1. Serret: “Constatem que no hi ha vetos, però que encara hi ha feina a fer per generar el consens necessari que passa per la unanimitat de tots els estats membres de la UE”
  2. Les reunions d’avui formen part d’una campanya del Govern per intensificar els contactes polítics amb els executius europeus i avançar en l'assoliment de l’oficialitat del català a la Unió Europea
La consellera Serret ha mantingut reunions amb tres ambaixades d'estats de la Unió Europea
La consellera Serret ha mantingut reunions amb tres ambaixades d'estats de la Unió Europea
{"name":"2023/10/16/22/49/34b8a17c-7802-4ee6-b3b2-c6180b420fab.jpg","author":"Govern de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":58327}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha mantingut avui a Madrid reunions amb tres ambaixadors d’estats de la Unió Europea per compartir-los els arguments del Govern a favor de l’oficialitat del català a les institucions europees.

Després de la jornada de reunions, Serret ha destacat que “constatem que no hi ha vetos, però que encara hi ha feina a fer per generar el consens necessari que passa per la unanimitat dels governs de tots els estats membres de la Unió Europea”. 

En aquest sentit, la consellera ha explicat que el Govern està actuant des de tres nivells diferents per intensificar els contactes polítics amb els governs europeus. En primer lloc, des de Barcelona i Madrid amb els contactes amb el cos consular i les ambaixades. En segon lloc, des de les delegacions del Govern a l’exterior ubicades als estats membres de la Unió Europea, les quals estan establint contactes des de les capitals dels diversos països. En tercer lloc, des de la Delegació del Govern davant la Unió Europea, que està coordinant bona part de l’estratègia, i està desplegant els contactes amb les representacions permanents dels estats membres davant la Unió Europea

Entre els arguments que el Govern trasllada als interlocutors d’executius europeus hi ha el de la solidesa tècnica i jurídica del català que ha de facilitar la seva incorporació com a llengua oficial a la Unió Europea; la solvència del català a l’hora d’assumir la logística de l’oficialitat en termes de traduccions, entre d’altres; i l’excepcionalitat del català pel fet de ser una llengua –igual que el basc i el gallec- reconeguda com a oficial a l’estat espanyol però, en canvi, encara no a la Unió Europea.

Serret s’ha reunit avui també a Madrid amb el Ministeri espanyol d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, amb qui s’ha compartit la coordinació de l’estratègia política per avançar cap al reconeixement de l’oficialitat del català a les institucions europees. La consellera ha dit que, “la sintonia amb el ministeri és bona”, però “no rebaixarem el nivell d’exigència al govern espanyol perquè són els responsables d’aconseguir que l’oficialitat del català s’assoleixi per unanimitat”. 


Divendres, presentació de la campanya comunicativa internacional des de Brussel·les

Per altra banda, Serret ha anunciat que divendres viatjarà a la capital europea per mantenir una nova ronda de trobades polítiques amb membres de representacions permanents davant la Unió Europea de diversos estats europeus

A més, ha afegit que des de Brussel·les presentarà una campanya comunicativa internacional del Govern, amb incidència a bona part dels estats membres, que reivindicarà els motius per defensar l’oficialitat del català a la Unió Europea. “Una campanya comunicativa que vol ser empàtica amb l’opinió pública dels diversos països de la Unió Europea, per guanyar la seva simpatia”. Una acció d’incidència a l’opinió pública europea que ja es va iniciar fa setmanes amb la publicació de l’article d’opinió del president Aragonès a més d’una desena de rotatius internacionals.