Territori

ACatalunya es recuperaran el 60% dels envasos i residus d'envasos al 2008

query_builder   4 novembre 2004 17:53

event_note Nota de premsa

ACatalunya es recuperaran el 60% dels envasos i residus d'envasos al 2008

El conseller de Medi Ambient i Habitatge ha signat el nou conveni de collaboració que estableix les relacions econòmiques i tècniques entre el Sistema Integrat de Gestió Ecoembalajes España, S.A., l’Agència de Residus de Catalunya, els Ens Locals de Catalunya per a la gestió dels envasos i residus d’envasos

Aquest matí, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha signat dos convenis amb la societat Ecoembalajes España S.A. (Ecoembes). El primer és un conveni marc de col•laboració que promou la prevenció i reducció de l’impacte sobre el medi ambient dels envasos i la gestió dels residus d’envasos al llarg de tot el seu cicle de vida. Això suposa un avenç molt important en l’aplicació de polítiques preventives en la generació de residus d’envasos ja que es contempla tot el cicle de vida de l’envàs, des de la producció fins a la recollida. El segon conveni que també s’ha signat és l’adhesió al conveni marc anterior i l’establiment de les condicions específiques per a l’àmbit metropolità. Aquest segon conveni ha estat signat també el president de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, José Cuervo.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Manel Hernández, ha apostat aquest matí perquè tots els residus rebin un tractament, i per això seran necessàries noves plantes. En aquest sentit, ha comentat que “s’està treballant en un nou Pla Director, que comptarà amb una inversió d’entre 800 i 900 milions d’euros, i que contemplarà establir entre 7 i 8 zones autònomes a tot Catalunya, és a dir, hauran de tenir integrades totalment les seves plantes de tractament i els seus sistemes de disposició final. Les incineradores i els abocadors, per tant, hauran de tenir associats plantes de compostatge, plantes de triatge de la resta i els sistemes de disposició final adequats. L’objectiu del Govern és no crear més incineradores, sinó tractar i minimitzar els residus que arriben finalment a rebuig.”

L’objectiu és arribar al  60% de la recuperació d’envasos i residus d’envasos a Catalunya

El conveni marc entre l’Agència de Residus de Catalunya i Ecoembes, que tindrà una durada de 5 anys, té com a objectiu assolir la xifra del 60% de recuperació d’envasos i residus d’envasos al 2008, segons estableix la Llei d’Envasos, que es produeixen a Catalunya. Actualment, l’índex de recuperació d’aquests residus és d’un 5,2%.

Per arribar a aquesta fita s’estableixen una llarga llista d’accions a desenvolupar com ara:

• Millorar la recollida i recuperació dels envasos i els residus d’envasos, mitjançant un sistema integrat que permeti tractar-los de forma més acurada i ordenada a tot Catalunya.

• Reconèixer i acceptar tots els sistemes de recollida i recuperació d’envasos, ja que l’anterior conveni se centrava només en el sistema de recollida d’envasos a través del contenidor groc. Aquest nou conveni marc també reconeix la recollida, el triatge i la recuperació dels envasos amb la “fracció resta”.

• Incorporar, també, el concepte de plantes intermèdies de transferència d’envasos lleugers. Aquestes instal•lacions permeten optimitzar els costos sobretot en zones on el transport cap a planta de triatge no cal fer-lo de forma diària.

• Minimitzar del risc econòmic pels ens locals en la contractació de les recollides. D’aquesta manera, es consolida un pagament fix en la recollida selectiva dels envasos lleugers, paper i cartró.

• Millorar de les condicions per a la realització de campanyes de comunicació per a la ciutadania.

• Ecoembes realitzarà un estudi complert per avaluar el consum i la generació a Catalunya d’envasos i residus d’envasos. 

• Ecoembes es responsabilitzà directament dels operadors del triatge privats.

• Ecoembes es compromet a realitzar un estudi de costos del model recollida  selectiva porta a porta.

Les condicions econòmiques globals del conveni del període 2003-2008 seran de 171.000.000 €, això representa un increment de 20 milions d’Euros respecte el conveni anterior.

Comissió de seguiment de l’aplicació del Conveni

Com a novetat, aquest conveni constitueix una Comissió de Seguiment que té com a finalitat realitzar el seguiment de les actuacions que es derivin d’aquest conveni i estarà representada per membres de l’Agència de Residus de Catalunya, d’Ecoembes i de les entitats locals participants (Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Municipis de Catalunya i l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus). La voluntat d’aquesta comissió de seguiment és arribar a una  major col•laboració i control entre tots els agents implicats.

Ecoembalajes España S.A. (Ecoembes) és una societat sense ànim de lucre constituïda pels diferents agents que participen  en la gestió dels envasos, des de fabricants i envasadors a distribuïdors i recicladors. Aquesta societat, tal com determina la Llei d’Envasos, finança la recuperació dels residus d’envasos domèstics mitjançant convenis de col•laboració amb les administracions públiques.

Els ens locals de Catalunya desenvolupen la recollida selectiva dels envasos que ha de ser finançada per Ecoembes. L’Agència de Residus de Catalunya ha de vetllar per al correcte desenvolupament d’aquestes actuacions i tal com determina la Llei d’Envasos, li correspon  formalitzar el conveni  amb Ecoembes al qual posteriorment s’adhereixen les entitats locals de Catalunya.

1  

Imatges

El conseller Salvador Milà i el director general dEcoembes, Melchor Ordoñez

El conseller Salvador Milà i el director general dEcoembes, Melchor Ordoñez 134

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia