Empresa i Treball

La Generalitat dóna suport a la candidatura d'Empúries a Patrimoni de la Humanitat

Antoni Fernàndez Teixidó lliura a l'alcalde de l'Escala una carta de suport al reconeixement del jaciment

query_builder   11 juliol 2003 19:13

event_note Nota de premsa

La Generalitat dóna suport a la candidatura d'Empúries a Patrimoni de la Humanitat

Antoni Fernàndez Teixidó lliura a l'alcalde de l'Escala una carta de suport al reconeixement del jaciment

Suport a la candidatura d’Empúries a Patrimoni de la Humanitat

El Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme ha anunciat aquesta campanya durant l’acte celebrat avui  a Empúries per donar suport a la declaració del jaciment a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Antoni Fernàndez Teixidó, acompanyat del Director General de Turisme, Xavier Civit,  ha lliurat a l’alcalde de l’Escala, Josep M. Guinart, una carta de suport per tal que el jaciment d’Empúries sigui declarat Patrimoni Mundial.

Amb aquest acte, Fernàndez Teixidó com a Conseller de Turisme, vol sumar-se als esforços de l’ajuntament de l’Escala i de la Diputació de Girona, per tal que el Govern de l’Estat impulsi la candidatura d’Empúries davant la UNESCO.

Segons Teixidó, el jaciment d’Empúries representa d’acord amb la Llei de Turisme, un recurs turístic essencial, i la seva declaració reforçarà la realitat de Catalunya com a destinació turística global. D’altra banda, el Conseller ha destacat el gran impuls del turisme cultural a Catalunya dels darrers anys, a través d’accions com la celebració de l’Any Internacional Gaudi que s’espera repetir l’any 2004 amb l’Any Dalí.

L’acte, que ha tingut lloc avui a la seu del Museu d’Arqueologia d’Empúries, ha comptat també amb l’assistència del Director General de Patrimoni Cultural, Josep M. Sans; el subdirector General de Treball, Indústria, Comerç i Turisme a Girona, Josep Cortadellas i; el Director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Miquel Molist.

Prop de 250.000 visites l’any

La ciutat grega d’Empúries reuneix una sèrie de característiques que la fan singular: és l’única colònia grega que es conserva a la Península Ibèrica. A través d’aquell assentament es va introduir la cultura clàssica a tota la península, l’any 218 a.C. Es pot considerar, a més, com un símbol de la diversitat cultural, ja que els antics pobladors no tan sols tenien contactes amb els grecs i els romans, sinó també amb els fenicis i amb el nord d’Àfrica.

Empúries és un centre d’investigació viu, visitat per més de 225.000 persones anualment. Conserva, a més, una cultura material que és testimoni d’excepció de les relacions culturals entre el món indígena, el món grec i el món romà. La seva ubicació, arran de mar, i en un entorn natural protegit, el converteix en un dels escenaris arqueològics, històrics i culturals més bonics.

Les restes arqueològiques d’Empúries són objecte de recuperació pública d’ençà de l’any 1908. El 1931, el conjunt arqueològic gaudeix d’una protecció legal específica a través de la declaració del Monument Històric-Artístic d’Interès Nacional.

Empúries conté tresors i testimonis dels pobladors indígenes de l’edat del bronze, el món grec i romà i el seu impacte en el desenvolupament de la cultura ibèrica i en les relacions culturals amb el món fenici i púnic. El fet que Empúries fos parcialment abandonada en època romana o coberta per les dunes garantí la preservació excepcional de la major part de la trama urbana de les ciutats grega i romana.

A Catalunya, han estat declarats Patrimoni de la Humanitat els següents monuments: a Barcelona, el Park Güell, La Pedrera, el Palau de la Música, Hospital de Sant Pau; a Tarragona, el conjunt momumental de la Tarragona romana; a Lleida, el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí.

La declaració d’aquests monuments, ha servit per impulsar el reconeixement internacional del patrimoni cultural de Catalunya, generant nous corrents turístics que han contribuït a reforçar la imatge Catalunya com a marca global, i a promocionar el país com a destinació turística.

3  

Imatges

Visita al jaciment arqueològic

Visita al jaciment arqueològic 876

El conseller i l'alcalde de l'Escala

El conseller i l'alcalde de l'Escala 830

El conseller signa la carta de suport

El conseller signa la carta de suport 844