- El conseller de Recerca i Universitats i la consellera d’Igualtat i Feminismes han comparegut conjuntament per explicar les polítiques implementades en la lluita contra l’assetjament sexual
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, han valorat l’avenç substancial que està representant l’aplicació del nou protocol-guia contra les agressions masclistes a les universitats, aprovat el passat mes de març, en la defensa dels drets de les dones. Tots dos consellers ho han dit avui en una compareixença conjunta a les comissions d'Igualtat i Feminismes i de Recerca i Universitats del Parlament on han explicat les mesures que s’estan duent a terme en la lluita contra l’assetjament sexual a les universitats.
En la seva intervenció, el conseller Nadal ha posat l’accent en la bona feina que, des de fa un cert temps, porten fent les universitats mitjançant les seves unitats d’igualtat però ha precisat que ara “calia fer un pas endavant per establir mecanismes i procediments conjunts per a tot el sistema universitari per fer front als casos d’assetjament i violències masclistes”. El conseller ha afegit que davant aquest tipus d’agressions “hem de ser contundents, clars, exigents i preventius i actuar alhora amb plenes garantiesenvers les víctimes”.
Per aquest motiu, el Departament de Recerca i Universitat i el d’Igualtat i Feminismes van aprovar el passat mes de febrer elProtocol-guia d’àmbit universitari per prevenir i reparar amb diligència deguda les situacions de violència masclista, assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere fruit del treball sostingut de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).
El nou protocol-guia posa la víctima al centre de tot el marc d’actuacions i estableix l’obligació per part de les universitats de garantir que la persona agredida estigui en tot moment informada, acompanyada i rebi el suport necessari per a la seva reparació integral evitant la seva revictimització. Alhora, proporciona recomanacions per implementar els estàndards de diligència deguda, tant en l’àmbit de la reparació com de la prevenció, per ser contundents i exigents amb situacions d’assetjament i de violència.
El conseller Nadal ha posat en valor les accions que està duent a terme el Departament que encapçala per garantir la correcta aplicació del protocol-guia. En aquest sentit, ha destacat la formació que s’està fent al personal de les universitats i dirigida a unitats d’igualtat, assessories jurídiques i oficines de prevenció de riscos laborals entre altres. Aquestes formacions jurídiques i d’atenció psicològica per garantir l’eficàcia i l’aplicació dels protocols contra l’assetjament de les universitats tenen com a objectiu una actualització harmonitzada dels protocols, tot respectant l’autonomia universitària. Les primeres formacions, de 28 hores de durada, apleguen una vuitantena de participants.
En l’àmbit de la recerca, el conseller Nadal ha recordat que en el cas dels centres de recerca CERCA, aquests també disposen de protocols contra l'assetjament i, en els últims cinc anys, en el conjunt dels 41 centres s'han invertit més de 50.000 euros en diferents programes contra aquesta xacra. Igualment, el conseller ha explicat que el Departament de Recerca i Universitats avança en el desplegament de la Llei de la ciència mitjançant l’estratègia d'igualtat de gènere en la ciència que ha de preveure entre d’altres, que els agents del sistema de recerca, desenvolupament i innovació del sector públic han d'incloure en els seus codis ètics l'obligació d'actuar en contra de l'assetjament sexual, la revictimització i la violència masclista, i també establir mecanismes de protecció i suport a les víctimes
Així mateix, el conseller Nadal ha destacat la convocatòria INDOVIG d’ajuts destinats a projectes de millora de la qualitat docent en matèria de violència de gènere amb capacitat transformadora impulsada pel Departament i que, enguany, ha augmentat un 62% el pressupost. En l’accés a la universitat, el conseller ha valorat molt positivament la gratuïtat de la matrícula universitària per a víctimes de violència masclista més enllà de l’àmbit de la parella, una mesura que no existeix en cap altre lloc de l’Estat.
Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha explicat en seu parlamentària que la creació del nou protocol-guia ha suposat un punt d'inflexió en la forma d'abordar les violències masclistes i LGBTI-fòbiques a les universitats. "Parlem d'un canvi de paradigma, de funcionar únicament com a eina sancionadora a posar el focus en la prevenció i l’acompanyament, tant a les estudiants com al professorat i tot l'entorn educatiu".
La consellera Verge ha explicat tot seguit els canvis que l’aplicació del nou Protocol-guia ja està produint en l’àmbit universitari i n’ha destacat l’impacte quan ha passat menys d’un any des de la seva aprovació. A tall d’exemple ha ressaltat les revisions dels protocols existents per part de les universitats, la formació especialitzada que està proporcionant el Govern al personal de les universitats, l’obertura de canals de denúncia anònima, i l’elaboració d’informes anuals que recolliran els indicadors comuns de seguiment dels casos, tal i com es defineix al protocol-guia. "això ens permetrà estandarditzar les dades, conèixer en profunditat els detalls d'aquestes violències i, per tant, també treballar per prevenir-les", ha assegurat.
En la seva intervenció, la consellera Verge ha plantejat alguns del principals reptes de futur pel que fa a la lluita contra les violències masclistes. Així, ha proposat que la formació en aquest àmbit sigui legalment obligatòria per tots els empleats i empleades públiques de l’àmbit educatiu en totes les etapes educatives, incloent les universitats. Igualment, ha plantejat la necessitat que les universitats dotin les unitats d’igualtat dels recursos humans i materials suficients, i que els protocols incloguin també altres violències, com les violències o assetjaments de caràcter racista, tal com s’està treballant amb el Departament d’Educació en el Pla d’Escoles Lliure de Violències, en desplegament del pla d’acció contra el racisme.
Verge també ha posat en relleu el compromís ferm de l’actual Govern a l’hora d’assumir la transformació feminista com un dels eixos principals de les seves polítiques. La consellera ha valorat molt positivament el fet d’haver creat un departamenten aquest àmbitque ha permès “supervisar i acompanyar amb més eficàcia la implementació de les lleis d’igualtat com no s’havia fet mai abans.” A més, la consellera Verge ha recordat que el Govern ha doblat el pressupost del qual disposen les unitats d’igualtat de les universitats per a l’abordatge de les violències masclistes.