- En els darrers 4 anys s’han destinat prop de 15 milions d’euros en ajuts a la vegueria.
- El delegat Josep Castells subratlla que, tot i que en la gestió de l’aigua “tenim les competències compartides amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la Generalitat inverteix en tots els àmbits del cicle de l’aigua”.
- El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, recorda que l’episodi de sequera no s’ha acabat i que cal continuar l’execució de les obres.
El delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran, Josep Castells Farré, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes López, han mantingut avui una reunió de treball amb els consells comarcals de la vegueria. Durant la trobada, s’ha fet un repàs de l’evolució de la sequera i de les eines a disposició dels municipis per gestionar-la, s’ha revisat l’estat d’execució de les obres en curs, i s’han comentat altres temes d’interès per al món local, com són les convocatòries de subvenció obertes, les subvencions atorgades i la seva execució.
A l’inici de la reunió, el delegat del Govern ha fet referència al procés participatiu de la comissió territorial de la Taula Nacional de l’Aigua, que ha finalitzat recentment i ha permès construir 17 propostes per contribuir a l’elaboració de les polítiques públiques del país. Aquest procés, ha dit Castells, “ha fet evident que compartim una visió pirinenca per a la millora de la gestió dels recursos hídrics, i ha posat sobre la taula la necessitat de treballar conjuntament: Generalitat, consells comarcals, ajuntaments, entitats i empreses”. D’altra banda, el delegat ha recordat que, “tot i que en la gestió de l’aigua tenim les competències compartides amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la Generalitat inverteix en tots els àmbits del cicle de l’aigua”.
A continuació, el director de l’ACA ha recordat que “l’episodi de sequera no s’ha acabat, malgrat una certa recuperació de les reserves, que es troben actualment al 35%”. En aquest sentit, Reyes ha insistit: “Cal que continuem fent un consum el més eficient possible de l’aigua, sense deixar de banda l’execució de totes les obres, tant des del Govern com des del món local, per millorar les xarxes d’abastament i per incrementar la garantia d’aigua per ser més resilients davant els canvis vinculats a l’emergència climàtica” .
En aquests moments, l’ACA té assignats al món local de tot el país més de 360 milions d’euros. Són fons que es destinen a ajuts i subvencions vinculades a l’abastament (a través de les successives convocatòries de subvencions per a la millora de l’abastament en alta i enguany també en baixa) i a convenis de sanejament. D’aquests, prop de 15 milions d’euros corresponen a l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran, i es distribueixen de la manera següent:
- Ajuts a la millora de les xarxes d’abastament 2020-2024: 4,3 milions d’euros (93 ajuts atorgats).
- Millora de l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals i reparació de fuites: 8 milions d’euros a través d’un total de 67 projectes.
- Plans directors per a l’abastament: 200.000 euros a través de 33 ajuts atorgats.
- Ajuts per al transport d’aigua en camions cisterna i obres d’emergència (pendent de resolució definitiva): 96.400 euros a través d’11 ajuts.
- Ajuts per a la construcció de nous pous: 1,6 milions d’euros i 21 sol·licituds rebudes (pendent de resolució).
- Redacció de projectes per reduir el risc d’inundació: 23 peticions amb una dotació prevista de 615.000 euros.
- Ajuts per a la conservació i manteniment de lleres: 225.000 euros i 20 sol·licituds (pendent de resolució).
Reyes també ha destacat que l’ACA té un total de cinc convenis en curs per a la millora del sanejament a la vegueria. Aquests convenis beneficien els municipis de Fontanals de Cerdanya (Queixans i les Perenes), Isona i Conca Dellà (Conques), Conca de Dalt (Aramunt), Castell de Mur (Cellers) i la Seu d’Urgell.