Direcció General de Comunicació

Dues exposicions centraran el centenari de la revista "En Patufet"

La Generalitat vol sumar esforços i collaborar en les activitats que organitzin entitats arreu del territori

query_builder   16 octubre 2003 13:17

event_note Nota de premsa

Dues exposicions centraran el centenari de la revista "En Patufet"

La Generalitat vol sumar esforços i collaborar en les activitats que organitzin entitats arreu del territori

El secretari general de la Presidència, Carles Duarte; el president de la Fundació Folch i Torres, Ramon Folch i Camarassa, i el comissari de l’any Patufet, Víctor Batallé, han presentat aquest matí els actes organitzats en motiu del centenari de la revista En Patufet.

Les activitats estan promogudes i impulsades per una Comissió creada per la Generalitat de Catalunya on hi té una presència important la Fundació Folch i Torres. Aquesta institució ha convertit el Castell de Palau-Solità i Plegamans (Vallès Occidental) en l’arxiu-museu de les obres i material biogràfic i bibliogràfic dels 5 germans Folch i Torres.

L’objectiu del Govern català és recordar i difondre la tasca que va portar a terme “En Patufet” com a mitjà de comunicació, com a instrument pedagògic i l’aportació que va fer a la llengua catalana. La Comissió de l’any Patufet ha presentat avui les primeres activitats que s’han previst, però la voluntat de la Generalitat és sumar esforços i col•laborar amb altres propostes que arribin d’altres entitats i municipis.

Les activitats

Dues exposicions centraran la celebració dels 100 anys de la publicació del primer número de la revista. Una de les mostres es farà a Barcelona; l’altra, produïda per l’Institució de les Lletres Catalanes, s’ha concebut com una exposició itinerant per presentar-se als municipis que s’adhereixin a la commemoració.

També està prevista l’organització d’un col•loqui sobre “La revista, la premsa i la indústria cultural del anys 20”, que acostarà l’any Patufet a l’àmbit acadèmic. D’altra banda també està prevista la difusió entre els infants dels valors que van caracteritzar en Patufet i que el van fer tan popular. Aquesta difusió es farà a través de les escoles i del programa Club Súper 3.

Un referent per la cultura catalana

El 3 de gener de 1904 es va publicar el primer número d’aquest setmanari, creat per Aureli Capmany, i es convertia en la primera revista infantil en català. Amb la participació d’un important nombre d’escriptors, dibuixants i ninotaires, va ser una de les publicacions amb gran incidència social i molt llegida a Catalunya.

A finals de l’any 1909 l’editor Bagunyà va encarregar a Josep Maria Folch i Torres una novel•la que es publicaria en suplements al Patufet com una sèrie: “Les aventures extraordinàries d’En Massagran”. De seguida, i gràcies al gran èxit d’en Massagran, Folch i Torres va entrar a la revista com a redactor.

L’any 1915 Josep M. Folch i Torres hi publicava una historieta amb el títol “Pàgines viscudes”, i que va tenir un gran èxit. Fins al 1938, n’hi va publicar centenars sota l’epígraf genèric d’aquella primera historieta –il•lustrades sempre pel dibuixant Joan G. Junceda- que constituïen un gran èxit de vendes (65.000 exemplars setmanals). El mèrit d’En Patufet consisteix en el fet que va aconseguir arribar a totes les classes de la societat catalana, on era llegit per petits i grans, i d’haver contribuït extraordinàriament a la catalanització del país.

2  

Imatges

Logo de l'Any Patufet

Logo de l'Any Patufet 83

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 156