíniques i sanitàries que si es fes en un hospital.
Les xifres evidencien una tendència a l’alça, i destaquen sobretot les donacions de pell i de teixit musculoesquelètic, que s’han triplicat en aquests sis anys de funcionament. En el cas concret de la donació de pell, s’ha passat dels 24 donants el 2017 als 97 donants el 2022, mentre que en el cas de teixit musculoesquelètic s’ha passat dels 33 als 100. Pel que fa a les còrnies, les xifres segueixen sent elevades: l’any 2017 se’n van obtenir 149 i l’any 2022, 167. En aquest cas, sí que destaca una davallada important durant els anys de la pandèmia (2020), un període en què, per motius estrictament clínics i biològics, el total de cadàvers compatibles per a donació va ser més baix.
Un únic donant de cadàver pot millorar la vida de 100 malalts
La donació cadavèrica de teixits, molt més desconeguda que la donació en persones vives, pot ajudar molts pacients amb patologies a tenir una millor vida a través dels transplantaments que, en tots els casos, es realitzen als hospitals. El Banc de Sang i Teixits (BST) és qui s’encarrega de processar, emmagatzemar, preparar i fer arribar als hospitals els teixits provinents dels donants. Del total de donacions de teixits de cadàvers registrades pel BST, el 23% provenen de l’IMLCFC.
Les donacions, tant en vius com cadavèriques, són especialment importants perquè a Catalunya som deficitaris d’alguns teixits, com ara vàlvules i còrnies. En el cas dels donants de cadàvers, cal tenir en compte que un únic cadàver pot ser donant de diferents teixits i que pot arribar a ajudar i millorar la qualitat de vida de més de 100 malalts.
Després de les còrnies, el teixit que més es necessita és el musculoesquelètic, que s’usa en una gran quantitat d’intervencions: en pacients amb edema o distròfia corneal; pacients amb cremades greus; amb obstrucció arterial; pacients en situació de pèrdua de massa òssia per accidents, infeccions o tumors; pacients amb inestabilitat articular o de substitució de tendons malmesos, pacients amb malalties congènites infantils; pacients amb patologies valvulars degudes a infeccions, traumatismes o envelliment, per a reconstruccions de lligaments i meniscs, etc. També hi ha altres especialitats en què es poden fer servir teixits tous, com ara ginecologia, urologia, cirurgia plàstica, neurocirurgia o estomatologia (implants dentals), entre d’altres.
Primer centre donant de teixit musculoesquelètic, vasos i pell; i quart, en còrnies
L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia, Drets i Memòria s’ha convertit aquest 2022 en el primer centre de Catalunya d’obtenció de teixit musculoesquelètic, vasos i pell per a transplantaments. És, també, el quart en l’obtenció de còrnies, després dels hospitals de Bellvitge, la Vall d’Hebron i el Clínic. A dia d’avui, 39 centres, bàsicament hospitalaris, proporcionen teixits per a transplantaments a Catalunya.
Les bones dades amb què l’IMLCFC tanca el 2022 i la tendència alcista en les donacions cadavèriques són un reflex de l’altruisme i la solidaritat de la societat. El director de l’IMLCFC, el Dr. Eneko Barberia, ha presentat la iniciativa i les xifres a Santiago de Compostela (Galícia), en el marc d’unes jornades amb els directors i directores dels diferents instituts de medicina legal de l’Estat, on també ha destacat l’aposta i el compromís de l’Institut amb la medicina preventiva.