1. El conseller Balcells ha presidit la primera reunió que aplega el consell de col·legis, els col·legis i les associacions professionals d’infermeria
  2. La comissió impulsa el Pla d’Acció de la professió infermera 2024-2025, que busca el creixement de la professió a partir de 43 accions encaminades a potenciar l’autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l’impacte social

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presidit avui la reunió constitutiva de la Comissió tècnica de seguiment (CTS) del Pla d’Acció de la professió Infermera 2024-2025. Aquest document busca el creixement de la professió a partir de 43 accions encaminades a potenciar l’autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l’impacte social de totes les infermeres. La comissió està formada pel consell de col·legis, els col·legis i les associacions professionals d'infermeria, que així poden tenir una veu activa en un espai formal per a la participació en les polítiques públiques de cures, salut i benestar, i continuar col·laborant com fins ara amb el Departament de Salut.

Les infermeres tenen un paper clau en la transformació del sistema de salut, però se les ha de dotar d’instruments, condicions i reconeixement que afavoreixin la seva autonomia i potencial per a la millora de la salut i benestar de les persones, el desenvolupament de la seva professió i la visibilitat en la presa de decisions i en l’impacte social de la seva feina. Per això s’ha elaborat un Pla d’acció específic per a la professió infermera amb les prioritats per al 2024 amb continuïtat durant el 2025, i que és fruit dels treballs del Fòrum de Diàleg Professional.

Els objectius del Pla defineixen cinc grans àmbits d’actuació, dels quals sorgeixen un total de 17 prioritats i 43 accions, amb un calendari específic per als propers 12 mesos que dona credibilitat a aquesta millora de la professió infermera. La CTS garanteix el compliment de les accions amb reunions cada tres mesos a partir de la inicial de constitució que s’ha celebrat avui.

Els cinc àmbits de treball són:

  1. Impacte en salut i benestar: importància de consolidar la pràctica infermera en base a l'evidència i avançar en l'ús, la indicació i l’autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres.
  2. Desenvolupament de la professió infermera: elaboració del mapa de llocs de treball d’infermera especialista, la consolidació de la figura de les infermeres i infermers especialistes, i l'elaboració i difusió del diagnòstic del lideratge infermer. En relació a les infermeres especialistes amb títol oficial, la categoria ja està creada a l’Institut Català de la Salut (ICS), que preveu la creació de llocs de treball. La Taula d’harmonització, per la seva banda, treballarà pel reconeixement de les infermeres a tot el SISCAT.
  3. Ordenació i planificació professional: necessitat d'actualitzar les descripcions dels llocs de treball, elaborar models d'assignació de necessitats de professionals de l'atenció primària i comunitària i analitzar els recursos professionals hospitalaris.
  4. Promoció de la formació i la recerca infermera: importància de promoure la formació infermera i impulsar les oportunitats i el reconeixement de la recerca infermera a Catalunya.
  5. Reconeixement i reforç del lideratge infermer en la presa de decisions: promoure el reconeixement i el valor de la contribució de les infermeres, fomentant una major visibilitat de la professió en tots els nivells de presa de decisions, tant governamental com organitzacional i clínic.

2  

Imatges

La sessió, presidida pel conseller Balcells, s'ha celebrat aquest migdia.

La sessió, presidida pel conseller Balcells, s'ha celebrat aquest migdia. 1875221

La comissió impulsa el Pla d'Acció de la professió infermera 2024-2025.

La comissió impulsa el Pla d'Acció de la professió infermera 2024-2025. 441633

1  

Fitxers adjunts

Presentació del Pla d'Acció

Presentació del Pla d'Acció
PDF | 603641