Economia i Hisenda

El nou model de finançament va incrementar un 9,6% els ingressos de la generalitat el 2002

Homs presenta la liquidació del Pressupost 2002, que registra 64MEUR de superàvit

query_builder   31 març 2003 19:12

event_note Nota de premsa

El nou model de finançament va incrementar un 9,6% els ingressos de la generalitat el 2002

Homs presenta la liquidació del Pressupost 2002, que registra 64MEUR de superàvit

Aquest matí, el conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha presentat la liquidació del Pressupost 2002. Es tracta del primer exercici en què s’aplica l’acord per al nou model de finançament de Catalunya, signat l’estiu del 2001. El tancament dels comptes deixa palès un increment del 9’6% dels ingressos de l’Administració catalana gràcies a aquest nou acord, que permet una participació directa en onze impostos estatals.

Quant als impostos directes, els comptes s’han tancat per sota la previsió inicial, ja que els ciutadans poden presentar la seva declaració fins al juny del 2003, i no és fins llavors quan es liquida el total d’aquest impost. “Amb el nou model, les liquidacions són molt importants, ja que ara participem directament en els impostos i els nostres ingressos depenen de la liquidació final que se’n faci”. En aquest sentit, Homs ha anunciat que el juny farà públics els càlculs de la Generalitat sobre la recaptació que s’aconseguirà a través dels impostos pendents de liquidar.

D’altra banda, pel que fa als impostos indirectes els ingressos reals han sobrepassat les previsions, ja que hi ha hagut un major rendiment dels tributs cedits i també la possibilitat de participar en els impostos especials.

El 2002, la Generalitat va incrementar en un 30% la partida destinada a la inversió. “Això demostra l’esforç addicional que fa el Govern en inversió pública per construir un país més modern i preparat per afrontar nous reptes”, ha dit Homs. Les despeses totals de l’Administració catalana l’any passat van augmentar un 9’54% respecte l’any 2001. En aquest capítol, destaca la reducció de les despeses financeres (han disminuït un 6’76% respecte a les previsions inicials) gràcies als baixos tipus d’interès.

Tot això representa un superàvit de 15’34 milions d’euros. Si hi sumem, però, el superàvit de la Seguretat Social i el dels organismes autònoms administratius, ascendeix als 64’30 milions d’euros.

La Generalitat ha continuat reduint el percentatge d’endeutament sobre el PIB català, com va fent des de fa sis anys. Les dades del Banc d’Espanya apunten que durant el quart trimestre del 2002 el deute de l’Administració catalana representava un 7’5% del total del producte interior brut. Els límits que marca la Unió Europea en aquest sentit es situen al 60%. Respecte al 2001, l’endeutament de la Generalitat (inclou les despeses de la Sanitat catalana) ha augmentat un 0’7%, xifra que representa 4’83 milions d’euros més. “Les despeses financeres per fer front a aquest deute només representen un 3% del total del Pressupost, i això és perfectament sostenible”.

En el tancament de l’exercici 2002, Homs també ha parlat dels terminis de pagament de la Generalitat. Avui, la mitjana se situa entre els 40 i els 45 dies, excepte per a les despeses sanitàries, que s’abonen al cap d’uns 75 dies.

“Es tracta d’una liquidació amb poques sorpreses i que demostra el bon ritme de creixement de l’economia catalana, com també la bona línia que segueix la Generalitat a l’hora de gestionar els recursos”, ha conclòs Homs. El conseller també ha anunciat que el proper dimecres, 2 d’abril, presentarà la liquidació dels comptes de l’any passat a la comissó d’Economia, Finances i Pressupost del Parlament de Catalunya.

1  

Imatges

Fotografia (Manolo S. Urbano)

Fotografia (Manolo S. Urbano) 424

1  

Fitxers adjunts

Pressupost 2002. Liquidació

Pressupost 2002. Liquidació
PPT | 142