Territori

Felip Puig reitera que els Arxius de Salamanca han de tornar a Catalunya

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques i Portaveu del Govern ho ha afirmat durant l'acte de presentació

query_builder   7 febrer 2003 14:50

event_note Nota de premsa

Felip Puig reitera que els Arxius de Salamanca han de tornar a Catalunya

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques i Portaveu del Govern ho ha afirmat durant l'acte de presentació

Felip Puig ha reclamat aquest matí el retorn dels arxius de Salamanca per “una qüestió no de romanticisme sinó de justícia”. El conseller de PTOP i Portaveu del Govern ha fet aquestes declaracions durant l’acte de presentació del Fons documental històric del Servei Meteorològic de Catalunya, al qual també hi han assistit el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, i el delegat territorial de Medi Ambient, Isidre Ferran.

Durant l’acte ha tingut lloc la presentació de la nova catalogació del fons històric de l’antic Servei Meteorològic de Catalunya. Felip Puig ha destacat que “aquest arxiu ens permet exposar part de la nostra història i alhora ens permet contemplar les nostres expectatives de futur, ja que per una banda té un valor científic, perquè Catalunya va ser i vol seguir sent pionera en la investigació meteorològica, i alhora, té una vessant nacional, perquè hem aconseguit que aquests arxius estiguin on tocava, que és a casa nostra”.

En aquest sentit, el conseller Felip Puig ha recordat que “nosaltres tenim el dret que el nostre fons històric estigui a Catalunya. Algú pot dir que som romàntics però el fet que ara tinguem aquests arxius i el fet que reclamem el retorn dels arxius de Salamanca no és perquè siguem romàntics sinó perquè és una qüestió de justícia. Els catalans tenim el dret i el deure de conservar el nostre llegat i la nostra història, i tenim el dret i el deure de construir el nostre futur”.

El contingut d’aquest fons històric va ser espoliat per part del règim franquista l’any 1939 quan es va clausurar l’antic servei de Meteorologia, creat per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1921. No va ser fins el 1983 que la Generalitat va arribar a un acord amb el Servicio Nacional de Meteorología, per tal que tota la documentació, clixés fotogràfics i aparells requisats pel règim franquista fossin dipositats a l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Fa pocs anys, el departament de PTOP, el departament de Medi Ambient i l’Institut d’Estudis Catalans van arribar a un acord per tal d’estudiar el seu contingut i permetre la seva consulta.

Felip Puig ha destacat el paper pioner de Catalunya en la investigació meteorològica i ha reclamat el traspàs de la delegació del Instituto Nacional de Meteorologia a la Generalitat per tal que a Catalunya hi hagi un únic servei meteorològic. En aquest sentit, el conseller Puig ha afirmat que “també a través de la meteorologia apostem per tenir més autogovern a Catalunya”.

1  

Imatges

fotografia acte

fotografia acte 591