Justícia

La presó Model compleix avui 100 anys

El centenari es commemora amb un senzill i emotiu acte

query_builder   9 juny 2004 15:52

event_note Nota de premsa

La presó Model compleix avui 100 anys

El centenari es commemora amb un senzill i emotiu acte

La presó Model de Barcelona ha complert avui 100 anys amb emotiu i senzill acte privat a l’interior del centre que també ha servit per retre homenatge als presos polítics i marginats socials que van predre la vida executats en aquesta presó.

                     

Amb un emotiu i senzill acte, consistent en una exposició de la història de la Model i una recepció als últims directors del centre penitenciari, avui s’ha commemorat el centenari de la presó d’homes de Barcelona, que té com a lema, reflectit al seu logotip, “A la Model conviuen persones de procedència i característiques diferents, però amb el mateix objectiu de progrés”.

El Secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del departament de Justícia, Albert Batlle, ha destacat avui que la Model “forma part de la història del segle XX, amb totes les seves llums i ombres i, per tant, és moment de fer una mirada enrera sobre la història del sistema penitenciari modern i treure la conclusió que, evidentment, no ha tingut una història modèlica”.

“Fent un joc de paraules, aquest és un centre que va ser concebut en el seu moment com un avenç però aviat es va demostrar que aquesta funció –la de rehabilitació i reinserció d’interns- no la podia compli”, ha ressaltat Batlle.

Durant l’acte, Batlle ha dit que “una presó no deixa de ser un reflex de la societat  que l’acull i la societat que ha acollit aquest centre durant 100 anys ha patit moltes injustícies, situacions de marginalitat i ha tingut molt poca consciència de la funció que ha de fer un centre d’aquestes característiques. La situació actual no té res a veure –ha afegit- amb els seus inicis, per això vull saludar la extraordinària tasca del personal del centre, pels problemes de massificació ja que s’esmercen dia a dia perquè funcioni”.

“La història de la Model és una història de la part, possiblement, més negativa de la vida barcelonina, catalana i espanyola”, ha dit Albert Batlle, qui ha destacat que per aquesta presó van passar “molts defensors de la llibertat i gent que el conjunt de la societat i la vida els va tractar malament. Per això vull retre un homenatge a les víctimes de la marginació social i de la repressió política”.

El Secretari de Serveis Penitenciaris ha al•ludit així a les gairebé 1.500 persones que van ser executades entre els anys 1939 i 1952 a la Model i d’altres presos anònims, fins arribar a Salvador Puig Antich, l’últim executat a la presó mitjançant el garrot vil el 2 de març de 1974 a una sala que avui ocupa el servei de paqueteria del centre.

Desprès d’aquest record, Batlle ha al•ludit als problemes de massificació del centre, en el qual hi ha en l’actualitat més de 2.000 interns, la qual cosa dificulta la tasca rehabilitadora, i ha subratllat que “ha arribar l’hora de plantejar-se la seva substitució”, punt en què ha explicat que els interns que ara són a la Model seran traslladats a d’altres centres”.

Quant al futur de la finca que ara ocupa la presó, Batlle ha dit que hi haurà, amb tota probabilitat, un centre obert per a interns de tercer grau que només han d’anar a dormir a la presó i h afegit que s’ha d’acabar de perfilar amb l’Ajuntament de Barcelona i el moviment associatiu els futurs usos de la resta dels terrenys.

Actes del centenari

Amb motiu dels 100 anys de vida de la Model, avui s’ha inaugurat al propi centre una exposició amb fotografies històriques i els primers plànols del centre, inaugurat el 9 de juny de 1904, encara que va rebre els primers presos, procedents de l’antic convent del carrer Amàlia de Barcelona, tres mesos després.

Aquesta exposició, organitzada pels alumnes de l’Escola de la presó Model, serà itinerant i es podrà veure a diferents centres cívics de Barcelona i també es traslladarà a d’altres presons catalanes.

A la mostra es poden contemplar des dels primers plànols de la Presó Cel•lular de Barcelona (primer nom que va rebre el centre) fins a l’actualitat i el debat que s’ha generat sobre el seu futur al sí de la societat barcelonina i els mitjans de comunicació.

Entre el material exposat, destaca un article de La Vanguardia de l’11 de juny de 1904 en el qual es pot llegit “Ya hemos hecho una buena cárcel, hagamos ahora una buena justicia”, així com fotografies dels primers patis de la presó, que rebien el nom de “galápagos”, per la seva forma semblant a aquesta tortuga marina.

La presó Model, que al principi tenia una part correccional, va ser concebuda per acollir uns 800 interns però hi ha hagut etapes de la seva història que va arribar a tenir més de 12.000 interns, coincidint amb el període posterior a la Guerra Civil espanyola.

La presó es va inaugurar amb la filosofia de “l’aïllament, el treball i la moral”, ha explicat durant la visita de l’exposició Josep Francesc R.N., un dels interns que ha preparat la mostra.

També es poden contemplar fotografies i articles com un de La Vanguardia del 26 de gener de 1938 que informava que una bomba llençada per sis avions italians, que van donar suport als exèrcits franquistes, va llençar una bomba sobre la Model que va impactar sobre la sisena galeria, curiosament ocupada per presos “feixistes”, i va causar tres morts.

Coincidint amb el primer dia del centenari, els presos de la Model han pogut gaudir aquest matí d’un concert de rock-flamenc a càrrec d’un grup d’interns de la segona galeria que fa un mes que s’ha creat .

Des d’avui i fins el 23 de juny s’han programat al centre més d’una cinquantena d’activitats lúdico-culturals pels interns, entre les que destaquen la projecció de pel•lícules, concerts, actuacions teatrals, exhibicions de trial, i arts marcials i diversos esdeveniments que tindran com a eix central el Fòrum 2004.

(Al web del Departament podeu consultar el catàleg de serveis i altres materials que s’han editat des de l’àrea de comunicació de la presó Model). 

1  

Imatges

Logotip elaborat amb motiu del centenari de la presó Model de Barcelona

Logotip elaborat amb motiu del centenari de la presó Model de Barcelona 1192