Territori

Medi Ambient treballa per a la conservació de la Margaritifera auricularia, una nàiade amenaçada al riu Ebre

query_builder   19 desembre 2002 12:35

event_note Nota de premsa

Medi Ambient treballa per a la conservació de la Margaritifera auricularia, una nàiade amenaçada al riu Ebre

 Es faran assajos per a la reproducció d’aquest mol·lusc protegit i en perill d’extinció  Les investigacions es duran a terme a les dependències de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Sant Carles de la Ràpita

El Departament de Medi Ambient i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) col·laboraran per fer un seguit d’actuacions de conservació ex-situ de la nàiade de l’Ebre, la Margaritifera auricularia.

La presència d’aquest mol·lusc d’aigua dolça només està confirmada a l’Ebre, i la seva supervivència està en perill, degut a la intervenció humana i a l’acció d’espècies invasores com l’anomenat musclo zebra, la Dreissena polymorpha. La Margaritifera auricularia viu enterrada parcialment en el substrat llimós del riu. Es tracta d’un mol.lusc amb una conquilla o closca de fins a 18 centímetres que s’ha extingit arreu d’Europa i que actualment només sobreviu en determinades àrees de l’Ebre.

El Departament de Medi Ambient ha mostrat, des de fa temps, molt d’interès en la seva conservació i està protegida per l’Ordre de 23 de novembre de 1994, d’ampliació de la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals, de la Generalitat de Catalunya. Gràcies a una ajuda concedida per la Unió Europea dins el programa LIFE, el Departament desenvoluparà un projecte de conservació d’aquesta nàiade amenaçada amb la col·laboració de l’IRTA. Les actuacions previstes en l’encàrrec de gestió a aquest institut es faran amb els següents objectius: aconseguir un estoc anual de juvenils de Margaritifera auricularia a través d’assaigs condicionant-los per a la seva cria en captivitat, experimentar mètodes de cultiu ex-situ, i aprofundir en el coneixement de la interrelació ecològica amb els peixos. Els assajos es faran a les dependències de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de Sant Carles de la Ràpita.

El pressupost global per a l’encàrrec de gestió per al desenvolupament d’aquestes tasques fins l’any 2004 ascendeix a 284.660 €.

1  

Imatges

Margaritifera auricularia

Margaritifera auricularia 130

`