- La directora de l’Institut Català de les Dones: “Les dones sempre hi hem estat, però gairebé mai hem sigut reconegudes, és per això que cal reconèixer figures com la de Consol Pastor Martínez.”
Avui l’Institut Català de les Dones ha celebrat l’acte central de l’any Consol Pastor Martínez (Barcelona, Barcelonès, 1887-1973) a la biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona. El reconeixement destaca el 50è aniversari de la mort d’aquesta bibliotecària, directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat, situada a Valls.
La directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa, ha inaugurat l’acte central de l’any commemoratiu reivindicant l’activitat de Pastor, pionera en el món de les biblioteques i ha agraït la feina de les dones bibliotecàries. Soriano ha recordat que: “les dones sempre hi hem estat, però gairebé mai hem sigut reconegudes, és per això que l’Institut Català de les Dones reconeixem figures com la de Consol Pastor Martínez.” Èlia Soriano ha afegit que: “És de justícia commemorar les dones que el patriarcat ha silenciat i més perquè quan les dones contribuïm, no només millora la vida de les dones, sinó que millora la societat sencera”
Per la seva banda, el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives i Gràcia, ha agraït a l’Institut Català de les Dones el reconeixement d’aquesta bibliotecària. “Consol Pastor va formar part d’una primera generació de dones bibliotecàries que van fixar les bases del que és el servei de biblioteques actual.” Vives ha recordat que “La figura de Consol Pastor serveix també per denunciar la bretxa laboral i de gènere, perquè, tal com deia Eugeni d’Ors les bibliotecàries han estat històricament dones perquè cobraven menys.”
La periodista Núria Cañamares i Casanovas ha conduït l’acte que ha comptat amb una taula rodona amb Carme Mayol Fernández, bibliotecària, professora i autora de diversos estudis i textos normatius sobre biblioteconomia; que ha explicat detalladament la figura de Pastor. Anna Cabó Cardona, cofundadora de LaGroc, biblioteconomista i documentalista, per la seva banda, ha explicat la història de les biblioteques de dones i feministes i ha destacat la importància d’incloure la perspectiva de gènere a les biblioteques; per acabar, l’estudiant Núria Toneu Llobet ha explicat la seva visió dels estudis de biblioteconomia. Totes les participants de la taula rodona han coincidit a recalcar que la feminització de la professió de bibliotecària és la causa de la manca de reconeixement de la professió.
50 anys de la mort de Consol Pastor Martínez
Consol Pastor Martínez va estudiar magisteri, però va ingressar a l’Escola Superior de Bibliotecàries, aleshores dirigida per Eugeni d’Ors, el mateix any de la seva inauguració. Així, va formar part de la primera promoció de l'Escola Superior de Bibliotecàries (1915-1918), de la que va esdevenir l’alumna número u.
El juliol de 1918 va ser nomenada directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat, situada a Valls. Posteriorment va ser nomenada professora auxiliar de l'Escola Superior de Bibliotecàries de Barcelona (1919-1927) i bibliotecària de l'Escola (1928-1957). A més, va compaginar aquesta tasca amb la direcció de la Biblioteca Popular per a la Dona, i també va col·laborar en l'Anuari de les biblioteques populars i en la revista Biblioteconomia.
L’acte s’emmarca en el treball de l’Institut Català de les Dones per la recuperació de la memòria històrica de les dones i la creació d’una genealogia feminista que reconegui les seves aportacions, sovint invisibilitzades. En aquest sentit, l’Institut Català de les Dones commemora aquest enguany també els 50 anys de la mort de la treballadora tèxtil, anarcosindicalista i feminista Ballbina Pi i Sanllehy.