Territori

El Centre de Recuperació de la Fauna de Vallcalent aconsegueix que neixi un trencalòs en captivitat

-Es tracta d'un fet excepcional en aquesta espècie de rapinyaires

query_builder   26 febrer 2003 12:55

event_note Nota de premsa

El Centre de Recuperació de la Fauna de Vallcalent aconsegueix que neixi un trencalòs en captivitat

-Es tracta d'un fet excepcional en aquesta espècie de rapinyaires

El trencalòs (Gypaetus barbatus) va néixer el passat dijous, dia 20 de febrer, al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent. Aquest ou, i un altre, finalment inviable, procedien d’un niu situat al Pallars Jussà.

Tècnics del Departament de Medi Ambient i del Grup d’Estudi i Protecció del Trencalòs, que porten el seguiment de l’espècie, van detectar certes incidències al llarg de la incubació per part dels progenitors. Finalment, valorant la delicada situació d’aquesta espècie a la Península i la resta d’Europa, es va decidir rescatar els ous, tot i les poques probabilitats que seguissin vius i es poguessin recuperar. El 28 de gener, després d’emetre’s la corresponent autorització, membres del Grup especial d’alta muntanya i escalada del cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient, en col·laboració amb els tècnics del mateix Departament, van escalar el niu i van retirar la posta. Inmediatament els ous van ser traslladats al Centre de Fauna de Vallcalent per tal continuar la seva incubació artificialment. Al cap de deu dies d’incubació artificial, es va començar a detectar desenvolupament i moviment fetal en un dels dos ous, i es va confirmar que era viu. La incubació dura aproximadament 53 dies. El poll de l’ou fèrtil va picar per primer cop la closca el 18 de febrer i no va acabar de trencar-la i néixer fins al cap de 30 hores, el dia 20 de febrer.

Aquest exemplar, per tal de poder ser alliberat, o utilitzat en programes de cria en captivitat, ha de ser criat per pares adoptius de trencalòs. Per aquesta raó se’l traslladarà al Centre de Reproducció de la Junta d’Andalusia, a Cazorla, on hi ha una parella que ha perdut la posta. Part dels progenitors d’aquest centre procedeixen de Catalunya, que ha sol·licitat la participació en el Programa Europeu de cria en captivitat del trencalòs.

La conservació del trencalòs

El trencalòs és segurament el rapinyaire més emblemàtic i representatiu de la conservació del patrimoni natural pirinenc. Malgrat tractar-se d’un ocell tímid i inofensiu, el poc coneixement de la seva biologia i el fet d’haver estat considerat durant molts anys un ocell perillós, van motivar la seva persecució directa. Per això va desaparèixer de molts punts d’Europa. A començaments dels anys 80, la situació de l’espècie va arribar a ser tan greu que es va incloure en els diferents tractats europeus sobre conservació de la fauna. A l’estat espanyol es va catalogar com a espècie en perill d’extinció.

Entre diferents Comunitats Autònomes es va crear un Pla Coordinat d’Actuacions, que va servir de base per a l’elaboració del Pla de Recuperació del trencalòs a Catalunya. Els objectius d’aquest pla són:

 Evitar la mort dels exemplars;

 Facilitar la reproducció de les parelles;

 Protegir les zones de reproducció;

 Potenciar els recursos alimentaris;

 Realitzar els estudis i treballs necessaris per aprofundir en el coneixement de la biologia de l’espècie, factor bàsic per poder actuar.

Les actuacions concretes que es van derivar d’aquests objectius estan recollides en el Decret 282/1994, de 29 de setembre, pel qual s’aprova el Pla de Recuperació del Trencalòs a Catalunya. En aquest decret es controlen o modifiquen els factors que repercuteixen negativament sobre l’espècie a Catalunya.

 Inclusió en els estudis d’impacte, sobre actuacions dins d’Espais d’Interès Natural, de la incidència sobre la població de trencalòs;

 Inventari, modificació o adequació de les línies elèctriques que poden provocar-los la mort;

 Regulació de les activitats en les zones de reproducció

L’any 1993, el programa LIFE, de Conservació de Vertebrats Amenaçats dels Pirineus, va donar l’impuls final que aquest ocell necessitava per a l’aplicació de les mesures correctores bàsiques per a la seva conservació.

Característiques del trencalòs

Aquest ocell es pot definir com un voltor amb aspecte d’àliga. De fet, el seu nom científic el descriu amb el terme Gypaetus, que vol dir voltor-àliga, perquè el seu comportament és carronyer com el d’un voltor mentre que té el coll i els tarsos recoberts de plomes com una àliga, i barbatus, que es refereix al bigoti que li travessa la cara com un antifaç i que es prolonga en una petita barba sota el bec. La seva grandària (uns 2,7 metres d’envergadura i fins a 7 quilos de pes), el color blanc-ataronjat del cap, i el cos, les ales i la cua fosques i llargues donen un aspecte únic i inconfusible a aquest ocell, clarament diferent a d’altres rapinyaires dels Pirineus com el voltor, l’àliga daurada o l’aufrany.

La seva alimentació, formada en un 70% per ossos d’animals morts, i el seu costum de trencar-los llançant-los des de l’aire sobre les roques, el converteixen en un dels ocells més peculiars del planeta.

El trencalòs viu sempre en zones muntanyoses molt abruptes com els Pirineus o l’Himàlaia, amb grans penya-segats o cingleres per instalar-hi els nius. Als Pirineus els podem trobar entre els 500 i els 3000 metres, des de les serres exteriors fins als cims més alts.

Presentació de la monografia sobre el Pla de Recuperació del Trencalòs

El Departament de Medi Ambient ha editat la monografia, “Pla de Recuperació del Trencalòs: biologia i conservació”, d’Antoni Margalida i Diego García. Aquest llibre ha estat publicat en la col·lecció del Departament “Documents dels Quaderns del Medi Ambient”. És el primer document d’aquestes característiques fet arreu del món sobre aquesta espècie. El conseller Espadaler ha presidit la presentació d’aquesta monografia, que ha anat a càrrec de Diego Garcia.

El document inclou una part inicial descriptiva i de diagnosi del seu estat. Fa un repàs de les problemàtiques de l’espècie, i tracta allò que cal fer i es fa per a conservar-la. També es fa un recull de les diferent actuacions que realitza el Departament de Medi Ambient amb el Pla de Recuperació. El llibre també inclou una extensa bibliografia, el text del Decret del Pla de recuperació, i la traducció al castellà i a l’anglès. Es tracta d’un llibre divulgatiu, molt útil per als professionals que han de realitzar tot tipus de treballs en els que es pugui veure relacionat el trencalòs.

2  

Imatges

Fotografia del poll de trencalòs nascut al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent

Fotografia del poll de trencalòs nascut al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent 785

Fotografia del poll de trencalòs nascut al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent

Fotografia del poll de trencalòs nascut al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent 785