Direcció General de Comunicació

Artur Mas proposa que sigui la Generalitat qui autoritzi tots els immigrants que hagin de venir a Catalunya

L'autorització seria imprescindible i prèvia al permís de treball que podria continuar donant el govern espanyol

query_builder   18 febrer 2003 19:02

event_note Nota de premsa

Artur Mas proposa que sigui la Generalitat qui autoritzi tots els immigrants que hagin de venir a Catalunya

L'autorització seria imprescindible i prèvia al permís de treball que podria continuar donant el govern espanyol

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, és partidari que el Govern català tingui la potestat d’autoritzar l’entrada de tots els immigrants que vulguin venir al nostre país. La proposta que el conseller en cap ha fet pública aquest matí està basada en el model del Govern del Quebec, el qual, gràcies a un conveni signat amb l’Estat federal del Canadà, té la potestat d’emetre un certificat de selecció previ al permís laboral que posteriorment atorga el Govern federal. Artur Mas ha fet pública aquesta proposta després de reunir-se amb el ministre de Relacions amb els Ciutadans i la Immigració del Quebec, Rémy Trudel.

“El model de política d’immigració del Quebec és el model que volem per a Catalunya”. Així de clar s’ha expressat el conseller en cap, Artur Mas, al sortir de la reunió amb el ministre Trudel. El conseller ha donat alguns detalls més que li han semblat particularment interessants per aplicar a Catalunya:

El Quebec té repartides, en els països d’on reben immigrants, fins a 11 oficines de selecció laboral en origen (algunes en col·laboració amb el Govern federal del Canadà, altres per pròpia iniciativa). Artur Mas ha dit que la Generalitat “voldria multiplicar per bastant” el nombre d’oficines que en un futur pensa instal·lar de forma similar a l’estranger. Si el Quebec no atorga el certificat de selecció l’immigrant no pot establir-se al país, digui el que digui el Canadà. Els criteris pels quals es basa l’atorgament del certificat són fonamentalment el coneixement de la llengua o l’actitud per voler-la aprendre, la capacitat d’integració i els aspectes professionals. En el cas de sol·licitar un reagrupament familiar, aquest només es concedeix si hi ha capacitat per mantenir la família una vegada s’instal·li al Quebec. Totes les despeses d’integració de l’immigrant i de selecció en origen les aporta el Govern federal del Canadà.

Conscient que en l’àmbit de la immigració cal continuar les negociacions amb el Govern espanyol, Artur Mas ha insistit que “no volem fer la competència a ningú” i que “si hi ha voluntat política per part de l’executiu central és fàcil arribar a un acord”. Com a prova ha ensenyat als periodistes assistents el document de conveni que varen signar el Govern del Quebec i el Canadà del qual totes dues parts, assegura Mas, se’n senten “àmpliament satisfetes pel bon resultat que els hi està suposant”.

Per últim, el conseller en cap ha insistit en la importància que els nous immigrants que arriben al nostre país “puguin conèixer la nostra llengua” i ha recordat que el model del Quebec contempla “com a obligatori” l’aprenentatge de la llengua del país. Segons Mas, amb la nova immigració “ens hi juguem la identitat catalana d’aquí a 30 anys” i en aquest sentit, “els nous immigrants la defensaran millor si aprecien la cultura catalana i, en especial si aprenen el català i el troben útil per a treballar”.

Replantejar les bases d’entesa política amb Espanya

D’altra banda, el conseller en cap ha fet balanç del viatge oficial al Quebec agraint a les autoritats d’aquest país el reconeixement institucional que Catalunya ha tingut durant aquests dies. Així Mas considera que Catalunya “té molt bona imatge al Quebec” i la prova en són l’enorme interès que han despertat les activitats culturals que s’hi han organitzat durant aquests dies. De tota manera sí que ha lamentat “la relació econòmica encara massa dèbil de Catalunya respecte al Quebec” i s’ha confessat “impressionat per l’evolució econòmica d’aquest país en els últims 40 anys”.

En el camp polític, Mas ha defensat la coincidència de models entre Quebec i Catalunya com a “dues nacions sense Estat amb aspiracions per obtenir un grau més elevat de decisió pròpia” i malgrat que “els camins que cadascú ha escollit per aconseguir-ho són diferents” s’ha mostrat partidari de “consolidar les relacions Catalunya-Quebec”. En el cas de Catalunya, però, Artur Mas ha insistit en la necessitat de “replantejar les bases d’entesa política entre Catalunya i Espanya” i ha indicat com a única via per aconseguir-ho l’aplicació d’un nou Estatut.

1  

Imatges

Fotografia (Jordi Bedmar)

Fotografia (Jordi Bedmar) 203

2  

Fitxers adjunts

Tall de veu 2

Tall de veu 2
RM | 531

Tall de veu 1

Tall de veu 1
RM | 493