Cultura

El conseller de Cultura inaugura demà el nou Arxiu Comarcal de Vilafranca del Penedès

L'equipament disposa de 9.500 metres lineals de prestatgeria

query_builder   13 desembre 2002 11:56

event_note Nota de premsa

El conseller de Cultura inaugura demà el nou Arxiu Comarcal de Vilafranca del Penedès

L'equipament disposa de 9.500 metres lineals de prestatgeria

El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, inaugurarà demà, dissabte 14 de desembre, a les dotze del migdia, la nova seu de l’Arxiu Comarcal de Vilafranca del Penedès (Avinguda d’Europa, 24). L’acompanyarà el director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer, i el cap del Servei d’Arxius de la Direcció General del Patrimoni Cultural, Francesc Olivé.

La nova seu de l’Arxiu està situada en un edifici de nova construcció que dóna solució als problemes d’espai i la impossibilitat material d’ampliacions de la seva anterior ubicació, a la planta baixa de la casa Torras i Bages de Vilafranca, que també acull la biblioteca comarcal de l’Alt Penedès.

El nou edifici, obra dels arquitectes Rob Dubois i Schuichi Kobari, ocupa una superfície total construïda de 1.600 metres quadrats, dels quals 1.200 metres corresponen a superfície útil. La instal·lació disposa una sala de consulta amb dotze punts per als investigadors; un espai destinat a activitats de difusió, com ara cursos o exposicions; un espai destinat a  moll de descàrrega de documentació,  i una zona per a la neteja i la desinsectació; una sala de classificació i tractament dels documents, i sis dipòsits per a l’emmagatzematge de la documentació amb una capacitat de 9.500 metres lineals de prestatgeria, un d’ells adaptat per a documents de gran format, com plànols o cartells, i de característiques especials de conservació i dipòsit, com ara fotografies.

El Departament de Cultura ha aportat els 1.248.408,78 euros (207.717.743 pessetes) que ha costat la construcció i dotació del nou equipament. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha cedit el solar, mentre que el Consell Comarcal, segons l’article 33 de la Llei d’arxius i documents, de 13 de juliol de 2001, gestionarà el centre.

 L’Arxiu té com a funcions principals: coordinar i dirigir els programes sobre el patrimoni documental de la comarca i elaborar l’inventari del patrimoni documental; oferir serveis especialitzats complementaris i de suport als altres arxius de la comarca, sobretot serveis d’assistència als arxius municipals; ingressar, custodiar i difondre la documentació que aplega, i fomentar l’organització d’activitats de divulgació del patrimoni documental i promoure’n la recerca.

El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès van acordar, a través d’un conveni signat el gener de 1983, crear un arxiu comarcal a l’Alt Penedès, que va entrar en funcionament el setembre d’aquell any. Al llarg de vint anys, l’Arxiu ha ingressat i gestiona la documentació de centres i serveis de la Generalitat de la comarca, la de l’Ajuntament de Vilafranca, els fons de l’administració reial i senyorial amb vinculacions territorials en la comarca, els fons notarials, judicials,  religiosos i d’institucions i empreses. 

Barcelona, 13 de desembre 2002

2  

Imatges

2466.jpg

2466.jpg 79

Arxiu de Vilafranca

Arxiu de Vilafranca 79