Territori

El conseller Espadaler inaugura la deixalleria de la Jonquera

Amb aquesta nova instal·lació, ja hi haurà 9 deixalleries a l'Alt Empordà i 33 a la demarcació de Girona

query_builder   11 abril 2003 17:34

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler inaugura la deixalleria de la Jonquera

Amb aquesta nova instal·lació, ja hi haurà 9 deixalleries a l'Alt Empordà i 33 a la demarcació de Girona

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha inaugurat aquesta tarda la deixalleria de la Jonquera. Es tracta d’una instal·lació que inicialment donarà servei a una població de més de 2.600 habitants, però està previst de mancomunar-se amb altres municipis, arribant a donar servei a més de 5.000 habitants. La deixalleria s’inscriu en el conjunt d’actuacions que s’estan duent a terme a la demarcació de Girona, adreçades al foment de la recollida selectiva, la millora de les instal·lacions existents i la implantació de noves, la millora de la recollida selectiva en general, la clausura d’abocadors, i la millora de les infraestructures de tractament de residus.

 La inversió total de la deixalleria és de 176.566,09 euros, dels quals la Junta de Residus, del Departament de Medi Ambient, ha subvencionat a l’ajuntament 61.538,78 euros i 2.550,70 euros en espècie.

La finalitat d’aquestes instal·lacions és que els ciutadans i determinades activitats econòmiques dels municipis, puguin aportar aquells residus que generen de forma periòdica i que dipositats de manera selectiva en els contenidors de la deixalleria, es podran valoritzar i tractar adequadament.

 El Departament de Medi Ambient va apostar, l’any 1995, a través del primer Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (1995-2000), per la creació d’una infraestructura que, apropant-se al ciutadà, facilités la seva participació en la recollida selectiva dels residus. Durant aquesta etapa (1994-2000), la Generalitat va invertir 15,16 milions d’euros en el finançament de deixalleries, arribant-ne a tenir 154 en servei. En aquest mateix any 2000, a les deixalleries ja s’hi van recollir 110.000 tones de residus municipals, molts d’ells especials, que no van anar als dipòsits controlats i sí, a plantes especialitzades que van poder-los aprofitar.

 La revisió del Programa de gestió de residus municipals per al següent període (2001-2006), aprovat el novembre de 2001, es proposa completar aquesta infraestructura amb un doble objectiu: estendre el servei de deixalleria a tot el territori i millorar la gestió per tal d’incrementar al màxim les quantitats de residus que es destinen a l’aprofitament.

 Les actuacions previstes pel Programa són completar la xarxa de deixalleries en municipis de 2.000 a 5.000 habitants; implantar mini-deixalleries de barri a l’interior dels grans nuclis urbans; servei de deixalleria mòbil per abastar tot el territori; i equipament, ampliació i millora de les deixalleries ja existents.

 Aquestes actuacions seran finançades al 100% per la Generalitat, amb una inversió prevista fins al 2006 de 8,97 milions d’euros, per tal de disposar d’una xarxa de més de 350 deixalleries a tot el territori. Això permetrà que tots els ciutadans de Catalunya disposin, el 2006, del servei de deixalleria, fixa o mòbil, en el seu propi municipi, i que s’arribin a recollir, a través d’aquestes instal·lacions, el 10% del total de residus municipals generats. Aquest ritme de desplegament de deixalleries (passar de les 200 en servei al començament de 2003 fins a les 354 previstes al 2006) equivaldria, durant la resta de vigència del nou Programa, a una deixalleria més en servei cada 10 dies.

En aquest sentit, el ritme d’implantació és més que satisfactori, donat que, durant els dos primers anys de vigència del nou Programa (2001-2002), s’ha passat de 154 deixalleries en servei a més de 200, amb una inversió realitzada per la Junta de Residus que arriba ja als 4,54 milions d’euros, superant en gairebé un 7% la prevista per aquest període.

1  

Imatges

El conseller visita la deixalleria

El conseller visita la deixalleria 996