Territori

S'allibera un ocell en greu perill d'extinció, salvat del fuel del Prestige, al delta del Llobregat

query_builder   13 desembre 2002 20:00

event_note Nota de premsa

S'allibera un ocell en greu perill d'extinció, salvat del fuel del Prestige, al delta del Llobregat

 L’exemplar de baldriga balear l’han pogut netejar i recuperar a Galícia, al Centre de Recuperació de Fauna de Pontevedra, i viatjarà demà fins a Catalunya 3 baldrigues més s’han trobat ja mortes a les costes gallegues

Aquesta setmana, els equips que treballen per a la recuperació de les aus afectades pel vessament del Prestige a les costes gallegues, han pogut recuperar un exemplar de baldriga balear (lat. Puffinus mauretanicus -cast. Pardela balear), un ocell en greu perill d’extinció, totalment tacat de fuel. Després de netejar-lo ha estat 10 dies en observació. Davant la impossibilitat d’alliberar-lo a Galícia, i considerant que la major part de la població es troba actualment a la Mediterrània,  la Xunta de Galícia l’ha cedit a la Generalitat de Catalunya perquè el reintrodueixi.  La baldriga arribarà demà dissabte a l’aeroport del Prat a les 10.15 hores, acompanyada per un veterinari de la Xunta, i  cap a les 11.00 hores tècnics del

Departament de Medi Ambient, dirigits pel cap de servei de Protecció i Gestió de la Fauna, Jordi Ruiz, l’alliberaran a la platja del Remolar del Prat del Llobregat.

Malauradament, 3 exemplars més de baldriga han estat localitzat, ja morts, a les costes gallegues. L’afectació als ocells marins provocada per la marea negra del Prestige té una enorme repercusió a nivell global, més enllà de les costes de Galícia. Una part important d’aquestes aus es trobaven en migració cap a les aigües més temperades del nord d’Àfrica i de l’àrea mediterrània de la península. Una de les espècies més sensibles i que més ha preocupat l’administració i diverses entitats conservacionistes és la baldriga balear, espècie emblemàtica que es reprodueix exclusivament a les Illes Balears, la supervivència de la qual es troba molt amenaçada. Només queden 2.000 parelles en tot el món i s’estima que s’extingirà en els propers 40 anys.

Després de l’època de reproducció marxa cap a l’Atlàntic, on es concentra a les costes del golf de Biscaia, i al novembre retorna resseguint el litoral de la Península cap a la Mediterrània per hivernar davant les costes del litoral català i valencià. Al Centre de Recuperació de Fauna de Pontevedra s’ha recuperat un ocell d’aquesta espècie que es va trobar petrolejat a les costes gallegues.

El Departament de Medi Ambient està duent a terme des de fa dos anys un seguiment de la baldriga balear i d’altres ocells de la mateixa família els procel·lariformes, espècie poc estudiada a casa nostra, a la qual es dediquen grans esforços per a garantir la seva supervivència . Al llarg de l’any es realitzen sortides mensuals amb barca al Cap de Creus, al Montgrí i al Garraf per realitzar  censos diürns i nocturns, ja que aquesta espècie marina únicament s’acosta a la costa en l’època de reproducció i durant la nit. Així mateix, i tenint en compte que aquesta espècie es reprodueix exclusivament a les Balears, s’han visitat les colònies de cria de les Balears juntament amb tècnics especialistes.

Existeix la possibilitat que en els propers dies alguns dels ocells petrolejats arribin a les costes del litoral català, ja que s’han trobat alguns ocells marins tacats a la costa andalusa i a les Balears i, tenint en compte la ruta de la migració, arribaran a Catalunya properament. El Departament de Medi Ambient ha muntat un dispositiu de vigilància amb sortides setmanals que, amb la col·laboració de la Direcció General de Pesca Marítima del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, ha alertat a les confraries de pescadors i a la societat  en general que, en el cas de trobar-ne algun, cal avisar al Servei de Protecció de la Fauna, Flora i Animals de Companyia (tel 93-567-42-00) o als Agents Rurals (tel. 93-574-00-36). Aquests ocells els traslladaran als Centres de Recuperació que hi ha a Catalunya per procedir a la seva recuperació.

Davant del desastre provocat pel vessament del petroler, el Departament de Medi Ambient ha volgut col·laborar des del principi amb les administracions responsables de la recuperació de les costes gallegues. Tot i el refús inicial de la Consellería de Medio Ambiente Natural de la Xunta, divendres passat es va desplaçar fins a la Corunya, a petició de la Facultat de Ciències de la Universidade da Coruña, el Dr. Ricard Gutiérrez, reconegut expert en taxonomia d’aus marines, director de la Reserva de Fauna del Parc Natural del Delta del Llobregat i adscrit a la Direcció General de Boscos i Biodiversitat del Departament de Medi Ambient. Aquesta setmana el rellevarà en la seva funció el Guarda de la Reserva de Fauna del Delta del Llobregat David Bigas. Tots dos són els únics experts catalans, dels 7 que hi ha en tot l’estat, integrants de la Comissió Científica Internacional d’Identificació d’Ocells Rars.

1  

Imatges

Baldriga balear tacada de fuel del Prestige

Baldriga balear tacada de fuel del Prestige 53