Responsable comunicació
Jordi Vera
Contacte amb mitjans
Pl. Sant Jaume, 4 (Palau de la Generalitat)Tel. 93 402 46 23
Fax. 93 402 47 92
Web del departament
Mail de contacte
query_builder 14 gener 2003 14:58
event_note Nota de premsa
L’executiu català vol consolidar les actuacions amb el Marroc donada la seva proximitat, el coneixement mutu existent i l’arribada de molts immigrants d’aquest país a Catalunya. El responsable del programa “Catalunya Marroc” serà Àngel Colom.
Artur Mas: “Que els immigrants arribin d’una manera ordenada”
Les principals finalitats del programa "Catalunya-Marroc” són les següents:
Promoure la contractació laboral al Marroc, mitjançant l’obertura d’una nova oficina de formació i orientació de la Xarxa d’Informació i Selecció Laboral en Origen (XILA). Es tindrà present que els immigrants procedents del Marroc ocupen bàsicament llocs de treball en el sector de la construcció (paletes, lampistes o fusters) i en el de l’agricultura. Segons Artur Mas, “no pretenem portar més persones a Catalunya sinó que les que hagin de venir ho facin de manera ordenada”. Està previst que aquesta oficina s’inauguri durant el primer semestre d’aquest any, durant un viatge institucional que realitzarà el Govern, representat per Artur Mas i Antoni Fernàndez Teixidó.
Coordinar les diferents iniciatives que la Generalitat ofereix a les empreses catalanes per a la seva promoció econòmica al Marroc. D’aquesta manera, l’oficina de la XILA de Casablanca s’afegirà als serveis oferts per la representació del COPCA ja establerta a la ciutat marroquina des del 1989. Des d’aleshores ençà ja ha gestionat més de 200 projectes d’empreses. Aquesta doble presència que a partir d’ara tindrà la Generalitat a Casablanca respon a la voluntat del Govern d’integrar al màxim les necessitats de l’oferta i la demanda de treball.
Impulsar les polítiques de cooperació amb el Marroc dins dels plans de cooperació internacional del Govern de la Generalitat.
Fomentar les relacions governamentals amb les institucions i els òrgans de Govern del Marroc.
Entre els motius que expliquen l’elecció de Polònia i el Marroc com a punts de partida de la XILA destaquen els criteris de proximitat geogràfica i els criteris administratius, que en el cas de Polònia ja compta amb un Acord d’immigració signat amb Espanya i, a més a més, la Generalitat està representada a través de l’oficina del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) a Varsòvia i al Marroc.
Els principals objectius de les oficines de la XILA són els següents:
Facilitar informació fiable als immigrants sobre la situació del mercat de treball a Catalunya i els sectors productius que requereixen mà d’obra, així com les característiques principals de la societat catalana.
Participar, en representació de les empreses que així ho sol·licitin, en els processos de selecció de les persones que vulguin venir a treballar a Catalunya.
Proporcionar a les persones seleccionades la formació professional ocupacional i en llengua catalana i castellana que necessitin per al seu futur lloc de treball.
Col·laborar en la selecció en origen del personal per a servei domèstic i atenció a la gent gran.
Col·laborar en la recollida i presentació de la documentació necessària a fi d’aconseguir una tramitació ràpida dels visats en les Ambaixades i Consolats espanyols en els països d’origen. Precisament per aprofundir en l’assoliment d’aquest últim objectiu de les oficines de la XILA, el conseller Fernàndez Teixidó ha anunciat que ha ofert signar amb el govern espanyol un conveni de col·laboració durant les properes setmanes.
Catalunya compta avui amb més de 313.000 ciutadans estrangers (segons el Ministeri de l’Interior) dels quals més de 175.000 estan afiliats a la Seguretat Social, procedents dels països d’Europa extracomunitaris, com ara Polònia, Romania i Bulgària; o de zones com l’Àfrica del Nord i l’Amèrica Central i del Sud (Perú, Colòmbia, Equador). Pel que fa a ciutadans procedents del Marroc, n’hi ha 103.505 que disposen de permís de residència i treball. D’aquests, 40.638 estan afiliats a la seguretat social.